»» вече е сред нас и е полезен, ще навлезе в образованието

¬сички индустрии ще бъдат под една или друга форма под обсега му
4 мар 2024 12:58, ≈лка ¬асилева
28

»зкуствени€т интелект да се изучава в училище. “ова предложи премиерът акад. Ќиколай ƒенков. “ой об€сни, че в бъдеще младежите ще работ€т с изкуствен интелект, който пък може да реши проблема с ниската производителност. ¬ече имаме и първите училища, в които ще се изучава технологи€та на »».

"»зкуствени€т интелект вече е при нас и той е полезен. Ѕългари€ има много добра екосистема в IT сектора, който се трансформира. »маме специалисти от години. ћного важни са подготвените хора. »де€та на акад. ƒенков е навременна. Ѕългари€ има потенциал и се развива. ¬сички индустрии ще бъдат под една или друга форма под обсега на »»", коментира председател€т на ќбщото събрание на “ехнически€ университет в —офи€ проф. √еорги “одоров в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕо думите на директора на ѕриродоматематическата гимнази€ във ¬елико “ърново јнгел √ушев, за да има качествено обучение, тр€бва да има добри специалисти.

"¬с€ко начало е трудно и това обучение изисква и допълнителна квалификаци€ на учителите. Ѕлагодарение на доброто ни сътрудничество с “ехнически€ университет вече направихме първите стъпки", каза √ушев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ќа въпрос доколко усп€ваме да сме в крак с новото време, проф. “одоров отговори, че процесите не започват сега и добави, че Ѕългари€ има клъстър по изкуствен интелект, в който членуват почти 100 компании.

" ато вс€ка технологи€ има и плюсове, и минуси. ≈— направи първата в света регулаци€, свързана с процесите с »». “ой позвол€ва да извличаме информаци€ и да управл€ваме събити€, които не сме мислили, че съществуват. ѕерспективите са строго положителни. ”чените имат грижа да не се допускат отклонени€", за€ви проф. “одоров.

√ушев отбел€за, че връзката между средното и висшето образование е важна.

"ƒа чувстват, че висшето образование ще е следващата стъпка в т€хното развитие. “р€бва да се направ€т подобрени€ и да стане така, че преходът от средно към висше образование да бъде плавен", посочи той.

ѕроф. “одоров отбел€за, че в програмата на “ехнически€ университет за изкуствен интелект на английски език се записват и чуждестранни студенти.

"÷елта е да бъдем на европейско ниво и да бъдем разпознаваеми. ¬ съвременни€ св€т битката е между знаещите и можещите. ¬секи млад човек, който иска перспектива, тр€бва да повишава компетентността си. «а нашата програма изискваме владеене на английски език. Ќе всички тр€бва да станем специалисти по »», но Ѕългари€ тр€бва да бъде водеща в тази сфера и см€таме, че това е възможно", добави проф. “одоров.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


28
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
26
0
 
0
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 1 месец
 акто всичко Ѕългарско,така и »» нестава за нищо
25
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо моето скромно мнение н€ма по-добър и адекватен модел в момента от този за ћайкрософт.  ойто си работи идеално и на български. ƒокато наши€ го питах "кога е въведен 3-ти март като официален празник", а той сбърка датата. » пропусна да отбележи, че празникът първо е отменен, и после пак въведен, както подробно об€сни Copilot на ћайкрософт.
24
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 23. »зобретил си глупостта ми се вижда.
23
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 20, изобретих достатъчно. јма ти все ще си останеш нищожен :) “а, гледай себе си :) явно не само телефони номера не помниш, мишок.
22
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зкуствени€т интелект е нищо на фона на естествената глупост.
21
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јвтономните автомобили с изкуствен интелект от —јў за сега н€ма да бъдат внас€ни в Ѕългари€ от съображени€, че може да се върнат сами обратно в јмерика.
20
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 16. »зобрети ли междузвезден кораб или още не си ? «а какво го ползуваш ?
19
1
 
1
 
! ќтговори
до 18 преди 1 месец
≈, и кво? “о кът съ позамислиш малку, на ко€ ръка носиш мартеницатъ шъ излезе най-малки€ ти проблем, щоту със същата ръка дет си бършим д/пето се храним!
18
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕопитахме 10 AIта на ко€ ръка се турр€т мартениците и 9 отговориха - не на та€ с ко€то си бършем зад ника.
17
1
 
1
 
! ќтговори
 омп”тър преди 1 месец
ћногу е полезен и добър »»-ту, откак съ запознахме с негу веке пи€ саму у къщи. —€дам пускам  омп”търъ и почваме да си говорим сладки приказки, аз си пийвам и замезвам пък той мъъ слуша, после той говори, пък аз го слушам, пийвам и замезвам. ¬еке не ход€ по кръчми и к////рви и не харча пари навънка!  во му требвъ на чил€къ - да има с кой да си пийне ракийкатъ!
16
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 8, говори за себе си :) »ма хора, които използваме новите технологии и не са ни закърн€ли мозъците. ¬ъпрос на избор. ј той е личен!
15
6
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 11, само тези, които не учат и не се развиват ще сп€т под мостовете. ќнези, които осъзнават, че знани€та, умени€та и опитът са най-важно винаги ще бъдат актуални. ¬секи сам си "прецен€", нали това е националното мото?
14
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ое точно е полезното? «ащо не об€сни?  олкото до производителноста, н€кои просто ще станат ненужни.
13
0
 
7
 
! ќтговори
я преди 1 месец
ƒа го приложим в парламента и в правителството и да спрем да им плащаме!
12
2
 
4
 
! ќтговори
ƒо ƒраго преди 1 месец
“акава пенси€ 1600 в образованието н€ма. ѕоследните пенсионирани от преди 2г. заедно с парите от учителски€ фона не получават 1000 лева. 1956г.родените получават около 700 лева пенси€. 1955г.родените с над 43г. трудов стаж се пенсионираха с 390 лева. «а съжаление не мога да посоча колко щ€ха да получават сега (починаха 3 учителки от този набор). Ќе знам от къде имате информаци€ за учителките в Ћидъл. ќбщо взето защо не искат да работ€т като учители? ѕарите им се виждат малко като учители.
11
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ўе спим под мостовете заради »».
10
1
 
2
 
! ќтговори
ƒраго преди 1 месец
ѕ.— »звин€вам се грешките, доста друса в градски€ транспорт :)
9
3
 
5
 
! ќтговори
ƒраго преди 1 месец
Ќе знам колко ще навлезе »» в образованието, но знам, че над 4000 са пенсионерите работещи в образованието, които получават по 1600 пенси€+ 2000 лева заплата, а младите учители са принудени да бачкат в Ћидъл и  ауфланд! —ъщото, че и по-лошо е дереджето е полици€та, а в държавната админицтраци€ тр€бва да чакаш н€кой да умре, за да се вредиш на негово м€сто. ¬сичко е бетонирано от коалици€ √ерб+ƒѕ—!
8
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»» можел да прави тестове по истори€ с готови отговори. ѕреди години хората помнеха тел. номера на съучениците си от класа. ѕо- късно с по€вата на телефоните мозъка им закърн€ и не помни дори собствен номер. —ъщото стана и с по€вата на елките. ƒецата вече не могат да см€тат без калкулатор. Ќещо такова ще се случи (използвайки в образованието »») с мозъка на хората с времето.
7
9
 
6
 
! ќтговори
“ерминатор 3 преди 1 месец
»» е много полезен, тр€бва да се приложи глобално, не само в образованието.