България e в траур, прощаваме се с патриарх Неофит

Той ще бъде погребан утре в храма „Света Неделя“
Обновена: 15 мар 2024 12:04 | 15 мар 2024 07:00, Елка Василева
31
България e в траур, прощаваме се с патриарх Неофит
Снимка: архив, БГНЕС

България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх Неофит в храм-паметника „Свети Александър Невски“. 15 и 16 март са обявени за ден на траур от българското правителство.

Патриархът ни напусна на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Български граждани и духовници ще могат да му отдадат последна почит от 9.00 часа днес, 15 март в Патриаршеската катедрала.

Утре, събота от 9.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Света Литургия от йерарсите на Българската православна църква, а след това ще има опело, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който идва от Истанбул начело на голяма делегация.

Още по темата
С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от храм-паметника „Свети Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена.

Начело на Българската православна църквата вече е Варненският митрополит Йоан, тъй като е най-старшият архиерей от намаления състав на Синода. Едва след погребението на патриарха митрополитите трябва да изберат свой наместник-председател.

„Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият Синод трябва да се събере, за да се избере наместник-председател на Синода, който съвместно със Св. Синод да организира избора за нов български патриарх”, каза Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години. Новината бе потвърдена от Светия Синод късно вечерта на 13-ти март.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици имаме множество призиви за молитви за Неофит.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източноцърковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е подстриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на Софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
0
 
! Отговори
Фон Смолхаузен преди 1 месец
Засрамете се, бе цинични безполезници! Не се уморихте да сипете омраза по всичко българско!
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като пишете България нали осъзнавате, че говорите за една шепа хора, които се интересуват. Даже и на православните русофили им е през оная работа, все пак те не са вярващи.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте одеждите на патриарх Павле ,един достоен Човек .......
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го познавам! Ако е бил добър човек, тогава Господ да му даде хубав задгробен живот! Иначе мecтя! Не съм в траур така или иначе и при двата варианта. Да си българин не означава да си кръстен в църква и попа да те е давил в казана с вода, нито да вярваш, че човечеството се е появило преди 6000 години. Предпочитам са съм полезен за света!
22
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
...... Учи в Духовната академия в София. Специализира и в Москва...... Агент Симеонов отиде при Кобзон...
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре стига ни занимавайте с тоя папардак на ДС. Оляхте се.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Монасите духовници ли са , не са ли послушници ?!?
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение не е по поп но дори и това не знаете сори.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо мислиш че някой е достоен а е бил доносник и всички владици и те. Сори.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига с това "България е в траур". Атеистите ставаме все повече...
16
5
 
4
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
Като писах вчера, че само с него ще ни занимават поне месец, цъкате надолу. Доходи, здравеопазване, образование, няма братче - патриарха, та патриарха.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точката също е важна.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Суета на суетите.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агенти на Путин са очистили евро - атлантическият Патриарх. Да се екстрадира Руското и Унгарското посолство и всички 10 000 китайски дипломати у нас!
12
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
дедо поп нарече случващото се със съседите със истинското му име и показа цялата ерес на агресора. съответно го лекуваха до смърт. онова *** в рим, с белите дрехи се опитва да дава тон за песен на целия свят, и благоденства. нещо некъде сме я объркали много сериозно
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пошлост показност суета тщеславие угодничество.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 правопис, правоговор, българско гражданство, кремвирш
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече наистина прекалихте.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пошлост показност тшеславие угодничество.
7
3
 
8
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
От вчера всички официални телевизии бълват приказки приказки за Патриарха Бог да го прости беше достоен духовник но защо е всичкото това вадене на истории и събития от живота му. Да не би наистина да страдат познатите ни репортери или така им е наредено да запълват вниманието ни и да ни отвлекат от прекрасната ни реалност. Бог да прости Неофит и мир на душата му.