Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър

127 000 студенти и докторанти ще учат без да плащат такси
Обновена: 13 мар 2024 13:44 | 13 мар 2024 13:33, Петър Бойчев
210
Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър
Снимка БГНЕС

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си", съобщи акад. Николай Денков.

"Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа", посочи Денков.

По думите му тази промяна ще има и социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена, здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е мярка и срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания", каза още премиерът в оставка.

Акад. Николай Денков заяви, че миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си.

"Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 000 души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си.

За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят", посочи още министър-председателят в оставка.

Лекарствата стават безплатни от 1 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърде грозничко е да си правиш пиар с мъката на хората. Твърде грозничко е да се хвалиш как ти си осигурил някакви пари - просто защото парите на данъкоплатците не са твои пари. Повече уважение, драги *** от Харвард!Повече уважение имайте към българските данъкоплатци! Парите в касата ги внасяме ние, данъкоплатците. И затова безплатните лекарства ги плащаме ние, данъкоплатците.Не ги плащате вие, измамниците, окупирали незаконно българската държава с изборни машинки, тайни машинации и али-бали.
120
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Соломон - Соломончо, я грабни вълнените ръкавици с пет пръста и скокни ги занеси на зельо, бе Борисов рече, че тагарчукченко щял юли-август да им ги прати. Гледам, че си много загрижен, свърши поне нещо полезно, че то от опорки файда нЕма и Зельо.
119
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то таке бе, кат нема хляб ше ядат пасти. Като дигнеме награя гилотината на жълтите павета и ти па и много други има да пискате да ревете...
118
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С чужда пита помен, безплатни лекарства, но от джоба на работещите хора!
117
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви лъжи каква заблуда каква пропаганда шарлатани оставка избори и без мадуровските машини Къде са парите за коледните и великденски къде ги приб рахте да пътувате ли
116
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано му ги предпишат всичките 50 и няколко си лекарства на ДенкоFF, та да се възползва от голямото намаление!
115
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центаджиите почнаха да се държат като комунисти (те са си пребоядисани такива) и да раздават "безплатни" неща
114
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-спокойно копейки, да не си докарате инфаркт, че после и за вас лекарства ще трябват, а като не сте работили и не сте внасяли никакви осигуровки как да ви поемем лечението :D
113
4
 
32
 
! Отговори
до 132 преди 1 месец
Писах и не ме публикуваха. Защо родителите внасят данъци на държавата, щом след пенсиониране ще ги издържат децата им? Децата им нямат ли разходи, грижи, болести? Какви са заплатите в Бг и стигат ли за издръжка на семейство и пенсионери? Не всички сме министри и депутати. Шалапатова като прави екскурзии, уж да почерпи опит, какъв опит почерпи за грижите за стари хора от Франция, Италия, Дания, Швеция... как живеят там пенсионерите? Държавите в Ес как се грижат за старите хора, а?
112
3
 
29
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Mижитурков, с политиката провеждана от твоето правителство , пенсионерите отиват не на театър ,а на кино.
111
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 137 Това не е майтап с театрите, а цинизъм, гавра! Дотам стигна тоя плууужек цайсат. За бесилото си, Денков. Най-малкото че заради тебе сега влизат мигранти престъпници у нас, което ти го разреши. Що не беше на Шипка на 3-ти ве, скааапаняк? Щото ей там вече щяха да хвърчат камъни по продажната ти чутура.
110
3
 
23
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Безплатни ще са лекарствата за кръвно САМО за заболяване - МКБ - I10. Всички останали ще са с доплащане от пациента. Т.с. да уточня - много малко хора са с това заболяване - неуточнена хипертония. п.с. работя в аптека и затова разяснявам - да няма неразбрали.
109
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-вероятно е да ги хвърлят през балкона на ало измамници, отколкото да отидат на театър. Но това е една друга тема...
108
3
 
32
 
! Отговори
Пенсионерка преди 1 месец
Аз не пия 56 лекарства за кръвно, Денков, а само две. Останалите лекарства не са за кръвно и не са ми безплатни. А тези "спестени средства" ще ги пренасоча към няколко кофички кисело мляко повече на месец, защото за театър ще трябва да пестя три месеца.
107
6
 
34
 
! Отговори
Ей, мишок преди 1 месец
Спри да се гавриш с хората вече! Лицемерие и популизъм!
106
24
 
3
 
! Отговори
До 128 преди 1 месец
Твоят родител си има дете/ца нали?Ако не му стига пенсията за лекарства,защото някой през годините го е ощетявал,трябва да разчита на детето си,нали затова го е отгледал.Държавата не може да поеме всички разходи.
105
6
 
9
 
! Отговори
и Тоя ли е Гей преди 1 месец
много станаха вече!
104
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво ,много лекарства ,че се излекуват болните ,ПП играчите искат да с харесат на народа ама е късно вече ,за Украйна 70 милиона а за българите 50;лекарства от най евтините !
103
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега като дойде любимият ви вожд ще ви вдигне пенсиите тройно,за да има какво да хвърляте през балконите.
102
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 135 Проверих стара касова бележка към рецептурната книжка на мой родител. Както изискват да се нарича сега. Има и друго, че родителят не пие само това лекарство за кръвно налягане. То върви комплект с лекарства за бъбреци(трябва да се прочистват течностите от организма), лекарство за висок холестерол, лекарство за сън и лекарство за нервната система/спокойствие. Високото кръвно налягане е вследствие на много фактори и са нужни много други медикаменти(скъпи), плюс диета и движение.