Ако след 1 юли сте без ток, причината няма да е неплатена сметка

Сред основните проблеми е ликвидното състояние на енергийните дружества
20 мар 2024 14:08, Анисия Иванова
93
Ако след 1 юли сте без ток, причината няма да е неплатена сметка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на тока за домакинствата едва ли ще се промени осезателно при следващата стъпка от либерализацията на пазара на електроенергия от 1 юли, но неясноти в механизма може да създадат проблеми с ликвидността на крайните снабдители в системата и да предизвикат ограничаване на доставките на ток към потребителите. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Новият механизъм всъщност предвижда частична либерализация и променя по-скоро ситуацията за крайните снабдители, които доставят електроенергия, отколкото за домакинствата, където цената остава регулирана. Там е заровен големият проблем и там търсим реално решение, защото нарушаване на финансовата стабилност на тези предприятия може да доведе до нарушаване на тяхната лицензионна дейност и ограничаване на доставките на електроенергия за потребителите."

Има комплекс от мерки, които могат да се приемат, и това трябваше да бъде направено, тествано и презицирано през последните месеци в поредица от срещи между заинтересованите страни - държава, държавни структури и търговски участници - за да се намери най-оптималния вариант. Вместо това ситуацията все още е на ниво планиране какво може да се направи, коментира Стайков. Изгубеното време няма как да се навакса, но либерализацията няма да спре, като ще се наложи промените да се правят в движение, което е възможно най-лошият вариант, добави той.

Мащабът на промяната е огромна и засяга около 4.5 млн. клиенти (и около 35%-40% от потребената електроенергия). "Този мащаб сам по себе си трябваше да е свързан с повече време, повече прозрачност, повече яснота как ще работят процесите, какви са функциите на отделните заинтересовани страни, за да има малко повече сигурност."

Един от най-очевидните проблеми е ликвидното състояние на енергийните дружества, тъй като ще преминат от разсрочени плащания за закупения ток (като получават приходите си с близо два месеца закъснение) към ежедневни плащания, които ако не бъдат направени навреме, ще доведат до липса на доставки на електронергия, обясни Стайков.

"Ако те не могат да посрещат ежедневните си плащания, те не могат да купят електрическа енергия - това може да стане само на борсата, такъв е законът, и те нямат абсолютно никаква алтернатива. От другата страна се запазва абсолютно 100% регулираната им дейност - те нямат абсолютно никакви инструменти да управляват риска."

Добавката за услугата "краен снабдител" е предвидено да се увеличи с до 7% от сегашното ниво, което е крайно недостатъчно, каза Стайков, и добави, че това ниво или трябва да се увеличи или да се планира механизъм за финансова подкрепа, който да се задейства, когато дружествата изпитват затруднения, като така ще се гарантира дейността на дружествата.

Фондът "Сигурност на електроенергийната система" би могъл да изпълнява такава функция, ако има допълнителни средства, но в момента там има сериозни дефицити, и фондът не може да посрещне своите задължения - за февруари се е изплатил само на 75%, като не е платил нищо към НЕК, каза Стайков.

"За да се спре този процес на междуфирмена задлъжнялост, трябва да се приемат мерки, които гарантират финансовата стабилност на крайните снабдители."

Размерът на дефицита е прогнозен, но вече се вижда, че има ликвиден проблем пред фонда, с който правителството трябва да се заеме, а има нужда и от буфер срещу евентуални нови скокове на цените, каза Стайков.
 
Геополитически проблеми остават и продължават да оказват влияние върху цените на електроенергията в цяла Европа. В момента ситуацията е подобна на времето преди началото на енергийната криза от 2021 г. и войната в Украйна като цената на природния газ отново е ключовата за цената на енергията. Рисковете за доставките в момента са ниски и пазарите са се успокоили, коментира Стайков, но предупреди, че рисковете остават и тъй като не зависят от пазара, не могат да бъдат хеджирани.

Прави ли Европа достатъчно, за да подсигури енергийната си сигурност, и за новата реалност на енергийните пазари може да гледате във видеото.

Целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либерализацията на пазара на тока за битови потребители беше подписана през 2019 г. от Правителството на Бойко Борисов и в частност от счетоводителката Теменужка, сложена за енергиен министър. Чрез приятелката й Гинкна Върбакова, Бойко Борисов се опита да придобие ЧЕЗ, но за радост не успя.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАЙ-сетне! 39..Oфицера Пригожин ли се казваше?
41
3
 
39
 
! Отговори
долу ес преди 1 месец
въпросният закон не е Божия заповед, от хора е гласуван.... щом гласуват нещо, което създава проблеми и бедност в обществото, ами да им създадем и ние проблеми НЕ ГЛАСУВАЙТЕ за тези, които работят срещу вас! но материал е мазохист и затова никаква милост за българите, бой докато му дойде акъла
40
32
 
22
 
! Отговори
ПУТИН Е ВИНОВЕН преди 1 месец
ЗАРАДИ ВОЙНАТА ВСИЧКИ ПАРИ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СЕ ХАРЧАТ ЗА БОМБИ И ОРЪЖИЕ.... ВСИЧКИ ХОЕА ПО СВЕТА ГЛАДУВАТ ЗАРАДИ ОЛИГАРХА ОТ КРЕМЪЛ...
39
56
 
4
 
! Отговори
Най-сетне! преди 1 месец
Днес се явих на военна комисия, тъй като бях получил писмо да се явя. Офицера ми заяви, че е много възможно изпращането ми на фронта в Украйна, от което останах приятно изненадан, защото някой трябва да отблъсне руската инвазия! Да се радваме, че тази чест се пада и на нас българите! Слова на Украйна!
38
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надценката на краен снабдител на енергия трябва да бъде не повече от 3% тъй като услугата е само виртуална.
37
3
 
61
 
! Отговори
Колко преди 1 месец
Сте дооооолниии! Реформа, за да си натъпчете швейцарските сметки, а милионите да го хухат! Съдбата на чаушеску за вас! Амин!
36
6
 
23
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Жа станем пак кът дискотека,както си беше по Бай Тошово време.
35
3
 
56
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Поговорката -" Вода гази, жаден ходи", много приляга на всичко, което се прави в България. Аборигени, сър!
34
3
 
38
 
! Отговори
НеРазбрал преди 1 месец
Подготовка за секс без вазелин , отново. Ще има сътресения, до когато тези 240 търтея са още там.
33
5
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е да приключи недоразумението наречено енергийна борса! Премахване на посредниците и край. Не може да има различни доставчици на енергия при положение че инфраструктурата е една на навсякъде и изградена от държавата и то по времето на комунизма през 1989г. Национализира се всичко и националната компания става единствен доставчик в страната. Който иска да продава ток, ще го продава на държавната компания. Тя от своя страна ще решава какво да прави с този ток.
32
3
 
65
 
! Отговори
Artemisia преди 1 месец
Абе г-н пишман анализатор,ние ПРОИЗВЕЖДАМЕ повече,отколкото потребяваме. Ако има дефицит, това не е политическа грешка, а умишлен акт на дестабилизация, диверсия и национално предателство,за което се предвижда доживотен затвор. Каква либерализация на сектор от значение за националния суверенитет? Оп, ние нямаме такъв отдавна,нали?
31
3
 
47
 
! Отговори
Тоя верно ли преди 1 месец
така наглее?! Проронвам сълза за милионерите-собственици, които няма да могат да функционират при нашите условия. А този, който допусна приватизирането на електрическа мрежа трябва да бъде нахранен със шкембе чорба от собствения му стомах.
30
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко го е хванало яко шубето, отново плаши, че без него България няма да съществува, само че греда този път, знаем му репертоара :)))
29
6
 
64
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Абсолютно съм за, и подкрепям пълна национализация на всички стратегически активи от които зависи националната сигурност на държавата! Не може някакви частници да разиграват цялата държава и да правят каквото си искат. Затова предлагам създаване на нова национална енергийна компания която да е народна собственост. Всеки един българин да притежава дял акции в тази държавна компания и всеки месец да има публичен отчет пред гражданите. Приходи, разходи, инвестиции, печалба. Да се знае.
28
3
 
53
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Абе до кога ще ги пускат такива платени само да плашат народа? Защо не излезе един поне дето да защити интереса на потребителя и да каже, ако сте изрядни в сметките, но ви спрат тока, следва да поискате обезщетение там и там, защото никое дружество няма право да ви наказва след като сте изрядни в плащането!
27
2
 
48
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
ПОСЛЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ВИНЕТУ И ЩЕ КАЖЕ СПОКОЙНО, АЗ ЩЕ ОПРАВЯ НЕЩАТА
26
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Василев каза че инфлацията е паднала. Но тока явно не е включен,
25
4
 
37
 
! Отговори
Ко плаши тоз? преди 1 месец
Ако след 1 юли, повече от 3% от народа в БГ е без ток при платени всички сметки, ще останеме и без правителство, разбираш ли го това тва, бре, мис-кин?!
24
3
 
25
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
До рендетУВсъщност либерализиранерто на енергетиката е прието преди повече от 10 години от Баце.