Кои са професиите на бъдещето?

Прагматичността е водеща при поколението Z, посочи проф. д-р Миглена Темелкова
26

До каква степен висшето образование е предпоставка за високо качество на живот и как новите професии стимулират развитието на специалностите в университетите?

"Поколението Z е много по-различно от нашето поколение. Там прагматичността е водеща. В голяма степен кандидат-студентите предпочитат да избират професии, които впоследствие биха им донесли високи доходи и по-добър стандарт на живот. От друга страна, избират се специалности, които надграждат наученото в прогимназиалния курс и специалности, които биха били приятни като работна среда", заяви ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. д-р Миглена Темелкова в мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Начин на живот".

От думите ѝ стана ясно още, че IT специалностите и свързаните с телекомуникации продължават да държат първите позиции. Флагман на всеки университет са специалностите, свързани с кибесигурността, където има дефицит на кадри. Забелязва се и търсене на интердисциплинарни специалности, които интегрират знания и умения от различни научни области.

"Това са професии на бъдещето. Под напора на изкуствения интелект, който вече води до съкращаване на работни места - в следващите няколко години 1 млрд. работни места трябва да претърпят някаква промяна или дори да изчезнат, това поставя университетите и студентите в нова пазарна ситуация. Професиите на бъдещето са мултидисциплинарни. Чистият инженер вече няма да е толкова търсен", обясни проф. Темелкова пред Bulgaria ON AIR.

ВУТП поддържа тясна връзка с бизнеса и не открива специалност без консултация с бизнеса.

Тя е на мнение, че с мярката за отпадане на таксите във ВУЗ-овете университетите са лишени от приход, който могат да насочват към капиталови разходи, увеличаване на работните заплати и стипендиите за студентите.

"Съветът на ректорите смята, че много по-адекватно би било тези 150 млн., за които говорим, да бъдат насочени към подобряване на социалните условия на студентската общност - по-специално за по-високи стипендии. Няма как да се случи, ако държавата не дава адекватна субсидия. Слага се край на стимулирането на специалности, по които няма студенти. Има университети със символични такси от 100 лв. за семестър", коментира проф. Темелкова и добави, че отпадането на таксите ще наводни определени специалности и сектори, докато в други ще има дефицит.

Ректорът на ВУТП завърши с думите, че се надява на целенасочена държавна политика в образованието.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
75 преди 1 месец
Най платени професии,в бъдещето евродепутат,депутат,мутра,урсулка,урсул,грета,гретун,Бамбула,Будала, Алфонс, ***, никакво образование не трябва, просто бъди ***.
19
0
 
3
 
! Отговори
И пак празни преди 1 месец
приказки. Никой от гостуващите не мисли, че неговата професия ще изчезне, ама лаладжиите в студиото ще са едни от първите изчезнали професии.
18
2
 
6
 
! Отговори
Кадровикът Теофраст преди 1 месец
Екозащитник, протестър, гейактивист, копейка, грантаджия, ютюбър, блогър. Може и ловджия, събирач на гъби, билкар. Всичките са мултидисциплинарни. А, да: забравих най-древната професия...
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професиите на бъдещето са строител, готвач, земеделец, животновъд, шивач, ковач, дърводелец.
16
7
 
14
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Ще ви кажа аз кои са.Шлосер ЗаварчикГотвач Ядрен инженер Агроном Тракторист Иначе ще ми ядете ХУ*!Жените една манджа не могат да сготвят вече ,мъжете една крушка не завиват без да питат Гугъл.Това е истината ,всичко друго е пропаганда !
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
14 допотопни специалности откриха графенаРоден е на 23 август 1974 г. в Нижни Тагил, Свредловска област, РСФСР, СССР. Завършва Московския физико-технически институт през 1997 г. със специализация наноелектроника. Носител е на Нобелова награда за физика за 2010 г. заедно с Андре Гейм за откриването на графена, с която става най-младия жив носител на Нобелова награда за всички области. А сега кажи какво може НБУ със стипендиите на Сорос.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врачка в канал 3. Политически психолог. Политически антрополог.
13
8
 
9
 
! Отговори
глупости преди 1 месец
какви неща говорите бе в БГ унивеситети още преподават динозаварски професори учили в мацква някви допотопни специалности и никой неможе ги изгони от там вие за нови професии бълнувате
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войник и оператор на дрон.
11
5
 
12
 
! Отговори
майстор преди 1 месец
Професиите на бъдещето са най-*** професии за които училище не ти трябва:1. Майстор ремонт на покриви - безкрайно много работа и пари. Взима за ден, колкото едно IT за месец. 2. Плочкаджия - 220лв/кв. Днес едни 20кв. си ги прави ...3. Гипскартон и шпакловчик.4. Водопроводчик.5. Електро6. Фризьори.7. Зъболекари8. Адвокати9. БанкериВсичко др. са измишлотини и временни глупости.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политик, Общински съветник,Кмет на село,град,квартал.Както върви скоро и длъжност кмет на блок ще се появи! Все професии със голямо бъдеще! Политиката му е работата ,много обещаваш *** нищо не вършиш и само по софри и мазни кафета одиш.Изкуственият интелект таз работа не може да я свърши1
9
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
А като ти паднат бушоните AI ли ще ги вдига? То ще лепи плочки и ще сменя капещите уплътнения на пералнята? Хайде стига дебилизъм и малоумие!
8
0
 
8
 
! Отговори
Сава Томов преди 1 месец
Имаме нужда от стабилни ректори, които да изведат университетите на иновативно ниво. Крайно време е за промяна не само в Телекомуникациите, но и в Софийския, Унибит и т.н.
7
5
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
То и от студенти няма да има нужда, защото ИИ се учи много по-бързо от средностатистическия човек и е способен да го замени в почти всяка сфера на труда. Накрая човекът ще стане напълно излишен.
6
0
 
12
 
! Отговори
Чатджипити преди 1 месец
Домашен любимец на ИИ
5
0
 
12
 
! Отговори
ИИ преди 1 месец
Терминатор.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИИ миcиpka?
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мултидисциплинарни...тоест от всичко по малко и накрая едното нищо.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Овчар
1
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиктокър, ютюбър, инфлуенсър, обикновен хомосексуалист