15 мини са били унищожени в Черно море от началото на войната

5 от тях са взривени от нашите ВМС
12 мар 2024 19:15, Нели Христова
9
15 мини са били унищожени в Черно море от началото на войната
Снимка: БГНЕС

Мината, която ВМС унищожиха в морето край плаж "Кабакум", е от типа ЯМ2 – малка котвена мина, и е от военните действия край Черноморския бряг в Украйна. Тя се е откъснала от котвата си и тласкана от теченията и ветровете, е стигнала до нашия бряг. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, предаде БГНЕС.

Сигналът за нея е бил подаден сутринта в Морския спасително-координационен център. Но още в неделя във ВМС са получили информация от румънските си колеги, че в техни води е забелязан миноподобен обект. В понеделник българското крайбрежие е обследвано с вертолен, но без резултат. Днес на вода е пуснат минният ловец "Струма". Тъй като мината е забелязана на около 200 м от брега, се взема решение тя да се отведе навътре в морето и да се унищожи, което беше направено на 900 м безопасно разстояние от брега.

Мината е престояла доста време в морето, най-вероятно около 2 години, ако се съди по размера на мидите, с които е обрасла, казаха от ВМС.

До момента българските военни експерти са унищожили 5 мини, с което общият брой на засечените и унищожени мини в Черно море става 15. 5 от румънските ВМС и 5 от турските. Още от началото на конфликта Русия-Украйна ВМС извършат превантивни действия и обследват акваторията, препоръчителните пътища и фарватерите, за да осигурят сигурността на корабоплаването, допълни командирът на ВМС.

Очаква се да заработи противоминната морска група в Черно море, съобщи контраадмирал Михайлов. В нея ще участват военни от България, Румъния и Турция, но турската страна още не е ратифицирала меморандума за разбирателство за създаването на групата. Целта на международната да се унищожават плаващи мини и да се намали минната опасност за корабоплаването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Ние им пращаме преди 1 месец
Те ни ги връщат!
8
0
 
0
 
! Отговори
? преди 1 месец
брях колко продажна путинофилия тука бря! Абря путинофилията щоо не ходите в родината си рашистан!? Ам сичките искате да ви се плаща в долари и евро!? Що така бря путинофили!?
7
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 месец
значи прави ми впечатление, че никой не споменава, че си путинфил! Следователно познай какъв продажник си ти? :))))))))))))))) И какво продава и предаваш!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави ми впечатление, че никой не упоменува какви са мините, което автоматично значи, че са украински. И кой е заплаха за нас сега, кой иска да ни вкара воойна? Познайте.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 6-ти март руснаците унищожиха база на укро-ВМС в Одесса.
4
2
 
8
 
! Отговори
да преди 1 месец
подарък от укрофашистите, затова че им гледаме пач.аврите!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашистка Украйна раздава смърт на всякъде. Там терористите си имат държава!
2
2
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще се взривят лодките с мигранти и полицията да бъде истинска полиция не екип от бърза помощ с настаняване в приют?