Йотова: Оптимист съм, че ще имаме правителство

Президентството излезе с позиция
Обновена: 21 мар 2024 03:15 | 20 мар 2024 20:47, Стела Стоянова
37
Йотова: Оптимист съм, че ще имаме правителство
Снимка БГНЕС, архив

Президентството излезе с позиция по въпроса с указа за гласуването на кабинета „Габриел” в Народното събрание. От институцията на държавния глава напомниха, че Румен Радев е изпълнил стриктно наредбите в Конституцията.

След като вчера от ПП-ДБ поискаха президентът да оттегли указа, с който се предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, няколко часа по-късно от Президентството се позоваха на Конституцията. Така в съобщението до медиите от институцията заявиха, че: „Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерския съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател”.

Така сега отговорността е в Народното събрание. Ако кабинетът не получи подкрепа, трябва да бъде връчен и вторият мандат.

„Не искам да давам съвети. Но е добре, когато си народен представител и парламентарист, да познаваш добре Конституцията и законите. Ние спазихме текстовете и духа на българската конституция. Президентът подписа и изпрати указа в парламента така, както повелява основният закон на държавата”, заяви пред NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова.

На въпрос вярва ли, че има шанс за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание, тя подчерта: ”Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство. Не казвам дали то ще бъде за добро, или зло, но правителство ще има”, категорична е Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
сминдолец преди 1 месец
Оптимиста е зле информиран песимист , Илиянке ! Аз пък съм сигурен , че ще имаме правителство - СЛУЖЕБНО !!! Тогава нещата стават с една идея по-малко ненормални , па макар и за кратко ...
27
1
 
2
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Ама какво ти пука пък на теб ще има ли, няма ли да има нова ротирана сглобка Йотова? Гледай си вице поста и това е! Я виж Денко какво прави, хем е в оставка, ама пак щъка нагоре-надолу, екскурзиант номер едно в територията е нашия виден химик, още академик.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителство има в момента и ще има в бъдеще. Само че може да е служебно.
25
2
 
4
 
! Отговори
Това проява преди 1 месец
На някакво черно чувство за хумор ли е, цинична ирония породена от просташка надменост, бръщолевене на паникйосана лелка в климакс или истеричен вик на отхвърлена и разочарована глезла?! Или просто комуниска.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде пише в Конституцията да се дават мандати без демократични избори? Нали уж живеете в демокрация? По тяхната логика утре могат да дадат мандат на Медведев да ви е премиер и парламента да го гласува и официално да ви управлява Русия. Това няма нищо общо с Конституцията и Демокрацията.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая колко пениса е овършала, за да стигне дотам, не ми се мисли. Поне знаем, че в нашата държава никой не умира девствен, след като вицепрезидентът е символ на антидевствеността.
22
1
 
3
 
! Отговори
Бизона преди 1 месец
И тая е пълен леш както другите
21
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
За да има правителство трябва да е имало избори с народно участие. Такива избори не е имало,следователно всяко ново правителство е в нарушение на Конституцията. В България нещо като юристи има ли все още или ?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
21 Хаах, какво прави във властта любителят на спец фитнес позьори Кокорчо, меката китка? Който тропа по трибуната в парламента и извива високо фалцет, когато се ядоса?
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чрез Мария Габриел говори Брюксел. Те са на едно мнение. Доказаха това бурните аплодисменти, с които бяха посрещнати тя и Борисов, на конгреса, на ЕНП в Букурещ, преди няколко дена. Да наречеш Габриел "мафия", трябва или да си многотъп, или искаш да си направиш политическо самоубийство.
18
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Мария Габриел е извън закона! Не може травестит да управлява,щом в България травеститите не са позволени през закон.
17
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Ако се назначи правителство,то то ще бъде в нарушение на конституцията. Не си спомням тия дни да е имало избори за Народно Събрание!!! Откога изборите са само за депутатите ? Става дума за ДИКТАТУРА!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тотално трябва да си сбъркан и да не проумяваш, че сглобката няма никога да се разтури. мазен ко.кал никога няма да се пусне лесно, а при следващите избори сите отиват при патреотарете. На тая фалшива прегръдка и на гн.ус-ните лъжи няма да има прошка.
15
0
 
2
 
! Отговори
Ivan до Нане преди 1 месец
Нанеееее,научи се да пишеш на български език и тогава ръси мозък тук.Как пък не го научихте родния си език,мал.умна тв.ар про.ста!
14
6
 
2
 
! Отговори
добра идея! преди 1 месец
Ами да направим една всенародна подписка. С искане нашият уважаван от всички премиер, академик Денков да остане на премиерския пост до края на 4-годишния мандат. Тоест да няма ротация, а той да продължи да управлява България.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От президентство са лицемери.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13. Не съм гербер, под достойнството ми е да се отъждествявам с прасета. И ти не си, хора като вас са тук само за стотинките.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С аматьори и нагли простаци, които обиждат като каруцари, каквито са ПП, правителство не се прави. Жалко, за дипломите им! Избори.
10
2
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
До 5. Ами гласувай си. Честито ви четвърто място. За нас знаеш кое е.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората се усетиха, че им разиграват театър!