От днес глобяват заведения без ПОС терминал

Глобата е до 2000 лева
Обновена: 1 мар 2024 15:42 | 1 мар 2024 15:39, Стела Стоянова
64
От днес глобяват заведения без ПОС терминал
Снимка БГНЕС, архив

От днес всички заведения за хранене и развлечение трябва задължително да разполагат с ПОС терминал. Това предвиждат промени в Закона за туризма, приети от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник миналата година, които обаче влизат в сила от 1 март 2024 г.

Съгласно чл. 117 , ал. 6 и ал. 7 от Закона за туризма, в заведения с категория две и повече звезди ресторантьори и съдържатели са длъжни да осигурят възможност за плащане и чрез терминално устройство ПОС.

Информация за това трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не спазят тези изисквания подлежат на глоба. За физически лица, които не са търговци, глобата е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева.

При повторно нарушения глобата е от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева.  Ако пък клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта, то глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
До Фед Красивия преди 3 месеца
С това мислене няма и да имаш заведение ( или какъвто и да било бизнес) . Относно храненето на банките - я си сметни спрямо договора дали не излиза по-голяма такса да теглиш кеш за да се разплащаш или да плащаш навсякъде електронно !?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е то. Глоба. Лизация.
14
10
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 месеца
Никой не е казал че банката не взема своето , въпроса е че не клиента го заплаща . Като видиш цена в магазин и платиш с ПОС не плащаш такса отгоре както се опитваш да го изкараш . Ако цената те устройва плащаш за неч точно толкова колкото си видял на табелката , вече дали търговеца плаща за транзакцията си е негов проблем . Ако пък някой реши да си вдига цените заради нещо подобно , пазаруваш от този който не го е направил . В крайна сметка 21 век сме
13
7
 
13
 
! Отговори
Фед Красивия преди 3 месеца
Банките да храним банките.А па оня дето,не сме му искали парите,па да отидел на друго място.Много сте ми смешни, като не работят терминалите и нямате пари.Той не мой да брой КЕШ, *** го раздава разбирач.Понякога имам чувството,че тия имат карти само за да ги видят всички на касата в Кауфланд,че имат.За друго не стават.3 инфлуенсъра ревнали,че кеша отживелица и давай да се юркаме.Реалните пари,това е икономиката.И не ,нямам заведение.
12
1
 
9
 
! Отговори
Беко преди 3 месеца
СекнАха бакшишите и деойните каси! Чакам да видя един истерясал алибеК!!! :)
11
2
 
4
 
! Отговори
Дайте ми пример за преди 3 месеца
заведение, което е физическо лице. Не ми стига въображение, за да си представя какво точно значи това.
10
2
 
5
 
! Отговори
търговец алиуев преди 3 месеца
Ужаст! Ако не Бие чекмеджето по корема ще увмра от глад!
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7Искаш да кажеш че банката не таксува транзакция ? Ех какъв си благотворител почти като Майка Тереза. Само дето реалноста е малко по-различна .
8
1
 
19
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 месеца
А магазините, които все лъжат, че били уж имали, но бил счупен и не работил?
7
7
 
10
 
! Отговори
бг преди 3 месеца
е най-после ставаме бяла държава
6
5
 
16
 
! Отговори
До 7 преди 3 месеца
Това не можеш да го обясниш на някой, който никога не е ползвал карта, пос терминал и няма банкова сметка.
5
3
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
Голяма глупост си написал . Виж си (след като платиш на ПОС) извлечение от картата дали си платил нещо различно от цената която е написана в магазина или заведението . От друга страна ако теглиш кеш за да платиш някъде , 100% плащаш такса на банката .Ввече си е твоя работа дали искаш този разход да е при теб или при търговеца
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от много време нито пазарувам нито сядам някъде където нямат ПОС ( може би пазара за зеленчуци е единственото изключение) .Ако някой е решил че спестяването на таксата за ПОС-а ще му направи супер печеливш , не ми се мисли от какво друго пести , т.ч. тяхна си работа . Аке не направят така че да си давам парите както ми е удобно , някой друг ще ги получи .
3
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Верно ли че при плащане с ПОС хем клиентът плаща сума на банката за обслужване хем собственикът на заведението? Нищо чудно че са си гласували такъв закон. Следващият етап ще е на всички в радиус от 50 метра да им удържат по 2-3- а защо не и повече лева при транзакция. Така няма кво да си играят на 5-10 лева...
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си чувал за пазарна икономика..
1
14
 
13
 
! Отговори
Тука е така преди 3 месеца
Това се казва помощ за дребния бизнес. Помощ да фалира.