Ще има ли силни магнитни бури през месец март?

Доц. Петя Трифонова за влиянието им върху хората и техниката
Обновена: 5 мар 2024 14:12 | 5 мар 2024 14:11, Елка Василева
4

През март се очакват общо 10 дни с магнитни бури. Това съобщиха от Meteo Balkans. Вчера трябва да е преминала първата магнитна буря. Тя е била по-слаба, но по-силна очакваме в края на седмицата.

"Това, което ние публикувахме, е за спокоен месец март, защото в момента на Слънцето има малко активни региони, от които не се очаква да произведат мощно слънчево изригване. През март няма да има силни магнитни бури", каза доц. Петя Трифонова от Института по геофизика, геодезия и география към БАН за Bulgaria ON AIR.

"Активните области на Слънцето често изригват и понякога се изхвърля голямо количество заредена плазма. В рамките на 2-3 дни тя може да достигне Земята, да смути магнитното поле. Самата магнитна буря представлява период, в който има много резки колебания на магнитното поле. Тези огромни промени оказват негативно влияние върху хората и техниката. Факт е, че мощна магнитна буря може да причини смущения на техниката. Би се усетило повече разпадане на комуникацията, която става чрез сателитите извън Земята", обясни тя в студиото на "България сутрин".

Най-честите симптоми, които хората усещат, са главоболие, проблеми с кръвното налягане и невъзможност за отпускане и заспиване.

Последната силна магнитна буря е била през 2003 г., когато смущенията в магнитното поле са продължили повече от 2 седмици, а над 7 сателита са имали проблеми, припомни доц. Трифонова.

Оказва се, че хората трудно могат да се предпазят, но можем да минем на по-щадящ режим с липса на емоции и претоварване, като предимно си стоим вкъщи, където сме по-изолирани от влиянието на магнитните бури.

Краткосрочните прогнози за магнитни бури вече са много по-точни, тъй като няколко инструмента наблюдават Слънцето и заснемат активните региони.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПИТАЙТЕ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали ще има кацане на извънземни през месец март ?
1
2
 
2
 
! Отговори
Врач врачува преди 1 месец
Това е все едно да предскажеш колко силни ще са мъртвите течения в Черно море през Май.