Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Това е най-песимистичната прогноза пред страната ни
15 мар 2024 20:06, Нели Христова
273
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?
Снимка: БГНЕС

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нито промяната, дебе, Бойко, итънъ, нито Възраждане ще ви спасят.
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да Хърватия са ми любимия пример как страна с 3 милиона население може да е успешна и да е сред най добрите във футбола, а само в България се оправдаваме, че нямало материал защото сме били само 6 милиона и не ставало. Люксембург са едни от най богатите страни с най високи заплати а са само 600 хиляди.
37
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
До Анонимен32 - само да допълне БВП-то на България през 2021 е било 84 МЛРД $. Само за сравнение - оборота на WAG е бил 120 МЛРД евро
36
9
 
6
 
! Отговори
Фин преди 2 месеца
До Голяма драма...прав си - Финландия, Норвегия, Дания, Ирландия са колкото нас или по малко. Качеството е ниско, а в този форум много си личи, че е така. Изостанали и тесногръди възрастни хора, които пъдят младите и интелигентни хора дори с външния си вид и начаин на общуване. Младите хора се срамуват о родителите си дори.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И 5 милиона кр-ете-ни са много!
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние не трябва да поставяме червени линии за себе си, а да поставяме червени линии за Русия. Русия трябва да бъде унищожена.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честита Промяна!
32
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
До Анонимен32 - я измери БВП-то в злато а не в долари или в левове. Шото ако го мериш в...... Рубли можеш да получиш къде куде по комични числа!
31
9
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Намерете и прочетете плана на САЩ за България с име Планът стратегия "Ран Ът" от 1990г.и ще разберете как ни убиват "съюзниците САЩ"
30
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Няма такива работи! ДенкоФ се грижи да не се обезлюдява милата ни родина! Преди това и разБойко направи същото. С такива политици не може да сбъдне такава песимистична прогноза
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ямболски цървуль . . .Кажи по добре, как с 9 милиона БВП на България беше много по-малко на сегашното. Тоест 6 милиона изработват три пъти повече от 9 милиона. Нищо страшно. Въпрос на развитие и механизация. Ако избора е да станем пак 9 милиона като ни населят с афганистанци, сирийци и т-н , НЕ мерси. По добре 4 милиона ама българи
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По груби сметки Украйна само за две години са намалели с 10 милиона.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Живи здрави дай боже скоро да се махнем. Върнахме се преди години, тук беше спокойно. В Западна Европа точно заради мигрантите се прибрахме и нещата които се бяха случили. Беше спокойно и сравнително уредено. Бг е с криминален индекс от само 1.5, до няколко години няма да е така. Бедността, злобата и разделението ще са още по-големи. Бъдете щастливи, особено след промените:)))))
26
14
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
За 34 г.намаляхме с 3 000 000 ,заради хубавите евроатлантически ценности!
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най хубавото е , че последните години масово от столипиново и махалите потеглиха на запад. Сигурно две трети от тях вече ги няма в България.
24
5
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 2 месеца
Сега е 2024 година ти ми цитираш 1990 това се изтри вече като грамофонна плоча "голямото" имане при соца когато бяхме 26-та икономическа сила на света изнасяхме ток, а имахме режим на тока дълги години 2 към 2 в магазина нямаше *** за тоалетна хартия масово по селата се ползваше какаляшка магазините бяха празни от складовете се крадеша целия дефицит от нашите хора предварително все на наши хора които хапваха в корекома тублерон докато ни ближехме кума лиса.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без война ще се стопи народа и под 5 млн. При война наполовина.
22
4
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Как ще се стопим при толкова много незадоволени мъже от всички континенти и българки от български произход с широко разтворени крака .
21
6
 
10
 
! Отговори
Пею преди 2 месеца
Кое не е вярно от това което пиша. Дай пример. Виж в гугъл отворко. Кое не е вярно . но не ти скиска щото нямаш топки а мозък въобща.преди 9 септември виж българските семейства колко деца са имали. След 9 ти и създаването на градовете по 1 и рядко 2. Тодор Живков вкарва в България всички румънски ци гани . Сега има населени места където не се говори български а повечето български села са населени с циг ани а българите са малцинство. Коеу не е истина!!!!!!!!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще бъдем 5 милиона, ама с 10 милиона коли и пак няма да има къде да се паркира