Нови правила за младите шофьори

Законите трябва да се спазват и от органите на реда
Обновена: 21 мар 2024 13:00 | 21 мар 2024 13:00, Инна Ангелова
13

Европейският парламент прие на върво четене нови правила за младите шофьори. Те ще имат изпитателен срок през първите две години след като вземат книжка. Едно от решенията е и шофьорските книжки да се дигитализират.

В студиото на Bulgaria on air Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, коментира новостите.
"Тези мерки са, за да може смъртните случаи до 2050 г. да са 0. Предложенията не са окончателни. Хората на 70 г. се притесняват от това, че техните книжки ще бъдат валидни 5 години. Европарламентът не е приел това предложение.  Младите трябва да бъдат по-свити. За тях алкохолът трябва да бъде 0,2 промила на 1000. Има страни в Европа, където алкохолът е 0 промила"

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев отбеляза, че изпитателният срок в първите две години зад волана не е нова мярка, но не се спазва. "Трудно тези мерки ще бъдат 100% ефективни. В България няма желание за промени, статуквото се е окопало здраво и никой не се трогва от черните забрадки на майките, загубили децата си. На хранилката, наречена "безопасност на движението по пътищата", са седнали хора, които нямат ясна представа, но седят на масата на експертите”.

Любка Маринова също така заяви и, че трябва да се направи основна реформа на конторлните органи, защото законите трябва да се спазват и от тях. “В България има закони, но няма прилагане на тези закони. Трябва да се започне с обучение. Контролните органи не са обучени. Те не работят по закона, а по указание на началника. Едно време всеки месец имаше проверка за уточняване на знанията", добави и Красимир Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: шофьориправила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
математикЧо преди 1 месец
Самата дума "промил" означава "хилядна" , гении такива.
10
0
 
1
 
! Отговори
Не си прав преди 1 месец
До гг, не си прав. Промилите са на хиляда. Когато са ме проверявали - в протокола показанията винаги са изписвани до третия знак.
9
0
 
7
 
! Отговори
поглед преди 1 месец
На времето имаше чуденки по стъклата на новобранците. Ако млад шофьор нямаше чуденка- имаше глоба. И талоните ги дупчеха за нарушения. Като някой КАТ-аджия сложи 1 дупка- следващия задължително слага още 1. Така моя талон беше заприличал на стрелян със сачми за зайци. Но засега съм минал 1 млн. км. и нямам нито ударен човек, нито дори 1 калник или нещо счупено от удар. Бъдете здрави, имало да се учи и от комунизЪма.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Това е нещо нечувано. Това заявление грубо изви ръцете на демокрацията. Българските закони трябвало да се спазват и от органите на реда.
7
0
 
6
 
! Отговори
Съвет към шофьорите: преди 1 месец
Помнете, че когато шофирате покрай учебен автомобил, вие също го обучавате. Така че ако очаквате поведението на младите шофьори да е адекватно, шофирайте отговорно и вие самите.
6
1
 
3
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Най страното е за последните 10г от 500лв,курса стана 1500 без да се е променила нормативната база -40 часа теорияи 30 часа кормуване ,де и заплатите да растяха така...проста логика ,,защо едни пълнят гуши,други ...ковчези!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Ано преди 1 месец
То пък едни експерти са тия двамата?
4
4
 
5
 
! Отговори
гг преди 1 месец
"0,2 промила на 1000" - аз пък винаги съм си мислел, че промилите са на 100...
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нарушение през първите 2 години да се взема книжката и да кара курса и изпитите наново.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато има горди вождове на мпс-та на пътя, въобразяващи си, че максималната скорост е препоръчителна, клането ще продължава.
1
3
 
3
 
! Отговори
GTI 2.3 V5 150 коня преди 1 месец
и кой ше ме следи дали съм сам в цвера :)))

Спонсорирани публикации