Политици: Безотговорно е да се върне празна папка

Очакват от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да стигнат до споразумение
18 мар 2024 11:40, Анисия Иванова
22

Президентът Румен Радев връчва на Мария Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Около тезата, че на страната е нужен кабинет и е безотговорно да се върне празна папка, се обединиха политици от близкото минало.

"Изглежда безотговорно в 12 часа да се върне празна папка, при положение, че Конституцията дава още 7 дни да се изчистят спорните моменти. Споразумението изглежда нормално, бих предложил на Бойко Борисов да даде още 7 дни и днес само да се приеме мандатът", каза председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

Според него това, което виждаме, е само върхът на айсберга и същината на проблема не може да се долови напълно.

"Очакваме от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС действително да стигнат до споразумение и да работят, трябва да се загърбят по-дребните проблеми, да се изкара целият мандат с цената на взаимни компромиси, но да се свърши работата. Безобразие е как не се договарят за законодателната програма, по ПВУ губим пари, забравиха за него, по оперативните програми имаме забавяне. Това са въпросите, по които трябва да има развитие, за да е ниска инфлацията и да има реален БВП. Очакваме тези хора да заработят, заработването не е свързано с извиване на ръце", категоричен беше доц. Великов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър в правителството на Иван Костов - Валентин Василев, изрази очакване, че Борисов ще се намеси и ще има правителство.

"Ако се стигне до избори, ще се изпокарат още повече и когато получим горе-долу същите резултати, преговорите ще са още по-трудни, затова по-добре сега, отколкото по-късно", посъветва Василев.

Бившият министър на търговията и туризма е убеден, че проблемът не е в министрите, а с рокади през месец-два нищо не се постига.

"Непрекъснато се говори за реформи, но не виждам такива нито в съдебната система, нито в образованието - продължават да се купуват дипломи в измислени частни университети. Да не говорим за здравеопазването. Да съставят правителство, да махат министри, които не стават, да решават реални проблеми, това разбирам под реформа в държавата", изтъкна Василев.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов коментира, че процедурите не променят политиката, защото цените продължават да растат и има много нерешени въпроси.

"Интересът на двете формации е да направят взаимни компромиси и ще направят правителство.  Въпросът не е какво ще каже Христо Иванов, а какво ще кажат хората - те дадоха много сериозен сигнал, не вярват на нито една политическа сила. Обезценяват се доходите на хората, в това число на пенсионерите, които са голям част от българския народ. Нищо не се говори за справянето с демографската криза, инвеститори не може да има, при положение, че не намират работна сила", посочи Премянов.

Гостите се обединиха около мнението, че в условия на политическа криза проблемите не се решават. И тримата са умерени оптимисти, че ротацията ще се случи и ще има кабинет "Габриел", не е невъзможно дори правителството да изкара пълен 4-годишен мандат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Плъха Денков преди 1 месец
Циркаджилъкът свърши.... До сега бяха само лафове, локуми, Тиквеников плашеше (така както се плаши куче с кокал), Корсар Мореплаватела, владетела на моретата около Росенец - Ристю плашеше Мара Жирафата че ще я клепе из Европата и след като Киро Гнидата обяви че не го е страх, Леля Асена пак стана финансов министЕр, пак ще държи чувала с пачките въпреки заканите на Тиквеников, който сега ще го духа по Харвардска рецепта.... Цирка свърши, плебеите са доволни и стадото блее щастливо!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ей Трянва народен съд и растрели като 1944 г. Няма да се откажат доброволно.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре празна папка, отколкото празна от българи държава!! ПРОДАЖНИЦИ, как не ви е срам?
16
1
 
4
 
! Отговори
Ей преди 1 месец
Защо все каните бивши политици който докараха България до катастрофа, те изобщо не трябва да се появяват никъде, те са проклятие.
15
1
 
5
 
! Отговори
ПП е добре преди 1 месец
ПП=празна папка. А и Лойко няма да папка.
14
1
 
3
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Абе ще си купуваме ли бонове за масовата приватизация от костовДа станем богати комунисти и ние като другаретеНасочил сьм се кьм фонд - акб форест
13
1
 
2
 
! Отговори
Ода за бкп преди 1 месец
Ко муни стите родината изграждатКостов соломон паси комсомолците след тях вьрвят - христо атанасовКомунисти славен пьт ви чака трудов пьт
12
1
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Брей *** на костов от -дбЦялата икономика на бьлгария заграбиха безплатно и пак не им стигна е това е - наглост
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко мъррморят всички? Само карат Бойко да се зацепи по-силно за нови избори.........
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия старчоци защо ги извадихте от нафталина,като че ли някой ще им обърне внимание.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои са тез политици не ги познавам :)))
8
2
 
8
 
! Отговори
Кокала преди 1 месец
Моля, кажете им на тези "специалисти" да си скъсат дипломите и да не се показват повече....
7
2
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Ами, Путин постигна 90%, неговите герберюги се превъзбудиха и измъкнаха червен картон /партиен билет на ББ/ и го показаха на Кирил Легионера от Харвард! Просто и логично!
6
6
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Избори и арест на международният измамник Асан Василев!!!
5
3
 
5
 
! Отговори
Червен хмер преди 1 месец
Крьв повръщам пари не връщамПп /дб атака пубеда
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е по-отговорно ли е банда мошеници и мафиоти да ни управляват (по собствените им взаимни квалификации)!?
3
0
 
2
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Политиците на бас са костов , станишев и разбира се - ахмед доганБас на -100 лв Комуниста кръв повръща пари е връща
2
7
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Идеално е, ПП-ДБ отиват на бунището.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РЕЗУЛТАТИТЕ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА СА СЪЩИТЕ! Е ТОЧНО ОТ ТОВА ГИ Е СТРАХ МИШОЦИТЕ!