Ако след 1 юли сте без ток, причината няма да е неплатена сметка

Сред основните проблеми е ликвидното състояние на енергийните дружества
20 мар 2024 14:08, Анисия Иванова
93
Ако след 1 юли сте без ток, причината няма да е неплатена сметка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на тока за домакинствата едва ли ще се промени осезателно при следващата стъпка от либерализацията на пазара на електроенергия от 1 юли, но неясноти в механизма може да създадат проблеми с ликвидността на крайните снабдители в системата и да предизвикат ограничаване на доставките на ток към потребителите. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Новият механизъм всъщност предвижда частична либерализация и променя по-скоро ситуацията за крайните снабдители, които доставят електроенергия, отколкото за домакинствата, където цената остава регулирана. Там е заровен големият проблем и там търсим реално решение, защото нарушаване на финансовата стабилност на тези предприятия може да доведе до нарушаване на тяхната лицензионна дейност и ограничаване на доставките на електроенергия за потребителите."

Има комплекс от мерки, които могат да се приемат, и това трябваше да бъде направено, тествано и презицирано през последните месеци в поредица от срещи между заинтересованите страни - държава, държавни структури и търговски участници - за да се намери най-оптималния вариант. Вместо това ситуацията все още е на ниво планиране какво може да се направи, коментира Стайков. Изгубеното време няма как да се навакса, но либерализацията няма да спре, като ще се наложи промените да се правят в движение, което е възможно най-лошият вариант, добави той.

Мащабът на промяната е огромна и засяга около 4.5 млн. клиенти (и около 35%-40% от потребената електроенергия). "Този мащаб сам по себе си трябваше да е свързан с повече време, повече прозрачност, повече яснота как ще работят процесите, какви са функциите на отделните заинтересовани страни, за да има малко повече сигурност."

Един от най-очевидните проблеми е ликвидното състояние на енергийните дружества, тъй като ще преминат от разсрочени плащания за закупения ток (като получават приходите си с близо два месеца закъснение) към ежедневни плащания, които ако не бъдат направени навреме, ще доведат до липса на доставки на електронергия, обясни Стайков.

"Ако те не могат да посрещат ежедневните си плащания, те не могат да купят електрическа енергия - това може да стане само на борсата, такъв е законът, и те нямат абсолютно никаква алтернатива. От другата страна се запазва абсолютно 100% регулираната им дейност - те нямат абсолютно никакви инструменти да управляват риска."

Добавката за услугата "краен снабдител" е предвидено да се увеличи с до 7% от сегашното ниво, което е крайно недостатъчно, каза Стайков, и добави, че това ниво или трябва да се увеличи или да се планира механизъм за финансова подкрепа, който да се задейства, когато дружествата изпитват затруднения, като така ще се гарантира дейността на дружествата.

Фондът "Сигурност на електроенергийната система" би могъл да изпълнява такава функция, ако има допълнителни средства, но в момента там има сериозни дефицити, и фондът не може да посрещне своите задължения - за февруари се е изплатил само на 75%, като не е платил нищо към НЕК, каза Стайков.

"За да се спре този процес на междуфирмена задлъжнялост, трябва да се приемат мерки, които гарантират финансовата стабилност на крайните снабдители."

Размерът на дефицита е прогнозен, но вече се вижда, че има ликвиден проблем пред фонда, с който правителството трябва да се заеме, а има нужда и от буфер срещу евентуални нови скокове на цените, каза Стайков.
 
Геополитически проблеми остават и продължават да оказват влияние върху цените на електроенергията в цяла Европа. В момента ситуацията е подобна на времето преди началото на енергийната криза от 2021 г. и войната в Украйна като цената на природния газ отново е ключовата за цената на енергията. Рисковете за доставките в момента са ниски и пазарите са се успокоили, коментира Стайков, но предупреди, че рисковете остават и тъй като не зависят от пазара, не могат да бъдат хеджирани.

Прави ли Европа достатъчно, за да подсигури енергийната си сигурност, и за новата реалност на енергийните пазари може да гледате във видеото.

Целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
7
 
! Отговори
Чък Норис преди 1 месец
Без бесилки ,и стрелба не става .Ще има скоро екшън !
82
2
 
7
 
! Отговори
Йокин преди 1 месец
С ЕДНА ДУМА-ВЪОРЪЖАВАЙТЕ,СЕ БРАТЯ!!!БЕЗ ГРАЖДАНСКА,ВОЙНА,НЯМА ДА МИНЕ.А и с тоя ОВЧЕДУШЕН народ,може да се размине.
81
2
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 месец
Абе продължаваме промяната с две думи.
80
0
 
7
 
! Отговори
Tesla преди 1 месец
Да има тука някой богат енергетик, да му продам колата ми на ток?
79
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Аре оставките и дим да ви няма !!!!!
78
0
 
1
 
! Отговори
Васко Кеца преди 1 месец
Изключи си бушоните, поне за ден!
77
3
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Ще преминем на дърва,дори е по икономично.Така и така вървим към каменната ера.Е,че ние при социализма живяхме в пъти по-добре.
76
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без енергетика, държавата е нищо.:))
75
5
 
33
 
! Отговори
някой си преди 1 месец
Когато енергетиците бяхме на магистралата и обяснявахме точно това,вие негодувахте и не ни подкрепихте и искахте зелена промяна.Ето ви промяна,сега незнам защо мрънкате.Ако спрял тока щели да направят еди какво си...да не стреснете някой.Всеки получава това,което заслужава.
74
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нужен е достатъчно масов протест, както на фермерите и ще си седнат на ***. Практиката показва че без значение какво е решил ЕС при достатъчно протести нещата могат да се обърнат. Аз не искам и не мога да плащам по .50 Ст за киловат ток.
73
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво беше нужно да съсипвате енергетиката?Добре си живеехме преди.
72
7
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Сменете си редакторите! Срамота е да има правописни грешки 😄
71
0
 
36
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxa преди 1 месец
Оставете народа без ток, много ще ви се радваме :()
70
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако спре тока значи дати начупя кратуната проста
69
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарите от Брюксел вече са приели европейско законодателство. Мърдане няма.
68
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50-60 стотинки крайна цена за киловат когато "либерализацията" се довърши през 2025. Т.е. два пъти отгоре в сравнение със сегашната цена. И допълнително ще има голям ", динамизъм" - в някой месеци може и левче, в други месеци може и 0.30 стотинки. Никакво планиране няма да може да се прави, защото никой няма да знае как точно се "формира" цената на борсите.
67
3
 
33
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Значи ако при платена сметка нямам ток, някой ще бъде съден и осъден. Няма как да съм аз изряден, а да не получавам това, за което съм платил и да оставя това така! Просто няма как!
66
5
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
До Тошо. Тошко язе си иаам гинератор мойту момче. Мисли му ти гражданчето. От къ ти спре електриката и с.о.п.о.л.а жа ти стане ледена висулка
65
4
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
До Тошо. Тошко язе си иаам гинератор мойту момче. Мисли му ти гражданчето. От къ ти спре електриката и *** жа ти стане ледена висулка
64
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е това е пълно щастие, ЕС пасти да яде, Бг е най зелена, зелена сделка ли, за кого е:)) Бг без ток и с най високи цени, и най бедна, и и и.., и я чака еврозона.:)) Бог да пази България.:))