С историческо литийно шествие България изпрати патриарх Неофит в последния му път

Шествието бе съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър
Обновена: 17 мар 2024 01:22 | 16 мар 2024 14:05, Красимир Ангелов
95

Снимка: БГНЕС

С историческо литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит, от катедралата "Св. Александър Невски", България се прости с патриарх Неофит.

Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет, използван при погребението на Цар Борис III през 1943 година. Пред него са свещеници от Българската православна църква.

Още по темата
В шествието се включиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието е съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър.

Стотици хора са се събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Преди това в катедралния храм бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

В катедралния храм бе отслужено и опело на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
БТР преди 1 месец
Толкова ли не се сетиха, че в София има конна полиция и да поискат 4 коня? БТР на погребение и то на патриарха-това е кощунство с паметта му. Вижда се , че без него Синода е орел, рак и щука. 4 месеца беше болен и няма кой да мисли в Синода за авторитета на църквата и за Бог.
69
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Мале, писна ми да гледам новини за тоя, дето до вчера не знаех кой е
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАТРИАРХА И ШОПЛУКА - РЕХАВОТО ПРИСЪСТВИЕ НА "СБОГУВАЩИ СЕ ОТ ШПАЛИРА" ПО ТРАСЕТО Е ПОКАЗАТЕЛНО ЗА ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ЗАБЛУДА "БЪЛГАРИЯ СЕ СБОГУВА СЪС СВОЯ ДУХОВЕН ВОДАЧ"!!! НЕ БЪЛГАРИЯ,А ДОРИ И ШОПИТЕ С ПРИСЪСТВИЕ, КОЕТО Е УНИЗИТЕЛНО ДАЖЕ И ЗА 120-ХИЛЯДЕН СЕВЕРОЗАПАДНАЛ ГРАД ОТРЕКОХА ДУХ-ХАЧКАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И СЛУГИНАЖА ОТ КАБЕЛАРКИТЕ!!!... А КОМЕНТАТОРА ОТ ЕДНАТА КАБЕЛАРКА ДАЖЕ БЕШЕ РАДОСТЕН В ТОЗИ "ТЪЖЕН ЗА БЪЛГАРИЯ МОМЕНТ"!!!
67
1
 
1
 
! Отговори
Едеоти преди 1 месец
Защо сте натоварили ковчега на ременете на тези млади деца. Какво общо имат гвардейците,че те трябва да носят трупа.По белия свят хората ползват луксозни катафалки за видни личности. Ако пък толкова държите да бъде носен от хора, църковните братя да го носят.
66
2
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
17 години доносник полковник към ДС.
65
7
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Ами с БТР ще го карат, нали си беше с пагони от ДС/КГБ :))))))))))))))))))))))
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква беше причината да няма впрегатни коне? Да не сме на война! Имаше два дена за подготовка, какво искаме да покажем с тази техника и на кого?
63
5
 
3
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Това погребение приличаше точно на погребение на путински генерал и си беше точно това.
62
1
 
7
 
! Отговори
Иван Младенов преди 1 месец
Нямаше го даже Бойко Борисов. Няколко пъти се подчертаваше, че за погребението избирателно са изпратени покани, кои да присъстват от братските църкви . Все едно, че ги калесват за сватба. Аз лично много уважавам Патриарх Неофит, които изглеждаше смирен и тих, но имаше смелостта и силата да защити християнските ценности от посегателството на Истанбуската конвенция. Благодаря му за това дело! Символът на това погребение ни тласка към избора за нов Патриарх с главен претендент - Николай Пловдивски , наречен Ролекса
61
3
 
9
 
! Отговори
Иван Младенов преди 1 месец
Не можаха ли да намерят поне 4 коня? Докараха този БТР, да го закачат за историческия лафет. Не мога да го определя като друго, освен като КИЧ. Погребението беше израз на историческия ни цивилизационен избор към Западна Европа. На погребението основното лице беше Вселенският Патриарх , които раздели геополитически Украинската църква. На опелото присъстваше цялото правителство, назначено от Посолството със страх и подмазвачество. Нямаше го даже Бойко Борисов. Няколко пъти се подчертаваше, че за погребението избирателно са изпратени покани, кои да присъстват от братските църкви . Все едно, че
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази бронирана машина беше ГАВРА с паметта и благия нрав на нашият патриарх.срамота.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението за БТР-а не е на Светия Синод.Синодът е поискал единствено лафета, на който да бъде положен ковчега, а защо военните не са извадили коне, а БТР е решение и отговорност на военния министър Тагарев и Президентската институция.Всички разрешения, разкри АФЕРА, са издавани от Тагарев в съгласувателна процедура с Президента Радев, който е пожелал тази военна церемониалност с участието на цялата национална гвардейска част.
58
9
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Заровиха ли го попа най-после ? СЛЕД ДНИТЕ НА ТРАУР, БЪЛГАРИЯТА НИ ЗАПОЧВА ДА ПРАЗНУВА РОТАЦИИТЕ ИМ. С приятелите ми сме си ги погребали доста българи. Дали ще е един повече или по-малко, няма значение за мен. Но пък, за тях нямаше траур. С ПЕСНИТЕ НА МАРКОВ ЩЕ СИ ГИ ПРАЗНУВАМЕ. От обикновените българи съм си, но има и НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ТЯХ. НЯМАМ КОЛА, РОЛЕКС, но управлявам активи за над 900 хиляди евра. ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ ОТ БНБ.
57
1
 
12
 
! Отговори
Очевидец от село преди 1 месец
Как да не е ,,невиждано"? То Бентлита,то Майбаси, то Ролекси и златни гердани..то...абе невиждано до сега.
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Язък ни за цялата възрожденска борба, та днес пак гръцки език в българска черква.
55
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо беше цялата тази дандания с гвардейци, щикове, маршове, БТР-и, лафети....на война ли сме тръгнали (колкото и да ни се иска) ?? Оставаше само Тагарев в оставка да произнесе реч. Толкова ли не можаха да намерят 6 коня в цялата държава, за да направим всичко изпипано и по протокол ?? А за плеядата от властимащи да не говорим...то не бе кръстене, то не бе целуване, то не бе хвърляне на пръст...ще кажеш, че са преки роднини на Неофит. Гнусна пиарска кампания на гърба на хората...!
54
2
 
20
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Нито един журналист не разбра какво означава думата литийно!?! Литийно означава шествено! Шествено шествие е и тук в заглавието. ***!
53
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кич и Суета , какво е направил за Народа ? -нищо ,пък гробище да искаш да ти копаят в Центъра на София си е направо зловещо .
52
21
 
10
 
! Отговори
Светла му памет ! преди 1 месец
Надявам се да се намерят достойни и способни хора, които даразследват как така се разболя смъртоносно точно по време на споровете за "руската" църква ! Знаем, че в една братска страна има големи специалисти в изкуственото предизвикване на такива заболявания !
51
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не беше траурен деня,картинката с цялото преекспониране на поклонението щеше да е много смешна и жалка! Най-върлите сатанисти антихристи,наредени край ковчега с демагогските си тъжни физиономии будят само погнуса! Заради варисействането си не оставиха човека спокойно да си отиде от този скапан свят! За капак на цинизма си го съпроводиха с машина,предзначена да убива! Дяволски изчадия!!! Кой измисли тази тъпотия,къде е синода,защо позволиха тази гавра със светия човек???!!!