Край на висенето по опашки за ТЕЛК, вече само по документи

Правителството прави важни промени в закона
15 мар 2024 09:48, Петър Бойчев
25
Край на висенето по опашки за ТЕЛК, вече само по документи
Снимка: БГНЕС

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени.

Това предвиждат нормативни промени, гласувани от правителството в оставка.

Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, но не беше одобрена в мандата на последния служебен кабинет. Промените предвиждат разкриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите.

Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК.

Това би трябвало да забърза процедурата, а решението ще може да се праща и по електронен път. Освидетелстване по документи ще прави комисия, определена на случаен принцип от всички в страната. Когато обаче се изисква клиничен преглед, човек ще бъде освидетелстван от комисия по постоянен или настоящ адрес.

Ако се лекува продължително в болница или в дома си, освидетелстването ще става в най-близката ТЕЛК комисия.

Според промените – обжалвано пред НЕЛК решение ще може да се връща само веднъж и ако новото решение на ТЕЛК отново стигне до националния орган, оттам ще го решават по същество въз основа на наличните документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди се подиграваха в очите ни,сега ще се гаврят зад гърба ни.телк Бургас.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То няма да има опашки ,днес ходих до НОИ ,преди мен имаше една жена питаме що нямала превод на 7 март ,подала подала документи на 2 ноември миналата година ,само не неразбрах дали по болест или се пенсионира по възраст ,защото припадна ,4 месеца чака ,е баси пренебрежиеъи на пенсионното ,при Борисов не е имало такива чудеса ,ПП вършат чудесата с каквото и да се захванат)
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До лекар 20 Над 90% от държавните чиновници и публичния сектор не правят нищо през работно време, не внасят данъци, не носят никаква печалба. За бездействието получават заплати, премии, бонуси, ДМС, 13. заплата, пари за облекло... Назначени са на работа с нагласени конкурси по линия вуйчо владика и партиен член. Конфискация на имуществото на всички!
19
8
 
9
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Над 93% от ТЕЛК решенията в България са измама-Фалшиви и те ограбват доходите на съвестно работещите и плащащи данъците си хора и граждани.Трябва да се въведе 30г.затвор за фалшив ТЕЛК и конфискация на имущество, имоти и пари ако се установи.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на правителството!
17
0
 
6
 
! Отговори
*"' преди 1 месец
Какви фалшиви документи .То да не е да си стиснеш цирея.Всеки говори ,както му диктуват отгоре.
16
1
 
19
 
! Отговори
ТЕЛК преди 1 месец
По принцип и досега всичко беше по документи. Само дето висиш като паяк, за да си дадеш документите и да си ги вземеш. Странни неще има при ТЕЛК. Има хора, които няма да оздравеят и до края на живота си ще се си носят болестта. но трябва всяка година да тичат да вадят документи за ТЕЛК и да висят там.
15
3
 
6
 
! Отговори
ТЕЛК преди 1 месец
Голяма грешка са тези 3 месеца отнасящи се за всички Решения на ТЕЛК. Решенията за продължаване или не на болнични, трябва задължително да се взимат преди да изтече предишния болничен. Сега болния не ходи на работа без да знае дали ТЕЛК ще му продължи болничните, с колко дни или няма да ги продължи. При това след Решението на ТЕЛК има ЛК, която дава болничните, така че трябват още дни.
14
2
 
4
 
! Отговори
ТЕЛК преди 1 месец
" Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление ".... Който не е виждал Решение на ТЕЛК, много малко знае какво коментира. Примерно в Решението на ТЕЛК има две групи с няколко отделни точки в всяка група - Решение за продължаване на болнични и Решение за процент инвалидност. В групата за болничните има три варианта - да се продължат с един месец, да се продължат с определен брой дни и да не се продължат, но човек го разбира след 3 месеца
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истинските болни ще ги отрежат, а фалшивите документаджии ще заемат местата им. И това ще е само началото. Поредната шизофрения на Сглобката.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле, каква корупция ни очаква. Комисията няма да види пациента. Тази корупционна схема на Сглобката ще увеличи болните по документи, а истинските болни ще ги отрежат. Нали точно във фалшивите документи е корупцията.
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е лошо, как ще живеят сега лапачите, членове и председатели на ТЕЛК. Но простотията няма да изчезне, сега предстои "губене" на документи и чакане по 2,3 години докато болните измират. Не забравяте къде живеем, нали?
10
1
 
17
 
! Отговори
ххх преди 1 месец
В срок от три месеца друг път, подадох документите на 27.11.2023 г. в регионалната картотека определената дата за ТЕЛК беше на 23.02.2024 г. и до този момент все още няма решение.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И корупция се избягва така. Местните телкове изнудват болни за пари, на здрави дават решения срещу пари.
8
1
 
27
 
! Отговори
бла,бла преди 1 месец
Хубаво ще е да става така, че баща ми след инсулт, едвам движеше, го разкарваха като панаирджийска мечка за някакви документи, подписи и т.н. да ги *** в ми-зерн-иците <3
7
2
 
21
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Съмнително решение - ще се увеличат инвалидите с диагноза хроничен или гофриран шлангит, те и без това не са малко.
6
3
 
3
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
Как е по антисглобката?:)))
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
супер!
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунист без опашка не може!
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек,ако се снабдя с фалшиви документи за инвалидност,ще си получавам пенсиика и ще си свиркам.