По-малко задържани мигранти от началото на годината

40% по-малко в сравнение с миналата година
20 мар 2024 11:35, Инна Ангелова
11
По-малко задържани мигранти от началото на годината
Снимка: БГНЕС

През първите два месеца от началото на година задържаните мигранти са по-малко в сравнвние с данните от 2023 г. През януари-февруари 2024 г. са задържани в България общо 725 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница – 159, на изход без регистрация – 236 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 330 души.

Това показват данните на МВР относно миграционната обстановка в страната. Проверката е направена от БТА.
През периода януари-февруари 2024 г. на вход на държавна граница са задържани 159 граждани на трети страни, от които 136 на зелена граница и 23 на гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). Наблюдава се 80,7 % увеличение в сравнение със същия период на 2023 г. (88 лица), посочват от МВР. Сред тях преобладават гражданите на Сирия– 30,8 % и Афганистан – 23,3 %.

През януари и февруари на изхода на страната за задържани 381 граждани на трети страни като се отчита 53 % увеличение в сравнение със същия период на 2023 г., когато са задържани 249 души.

Към 29 февруари в домове на дирекция „Миграция“ към МВР са настанени 152 души, като капацитетът е запълнен на 14,3 %. В центровете на Държавна агенция за бежанците са настанени към същата дата 1660 души, а капацитетът е запълнен на 46,2 %.

От България за същия период са изведени общо 225 души по критериите - Дъблински регламент; реадмисия; с наложена принудителна административна мярка и доброволно напуснали без наложена принудителна административна мярка.

От МВР допълват, че чужденците, върнати в България по споразуменията за обратно приемане (реадмисия), са хора, получили международна закрила у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: МВРдокладмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Всъщност, преди 1 месец
са повече....Пускат ги със самолети на летище София
9
0
 
1
 
! Отговори
ПВ преди 1 месец
Хората си плащат, няма да срамуват я.
8
1
 
4
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Ей кат знам как съм търчал преди 28 години по тая граница, 19-20 годишни момчета пазехме границата с автомати, сега кат кажат да им дадат автомати, един министър каза, че щяли да им тежат, разбутаха гранични войски, а просто трябваше малко модернизиране с техника, обучените хора ги имахме
7
0
 
6
 
! Отговори
то се вижда преди 1 месец
темата се изтърка . уж всичко е слънце , а то страшна работа - побои , ножове, глад , лъжи от поляни с наркотици и по 700 евро на глава за граничар , Цяло лято ще гледаме по малки преследвания, малките бройки са заради зимата и малкото пазещи - няма хора, няма пари, няма ограда .
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мигранти се задържат още на границата и се връщат. Тези за които говорите се наричат изпуснати мигранти!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
ауе преди 1 месец
В моя град е пълно с да не казвам какви хора, българи не останаха по улиците, човек да го е страх да излезе...
4
0
 
8
 
! Отговори
Бако преди 1 месец
Точно ,по малко заловени ,но иначе каналът си върви и всяка години стотици хиляди преминават държавната ни граница обезпокоявани
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че не ги хващате не значи, че са по-малко
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мигрантите вече летят на самолет на разноски на европейските данакоплатци ,няма нужда да пешеходстват
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе те влизат с въздушния Шенген необезпокоявано. Даже понеже сме в такъв Шенген и документите не им проверяват. После обаче не могат да напуснат страната, щото Австрия иска контрол с Румъния и Сърбия. Кво му се казва на това - Резерват, ама е Безспорен успех от Силите на Доброто