Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Това е най-песимистичната прогноза пред страната ни
15 мар 2024 20:06, Нели Христова
273
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?
Снимка: БГНЕС

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
23
 
! Отговори
Голяма драма преди 1 месец
Аз не мога да разбера каква е тази фиксация в бройката? Ау, ще станем ли 5 млн до един коя си година? Никой не се притеснява ще останем ли толкова зле развити и изостанали. Румъния ни подмина с десетилетие. Отидете в Букурещ да видите какъв град е станал. В Европа половината страни са по-малки. Но са много по-развити. Калабалък е символ на мизерия, особено за бедни страни. Който иска навалица и лапета с препарат за стъкла по светофарите - стснбул не е далече. Това ли е целта?
18
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е и какво от това. Хърватия са под 4 милиона, ама ги приеха и в Шенген и в Еврозоната и живеят много по-добре, отколкото когато бяха част от Югославия
17
8
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Що се тревожите бре? Нали е евроатлантическа демокрация! Място за тревога няма.Ние сме в ЕС! Скоро ще приемем и еврото,ще цъфнем и вържем съвсем! Ще станем 15 000 000,ама арабско говорящи!
16
4
 
7
 
! Отговори
Ончо преди 1 месец
Напротив,ще се увеличим и дори разнообразим.Най-малко по 150 човека свалят от чартъра от Виена всеки ден,и това са все кандидат-българи.А колко още си имкаме тук,а за тия които тепърва ще минават границата от Турцоя.Няма как да се стопим.А и цените на имотите ще се повишат от изкуствено съсздадената демографска ситуация чрез ,,жилищен недостиг".Разбира се всичко си има цена.Ще посрещате кафеникави и църни зетьове в къщите си,но това не е чак толкова лошо.Тъкмо тъщите ще са доволни от зетьовете.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сглобката работи неуморно по въпроса. Диригент на геноцида е Галя от Посолството.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям праз
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пею 14. Пишещият налудничеви глупости си ти.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко - Копейкин е напълнил Максуда :)))
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че нали изпълняваме американския план "Ран-ът" от 1990 г. .. по плана българите трябвало да се стопят до 5 милиона, тъй като за толкова души стигат ресурсите в страната.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърдо ,няма да се стопим.Миналата година са дошли 40 хиляди чужденци.С течение на времето ще стават повече и повече.В Германия и Великобритания вече дори няма и жилища.В Белгия и Ирландия бежанците спят в палатки по улиците.Зависи вече какви бежанци ще вземаме и какви ще са бъдещите български поколения.Арменците са добър пример за интеграция.А имаме и една от най високите раждаемости в Европа.
9
3
 
38
 
! Отговори
Логиката решава преди 1 месец
Тревожно, тревожно, колко да е тревожно? Тревожно е само като има българи, които да се тревожат. Като няма българи, няма да има кой да се тревожи.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бизнесмен с Ауди. Ама и ти си една клавиатирна гротеска. Кат нема бедни нема да има и богати.
7
19
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 месец
Важно е качеството, а не количеството. Карам си по улиците и правя приблизителна преценка, че в България има към 50000 души със скъпи коли. Всичко друго е ненужна тежест. Само чупят асфалта с трошките си и така вредят на страната.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен не ми е тревожно.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма споко - Просто Киро напъва яко парапета :)))
4
4
 
28
 
! Отговори
Токмаков преди 1 месец
От тези 5 милиона колко ще са българите! Защо на личните карти не пише националност!????????????????????????????????????????????????????????
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако оставим незаконните мигранти да се разхождат свободно навсякъде в държавата, да закачат, унижават и насилват наши момичета, не дай Боже, да нападат с нож, да извършват атентати, всички българи ще избягат. Ще остават възрастните, които ромите да грабят и убиват...
2
5
 
13
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Дори това не е толкова тревожно;))) бройката, а качеството на бройката;))) Когато между отношенията на двама души има по един милиционер със син буркан, няма значение, дали ще сме 5 млн. или 2 млн., ние по подразбиране сме загубени!
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой го интересува ? Освен това бройката не е важна а качеството. При нас и двете липсват, но така по принцип.