Тленните останки на патриарха за поклонение в "Света Марина" в София

Митрополит Йоан призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество
Обновена: 14 мар 2024 10:30 | 14 мар 2024 09:55, Елка Василева
18
Тленните останки на патриарха за поклонение в "Света Марина" в София
Снимка: архив, БГНЕС

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени днес за поклонение в църквата "Света Марина" в София. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред БНТ.

"Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха. В "Света Марина", митрополитския храм ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица", каза митрополит Йоан.

Още по темата
Извънредното заседание на Светия Синод ще е от 14.00 ч.

Митрополит Йоан призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

"Негово Светейшество вчера се упокои в Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял, остават в съкровищницата на църковната музика", каза митрополит Йоан.

Митрополит Йоан коментира и избора на Сливенски митрополит, който беше касиран и отложен.

"Бог да ни помага на всички, за да можем да направим този избор, така както поръчва уставът, за да изпълним дълбоко отговорната задача. Всеки да запази духовния мир и спокойствие и да направим този избор. Ние си имаме своите несъвършенства, но важното е човек да не забравя Божията любов към човека и ние да бъдем отговорни за делата, които вършим", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Стига лъжи 16 преди 1 месец
ТУРСКИЯТ ЧЕРВЕН ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАТХ ВАРТОЛОМЕЙ е ОТГОВОРНИК ЗА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ на територията на ТУРЦИЯ и евентуално Ирак, Иран чак до ЕГИПЕТ то ест гърците от Гърция си имат съвсем друг Патриарх..........Според КАНОНА абсолютно всички Патриарси са абсолютно равни по власт като понятието Пръв измежду абсолютно равни не е власт а чисто символичен константинополски орден без покритие
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2014 година, септември. при посещението на патриарх Неофит в Истанбул здравето му рязко се влошава. Там е патриарх Вартоломей, възпитаник на римокатолически йезуитски център (ДА !) и работещ активно за обезличаване на православието, включително с обезпечение от САЩ. Същият този Вартоломей НЕ признава самостоятелността на Българската православна църква, а беше награден от Плевнелиев.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14 - тленен означава, че не е вечен. Нищо общо с тлеенето на изгорените. Тленни са останките на всички, с изключение на светците - техните мощи остават. Това обаче няма как да се знае в деня след ***. Мислещ и образован не е едно и също, ти си доказателството за това.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви тленни останки м а?!?!?!?!?! Капка уважение нямаш ли към Българския патриарх? А тленни останки има само при еретиците и атеистите, които си горят близките!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По повод *** на патриарха никак няма да е зле средствата за масова информация да изълнят добрата страна на своите професионални задължения и да информират населението за спецификите на най-разпространените организациии,наричащи себе си християнство.Това в контекста на говоренето за "европейски ценности".Защото,например, "знаещите свободноо"англ. език едва ли ще ви кажат нещо по същество за изключително важната за Европа агликанска църква с нейните НИВА и властници, далеч от християнството.
10
9
 
4
 
! Отговори
Теню Дрангов преди 1 месец
Жалко, че си заминал човечеца, ама защо 20 статии от сутринта, толкова много ли е направил за обществото, че да го заслужи? И Патриарх що за професия е?
9
8
 
7
 
! Отговори
Ченге ДС преди 1 месец
Бог да го прости колегата!
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМАН ОТ ТИЯ БРАДАТИ КРАДЦИ ,,,АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ Е РУСНАК ЛОШ ЧОВЕК ....А ТОЯ УМРЕЛИЯ Е АГЕНТ НА Д.С.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да почива в мир.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре стига с тоя бе! Оляхте се! Сякаш е Васил Левски че през 5 минути пишете статии за него.
5
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КОЕТО Е АБСОЛЮТНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ НЕ Е УМРЯЛ ВЧЕРА ВЕЧЕРТА! ТАКА АЛАМИНУТ НЕ СЕ ОРГАНИЗИРАН НЕЩАТА
4
3
 
15
 
! Отговори
без упойка преди 1 месец
Защо толкова много пишете за патриарха като вече го няма.Когато беше жив никой даже не знаеше, че е духовен баща.Днес и това научихме.Медийни клоуни сте всички.Каква позиция е заел някога в ущърб на повлечената от заблуди политиеска класа?Никога не е казал нещо противно на властта.Така не става.Беше безволев, а го избраха защото беше и болен, за да може БПЦ да бъде интегрирана в модела на Сарая и новото турско иго.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брадати козли "наяли се като попско дете на здушница"!
2
0
 
6
 
! Отговори
Света Малина преди 1 месец
Сега ми сирките ще се втурнат като лешояди.
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз на баща ми погребението не отидох, там ще отида