Нагоре и нагоре: 1550 евро/кв.м достигна средната цена на жилищата в София

Все повече се търсят големи апартаменти, най-голям е интересът има двустайните и тристайните
19 мар 2024 07:03, Елка Василева
112
Нагоре и нагоре: 1550 евро/кв.м достигна средната цена на жилищата в София
Снимка: архив, БГНЕС

Жилищата в София продължават да поскъпват и средната им цена достигна 1550 евро/кв.м, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Но повишението на цените е по-бавно от рекордното поскъпване от над 20% през 2022 г. Средният размер на реализираните сделки за покупко-продажба на апартаменти в столицата е около 130 хил. евро, пише „Труд“.

Двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка, показват данни на компанията. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на изгодното банково финансиране.

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите “Банишора” и “Малинова долина,“ където кипи сериозна строителна дейност. Цените в тези райони все още остават по-ниски в сравнение с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град.

С урбанизацията и развитието на инфраструктурата в София, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите “Овча купел” и “Княжево”, отбелязват от компанията за недвижими имоти. Районите на “Младост” остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в близките офис центрове.

След пандемията хората разбраха колко е важно да имат лично пространство в жилището и голяма тераса. Нараства делът на купувачите, които търсят големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси.

Имотният пазар продължава да е изключително активен. Голяма част от търсенето все още остава неудовлетворено, което дава възможност за сключване на бързи сделки при доста атрактивни нива за продавачите. От консултантската компания посочват, че настоящата ситуация е много добра възможност за продавачите да реализират атрактивна печалба от своите имоти.

Средните цени на жилищата в градовете Пловдив, Варна и Бургас почти се изравняват, като в момента там продават апартаменти за около 1150-1200 евро/кв.м. Разбира се цената на всеки конкретен имот зависи от много фактори като локацията му, качеството на строителството и дали е обзаведен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ви кара да купувате - стойте си на село!
64
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазара на имоти е СИЛНО СПЕКУЛАТИВЕН.Брокери,строители,агенции,разни спекуланти прекупуват и слагат евтин ламинат с надеждата да излъжат купувача и да му сложат едни 30-40% надценка и да си приберат лесна печалба ,това е истината ,а банките с евтините кредити хранят балона както беше и предишната криза ,и тогава говореха как не могло цените да паднат но те се сринаха
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените се хранят от банките ,девет икономиста плюс Уникредит се изредиха официално казаха хората че имотите са НАДЦЕННЕНИ И ТО С МНОГО!Какво повече има да се каже ?Над 30%-40% е надценката вече ..Днес излязоха данните за инфлацията за Европа и за Щатите онси ден ,данните са за устойчива инфлация което означава че лихвите няма да се пипат и кредита у нас ще поскъпва ,а както се очертава и риска да се вдигне банките рязко ще затегнат кранчето.
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко при издънената хазна кокорчо юе м лепне един данък празен апарамент и ша ги опрай! Са ги чака да са набълбукат с имоти!
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е лошо алкохола да е скъп. Бирата също.
60
3
 
41
 
! Отговори
Балонест преди 1 месец
Нямало да паднат цените? 2008 точно тка говориха и бяха непосилни за хората и хоп, паднаха с около 60% най-малко. Между другото имам позната, купила преди 2008 преди да паднат и в момента, вноската и е непосилна. Глупости е, че пазара ще е само на горе, при лиспата на икономика в нашата държава. Черния лебед чака и ще се появи точно, когато най-малко го очакват. Неможе да купуваш жилище тук и да бягаш да работиш в чужбина и да го изплащаш, нали? Много умно, идеално решение за алчните брокери!
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Това с бирите, явно е доста показателно. Като каза и се сетих, че на Банско преди няколко седмици се запознахме с едни холандци, компания и тея ни скриха шапката. Момчета, момичета изпика по 5-6 бири като невиждали и викат 2 евро за бира, това е рая. Хахаха. При нас е 10. Черпихме ги ракия, ама не им хареса, искат си бирата, от ракията щяха да пукнат.
58
0
 
28
 
! Отговори
bg преди 1 месец
Абе вижте какво продават в Лозенец, https://newestates.bg/imot/apartamenti-sgrada-lozenecz-646/на зелено...3000 евро на квдарат...ама като влезна да разгледам чертежа, тристаен 154м2 се оказва с една нормална спалня и една детска с 1 легло, това в Ервопа е макс. 70м2...айде и парко място или гараж има...вадим 20м2, пак излиза че ти продават 75м2 жилищна площ за 130м2
57
1
 
18
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Вече няма ипотеки на 2%, ЕЦБ отписва евро на над 4% и от там се вдигнаха лихвите. Това дето го пишат по рекламите е 2инещо ОСНОВЕН процент, но като ти лепнат РЛП отива над 3-4% при минимален риск.
56
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Бе то може и 15000 да достигне, ама колко продажби има на тази цена? Ако изобщо има..
55
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Това къде - в полетата нагоре от "Люлин" ли?...Смешковци!!!!....Няма такива цени.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Високо, високо, високо... както пеят ФСБ. Докато има ненаситници да купуват жилище след жилище ще е така.
53
4
 
33
 
! Отговори
СС преди 1 месец
В центъра на голям град в Гърция ,на морето ,апартамент от 300 кв.м. тухлен,обзаведен се продава за 200 000 евро, в София наполовината квадрати,панел,празен,за основен ремонт струва 220 000 евро ,с кредит за 30 години,купувайте,щом имате излишни пари...
52
1
 
9
 
! Отговори
Честито! преди 1 месец
До Анонимен.... Цитат: "Не съм брокер а човек който търси и съм наясно с пазара!" Да най-вероятно не си брокер , но определено си човек който се е нахаплярил с голям заем, закупил си жилище и сега се чудиш - добре ли направих или не. Посланието на статията е следното : НАРОДЕ КУПУВАЙ ЗАЩОТО ЕДВА ЛИ ЩЕ СТАНАТ ПО-СКПИ ИМОТИТЕ следващите 15 години.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно е в някоя Северна страна,където алкохолът е боя скъп.Но е пропуснал факта,че сигурно взема 5 ,6 хиляди евро .Не мое се мери със заплатите в Търново от 1000 лева ...
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз продавам на 3000 евро, някоой ако иска
49
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
...Прехвален светец и БОГу не е драг ! народна поговорка
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе нали трябва да се мрънка постоянно. Скоро един приятел живеещ в европейска столица се върна в Търново и си говорим, че тук е яко скъпо вече по заведенията и бирата на хубавите места е станала по 4 лева и той вика, хайде аз черпя всичките, че при мен е 6 евро малката на подобни места с такова обслужване. Пихме 5 човека бири и ядохме на корем скара, салати и пици и накрая 180 лева сметка и остави 20 лева бакшиш. Вика това ако бяхме го направили при мен 300 евро минимум отиваха.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е точно балон, скъпо е защото се отпускат ипотечни кредите за 2 % лихва на всеки. Съответно има търсене и предлагане според търсенето - на висока цена, отделно населението намалява само в прованса, София ръсте, Пловдив и Варна не се топят, отделно Варна е залята с Украинци които търсят и вдигат допълнително цената. В тези три града няма как да паднат много цените защото все има прииждащи хора които търсят да купят или наемат. Не съм брокер а човек който търси и съм наясно с пазара!
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема с празните жилища ще се реши много лесно, като накарат "инвеститорите" да плащат данъците на празните апартаменти. Тогава ще ги видим каще държат по 10-15 празни апартамента с години. И до 36-ти нормално е човек да може да иде на работа с колата си дори да работи в Лидъл. Феновете на западния живот да се тъпчат в метрото с костюмите си за хиляди евра, не ми е жал за тях. Един град трябва да има инфраструктура позволяваща на всеки да влезе в него.