Трюфелите носят на България милиони, но събирането им е незаконно

Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели за проблемите
4 мар 2024 13:17, Елка Василева
12

Организации на ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби предупреждават, че работата им ще бъде незаконна, защото все още не е регламентирана от Министерството на земеделието.

"Не беше пусната заповед, която да определи новите цени на производителите и търсачите нямаха право да продават легално, както и търговците нямаха право да купуват легално. Обещаха ни, че тази седмица ще пуснат временна заповед, която да отпуши сезона и в близките една-две седмици ще бъдем включени в работна група, в която ще разгледаме промени в текстове и разрешителното да важи на национално ниво", обясни в "България сутрин" Светлозар Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели.

От думите му стана ясно, че в доста от стопанствата няма предвиден добив на гъби. Парадоксът в последните години е, че в стопанствата, в които има плануван такъв, няма гъби и не може да се работи. В останалите има гъби, които остават и изгниват. Берачите обаче нямат право да ги събират със стопанска цел.

"Заповедта се забави заради трудности на тълкуване на новите текстове, които бяха въведени от Министерството на финансите и заради това, че противоречат на Закона за горите. Трюфелите главно са износ, добиват се между 300 и 500 тона. Диворастящите гъби са около 2-3 хил. тона годишно. Повечето са за преработка и износ", каза още Сидеров за Bulgariа ON AIR.

"В момента Законът за горите не е пригоден за нашата дейност. Някои от предложените текстове са за забрана за влизане с лопати и мотики в горските територии, защото с тях се унищожават находищата. До момента няма фатални последствия, но проблемът все още не е решен, защото разрешително не важи на национално ниво", подчерта събеседникът.

Всички приходи от гъби се вливат в икономиката, става въпрос за милиони. Наблюдава се голям отлив, доста хора тръгват за чужбина, коментира още Светлозар Сидеров.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така ем нзаконно ем изкарват милиарди? Кокорчо къде зяпа, Спецата няма да му избяга.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙНОСТИ ЗАЩОТО СА ПРОСТИ ***.
7
4
 
5
 
! Отговори
Най-добре преди 1 месец
Се пласират отровните манатарки. И ги купуват у наше село, кой за снаха, кой за свекърва, харчат се.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ли вече няма майонеза от 1.20 лева с надпис "шлюпка от трюфел" в кофлант? Същия вкус се получава като капнеш малко бензин в олиото.
5
6
 
3
 
! Отговори
Пичурко преди 1 месец
И мойта гъбка всяка вечер я берат, ама легално ..... ;)
4
5
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
За това питайте Кокорчо, Асенча Василев.Побърза да обложи берачите на билки и гъби с данъци, но не регламентира пазара им. Какъв крадец на и мошенник, нямам думи!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Където има търсене и предлагане, там има и пазар. От друго няма нужда. Регламентите и наредбите са врати в полето. Най-много да ви попречат, да си вършите работата. За чий са ви?!
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искате Боко?? На ви Боко!! Общата работа и кучетата не я харесват! Гроб е сложил ръка на всичко!!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трюфели не съм видял у Кауфланд :)))