Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър

127 000 студенти и докторанти ще учат без да плащат такси
Обновена: 13 мар 2024 13:44 | 13 мар 2024 13:33, Петър Бойчев
210
Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър
Снимка БГНЕС

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си", съобщи акад. Николай Денков.

"Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа", посочи Денков.

По думите му тази промяна ще има и социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена, здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е мярка и срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания", каза още премиерът в оставка.

Акад. Николай Денков заяви, че миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си.

"Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 000 души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си.

За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят", посочи още министър-председателят в оставка.

Лекарствата стават безплатни от 1 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще им трябват хапчета на пенсинерите за сърце да, като си видят сметките за ток след 1 юли
100
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя става все по нагъл
99
15
 
7
 
! Отговори
До 132 преди 1 месец
А я кажи като ти увеличиха пенсията с 12%колко кренвирша си купи или за това мълчиш?И колко ще си купиш от 1ви юли като ти я вдигнат с още 11%?Аман от зомбирани герберуги и копейки!12 години ви мачкат и ви подхвърлят трохи за Коледа и за Великден,ама сега било по-лошо.Акъл море,глава шамандура.
98
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на това му викат достойни старини! Недостойни хора да чакаш старините да ти направят достойни, като от умрял писмо.
97
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 132 - Направил си е той сметката, лиши ви от 70 лева, и май от още 70, ама сега с тях ще плаща тия евтините лекарства, дето го има за голямо постижение, цяла година, че даже едните 70 му остават. А колко ще ги ползват е друг въпрос.
96
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В община Нови Пазар Шуменска област, откъдето е депутат Денков, една кооперация е приспособила камион за магазин за продукти от първа необходимост и обикаля селата да обслужва останалите там малобройни жители. Това не е планински район, а район с богата и плодородна земя. Съвсем сигурно е, че тези хора ще се въползват от спестените от лекарства пари и ще хукнат на концерт на Лили Иванова например.
95
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега недоволствате от малките стъпки,но след ротацията ще видите кон боб яде ли.Защото идва оня,който мрази пенсионерите и увеличението от 1.07.може и да не се състои.
94
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарство за понижаване на кръвното налягане по рецептурна книжка струва 6.82лв. за 30 дена. Не посочвам името на лекарството. "Благодарим" на Денков за "щедростта"! Отряза коледните добавки 70 лв. и ни подари 6.82 лв. Със спестените 6.82 лв. мога си купя 2 кренвирша. Не 2 килограма, а два броя мога да си купя.
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 129 - А, не! Седне ли Денков на неговото място, ептен ще го овапца. тоя да си върви в хим.лабораторията.
92
4
 
20
 
! Отговори
Пенсионер-театрал преди 1 месец
Много хубаво, със спестените пари искам да гледам спектакъла "Битието на Дянков в Белене".
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков, уволни министъра на МВР... седни на неговото място!
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изказването на този е цинизъм и гавра с възрастните хора! Ще бъдат безплатни само най-евтините лекарства,които никой лекар не изписва,защото не стават за нищо! Касата поема само три медикамента,останалите се заплащат на 100% от болния,а повечето хипертоници имат нужда от поне четири,пет различни лекарства! И за какъв театър може да говори нормален човек,като се знае,че голяма част от възрастните хора гладуват и мизеруват?! Умишлено се нагнетява напрежение между поколенията,не им се връзвайте!!!
89
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това ще са най евтините и липсващите лекарства..
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕПП и без друго ни организира ежедневно театър! Имат даже артист от театъра в партията си (Тома Неверни).
87
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КАКВО СТАНА С ГАЗА , ''уш'' , по-евтин , а ТО .... ОБРАТНОТО !
86
3
 
21
 
! Отговори
пфф преди 1 месец
Явно и него го е напукал с кристали Кирето? Със спестените пари (вероятно към 20 лева месечно) щели да си купуват "по-качествена храна" и ще им остават за "театри, кина и концерти"? Само не е добавил и че ще ходят веднъж годишно на Бали, благодарение на щедрото му държавническо решение.
85
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия се чудят , как да потулят повишението на ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО В Бг !
84
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагъл безсрамник!!!!!!!!!!!
83
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си" Денков,защо чак сега признавате колко са скъпи лекарствата в Бг !?? Не ви ли е срам толкова години да не обръщате внимание и да надувате цените,да криете лекарства по складове ,и сега,когато е момента за обещения мислите,че ще ви повярваме ! Да ходим на театър ?-Колко пари ще ни трябват за билет ,Денков ? А тока,а водата,а газа,а месото по 13-14 лв....тях от къде ще ни ги компенсирате ???????
82
14
 
4
 
! Отговори
До Денков: преди 1 месец
Какви пари ще даваш на пенсиите, бееееееее? Те висят и пишат тук по цели нощи. От писане през нощта не се ли вдига кръвното? Събирай ги всяка сутрин пред блоковете да чистят градинките и улиците в квартала да видиш как ще им смъкнеш кръвното. И на пенсии алкохол да не се дава. Да се правят хайки по мазетата и да се изземва алкохола без бандерол. Ако направиш това ти гарантирам, че ще им оправиш кръвното.