МВР и МРРБ с нова наредба за "легналите полицаи"

ВАС обяви старите правила за незаконни
8 мар 2024 14:00, Стела Стоянова
10
МВР и МРРБ с нова наредба за "легналите полицаи"
Снимка БГНЕС, архив

МВР и МРРБ спешно написаха нова наредба за поставяне на "легнали полицаи", след като само преди седмици Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконни старите правила и на практика забрани разполагането им на пътя.

Върховните съдии отмениха атакувани от физическо лице текстове от Наредба, приета през 2012 г.,  заради нарушени от административния орган принципи на законност, равенство и достъпност, публичност и прозрачност, на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Така "легнали полицаи", всякакви други напречни пътни маркировки и средства за намаляване на скоростта ще може да има само след приемането на правила по правилен и законен ред.

Затова сега МВР и МРРБ спешно са пуснали за обсъждане в правителствения Портал за обществени консулатции нова Наредба за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване скоростта на движение и на изискванията към тях, пише "Сега".

Предвижда се изискванията на наредбата да се прилагат за пътищата, отворени за обществено ползване, както за републиканските пътища от първи до трети клас и за местните пътища, така и за улиците от първостепенната и второстепенната улични мрежи, с изключение на улиците първи клас. Натъртено е, че по републиканските пътища извън населените места не се допуска изграждане или монтиране на изкуствени неравности на платното за движение.

Предвидено е изискванията на наредбата ще се прилагат при основен ремонт и реконструкция на съществуващи пътища и улици, при разработването на самостоятелен проект за ограничаване на скоростта на движение на МПС, както и при проектиране на ново пътно строителство.

Авторите на проекта на наредба твърдят, че тя има за цел да се създадат условия за успокояване на движението, за повишаване на безопасността на движение по пътищата, отворени за обществено ползване, за намаляване на броя и тежестта на пътнотранспортните произшествия. Според тях нормативния акт ще има принос към повишаването на безопасността на движение по пътищата, отворени за обществено ползване, за всички участници в движението.

Иначе в Наредбата е предвидено, че изпъкналата изкуствена неравност на пътя може да е гърбица, пътна табла, пътна възглавница или повдигнато кръстовище. Изрично е посочено, че неровностите може да са високи най-много 120 мм и то, когато скоростта трябва да се намали до 20 км в час. За скорости до 30 или 50 км в час те трябва да са още по-ниски. Старите правила допускаха до 300 мм високи неравности. В различните варианти "легналите полицаи" може да са между 3 и 5 м.  

Предвидено е съществуващите изкуствени неравности и другите средства за ограничаване на скоростта на движението, които не могат да бъдат приведени в съответствие с изискванията на тази наредба, да се отстраняват.

В зависимост от територията на приложение наредбата предвижда да се използват различни видове средства за ограничаване на скоростта и комбинирани мерки за успокояване на движението. Посочени са графики, схеми, варианти. Самостоятелно или в допълнение на средствата за ограничаване на скоростта на движение са определени и различни други средства като настилки с червен цвят и/или различна текстура и пътни знаци с променящи се съобщения, които следва да отговарят на изискванията на посочени в наредбата европейски стандарти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На магистралите няма ли да сложат?
8
0
 
4
 
! Отговори
поглед преди 1 месец
А старите гърбици, които не отговарят на изискванията на новата наредба ще ги махнат ли ?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за легнали полицайки кУга?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви творения от асфалт или павета. Само стандартни и одобрени съоражения. Без фантазии на асфалтаджиите. Допускали сега до 300мм това за тежкотоварни камиони е опасно, какво остава за леки коли и съчленени автобуси. Крайно време беше някой да ги осъди. Надявам се скоро и за паяците да има решение. Местят се коли само ако пречат на движението. Не да дигат в комплексите коли щото имало знак. А в тесните улички където наистина е проблем но няма знак не се дигат.
5
1
 
7
 
! Отговори
Ура преди 1 месец
В новата наредба ги няма кабарите, поставени по улиците на Сафия. Незабавно да се махнат. Някой знае ли как се сезира Върховния административен съд?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ще лежат ми Ами цял ден да висиш прав до полицейската кола вдигнал палка за проверка ,не е работа.Уморително е
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъде не съм чул в други държави да работят легнали полицаи На всякъде в Света полицията си върши задълженията .Да пази реда и преследва престъпниците У нас страната ни е уникална с това , че има най много полицаи лежащи, приклекнали , скрити зад храсти и изпречили се на пътя с жълти жилетки по държавните ни пътища .Всички полицаи са ангажирани да следят трафика по пътищата Броят колите и вдигат палки .За проверка на самоличността Като че ли всички затворници са избягали от затворите ни.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня с гоуфа дето кара по тротоари, градинки, пешеходни пътеки и насрещното,спи на южната дъга, докато камерата снима. Сигурно сънува пенсията на младини и торбата със заплатите.
1
2
 
10
 
! Отговори
Голям проблем в МВР преди 1 месец
Някой назначава масово престъпници и неграмотни роми в МВР в Перник и Област Кюстендил, тези се занимават с поръчкови убийства и отвличания!