Йотова: Оптимист съм, че ще имаме правителство

Президентството излезе с позиция
Обновена: 21 мар 2024 03:15 | 20 мар 2024 20:47, Стела Стоянова
37
Йотова: Оптимист съм, че ще имаме правителство
Снимка БГНЕС, архив

Президентството излезе с позиция по въпроса с указа за гласуването на кабинета „Габриел” в Народното събрание. От институцията на държавния глава напомниха, че Румен Радев е изпълнил стриктно наредбите в Конституцията.

След като вчера от ПП-ДБ поискаха президентът да оттегли указа, с който се предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, няколко часа по-късно от Президентството се позоваха на Конституцията. Така в съобщението до медиите от институцията заявиха, че: „Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерския съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател”.

Така сега отговорността е в Народното събрание. Ако кабинетът не получи подкрепа, трябва да бъде връчен и вторият мандат.

„Не искам да давам съвети. Но е добре, когато си народен представител и парламентарист, да познаваш добре Конституцията и законите. Ние спазихме текстовете и духа на българската конституция. Президентът подписа и изпрати указа в парламента така, както повелява основният закон на държавата”, заяви пред NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова.

На въпрос вярва ли, че има шанс за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание, тя подчерта: ”Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство. Не казвам дали то ще бъде за добро, или зло, но правителство ще има”, категорична е Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само разходиха човека от посолството , можеше и по телефона . Жалка държава
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази има много яки бaджaци
6
3
 
6
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 месец
Пица с кристали?!? Кос4е с депутат Петров? Паднале е от парапета върху главата си? Коронавирусковидсупорнайсе? Спала е на течение? Каква е причината за тази розов евроатлантически оптимизъм? Или щот Посолството тъй рече?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то няма вариант държавата да остане без правителство... Те идват едно след друго. Въпросът винаги е какво ще бъде то, а не дали ще го има!
4
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля да гласувам за ПП-ДБ отново. Кефи ли ви, селяни?
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ли нареди Горския от посолството?
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изненада, скочубро: никой не го интересуваш. Моля ви, без тая в новините.
1
9
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
И герверастията е пъсмина, обаче тея пепедебейски краварски мълоумни краварски слуги са тотал щета... Кефим се гробарите, как им ритат столчетата... Язък, що лежаха по паветата и ядоха доволно бой... ===)))