Лекар: Балансираното хранене запазва здравето

В диетологията има хранителни режими за всички заболявания
20 мар 2024 16:50, Анисия Иванова
5

"Кетогенна диета означава диета, в която бързо се образуват кетонови тела. Те са продукция от нашите мазнини след няколко дни глад. Въпросът е доколко това е подходящо за всеки. Може да бъде здравословно, ако е направено правилно и е подходящо за човек. Кетогенните диети се разделят на няколко вида. Кетогенната диета за деца с епилепсия е много специфична. При кетодиетите е задължително медицинско лице да проследява всички обстоятелства и резултати", коментира диетологът д-р Анна Йорданова.

В диетологията има хранителни режими при всички заболявания, обърна внимание тя и отбеляза, че излизат противоречиви изследвания - зависи как се структурира самото проучване.

"Самият фастинг не мога да кажа, че е нещо вредно, но няма особена логика да наблъскаш тялото си с храна и след това да не консумираш нищо. Колкото по-често се храниш и на малки интервали, е добре да е с определена храна. Не е нужно да се избягва вечерята, просто трябва да бъде нещо определено", подчерта д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

"Чувала съм: "За 3 дни мога ли да сваля 5 килограма?". Абсурден въпрос. 10 кг за един месец, когато са под наблюдение, са абсолютно реалистични. Много е важно това да се проследява и да има редовни консултации. Не бива да се случва в домашни условия и при сам човек. Тогава рискът за здравето е голям. Една марулка на ден е абсурдно", каза още диетологът.

Д-р Анна Йорданова препоръчва да се движим в диапазона на балансираното хранене. Тогава не губим много килограми, но запазваме здравето си.

"Най-голямата грешка е гладуването. Организмът се стреми да ни съхрани живи и здрави. Той си пази мазнините. С гладуване губиш мускули и вода, защото организмът изпада в стрес. Създава се стрес за сърдечно-съдовата система, който впоследствие провокира заболявания", алармира специалистът по хранене.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: лекардиетиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Руснака преди 1 месец
Айде бе?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честита пролет!