Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

Неравенството не се премахва с прогресивен данък, каза икономистът
22 мар 2024 19:30, Анисия Иванова
153
Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната мисия на МВФ в България, която завърши във вторник, е неразумна. Обосновката, че така ще се засили борбата с неравенството в обществото е глупава по няколко причини, коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако вземем бедността - от 2000 г. досега крайната бедност по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от населението, което е 29 пъти намаляване на крайната бедност в България. Българската статистика показва, че положението от материална гледна точка на почти всички сегменти на социалната стратификация, с изключения на многодетните семейства и самостоятелните пенсионери, се подобрява."

Никъде неравенството не се премахва само с въвеждането на прогресивен данък, както показват редица случаи в Европа и доклад на самия МВФ, каза Станчев.

Премахването на малките разлики в личното и корпоративното облагане  доведе до увеличаване на разполаемия доход на българите с около 20% през 2007 - 2008 г.  и предизвика наплив на чуждестранни инвестиции заради подобрената икономическа перпсектива, напомни Станчев. Богатството на българите се е увеличило единадесет пъти от 2000 г. насам, добави той.

Индекс за тежестта на данъците върху работниците през последните три години показва, че в четирите страни с плосък данък в ЕС социалните разходи са по-големи от държавите с прогресивно облагане. Пет американски щата ще въведат равен данък от следващата година, Канада, Швеция и Италия също разглеждат подобна възможност, каза Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой друг ще плаща данъците за полза на всички, добави той.

МВФ отбелязва сравнително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика трябва да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е заради фискални политики в предизборно положение - увеличаване на стимулите, пенсии, заплати - което сигнализира на търговците да увеличават цените, тъй като хората ще имат по-високи доходи, каза Станчев.

С оглед на политическата ситуация в страната и вероятните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става много трудно, коментира Станчев. Няма добра причина да остане дори по-ниската ставка за книгите.

"Това е по-добре, тъй като се поевтиняват разходите по печатането на книги, но това не означава, че ще бъдат отпечатвани умни книги."

Трябва ли да остане по-ниска данъчна ставка за ресторантьорския бизнес, ще има ли увеличаване на квазиданъците в ЕС заради Зелената сделка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
17
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Тоя пишман-икономист говори пълни глупости!В България богати са около 2% - политици,олигарси и мутри,останалите оцеляват както могат.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** икономистите, номинално може да се е увеличило 11 пъти, но като отчетем инфлацията в най-добрия случай се е увеличило с 20-30 процента. Щото примерно апартамента който съм купил 2015 се е увеличил ниминално 3-4 пъти (ако приема че са реални цените на които се оферира в момента), ама реално освен дето е остаряла сградата с 9 години не виждам какво повече ми дава. Същото и със заплатите, увеличават се но не значи че купуват бог знае какво повече.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко да са богати *** ь о в ците, повечето немат 2 лева в джоба си, иначе големата работа :)))
36
11
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
кАпейки как е да хапваш всеки ден лапад?:):):)Полезно е май:):):)
35
0
 
11
 
! Отговори
силно учудЕна преди 2 месеца
Тоз Краско, много заблЮден уа!
34
3
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
В какво Измерено - в Инфлационни Левчета, без покритие ли, т.е. пускаш печатницата - и готово?! виж да беше в Злато, Диаманти, Сребро - ама едва ли!!
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бързите заеми са се увеличили 50 пъти спряно 2000 г. което е обедняване.
32
5
 
21
 
! Отговори
Ко речи?... преди 2 месеца
Богатството се е "увеличило" 11 пъти (смях), защото дълговете се увеличиха 30 пъти кpaтyно!!
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Децата живеят и работят във Франция.Най социалната държава с най-голямите данъци за да могат работещите да изхранват надошлите за по добър живот скакалци от Африка и близкия Изток.Ядосват се ,мрънкат но не напускат Франция.Защото там ако работиш и си предприемчив си добре колкото и да те скубят.Най-голямо впечатление ми направи факта.Данъците ти падат значително ако създадеш семейство и имаш деца.Т.е Ергенски данък в най чист вид познат ни от социализма.Начин за повишаване на раждаемоста.
30
6
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
кАпейки лапад и коприва?:):):)
29
14
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Българските мрънкачи вечно недоволни и мързеливи изпълзяха и почнаха да пишат.Всеки празник задръстване до небето,граници летища,хотелите пълни не можеш да наемеш нищо от днес за утре всичко резервирано,обаче били бедни.Всеки пуши по кутия на ден,кръчмите пълни,нооо...били бедни.Жалки мързекиви мрънкачи и по 10 хилки да вземате все ще ревете,щото се *** мрънкачи.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те немат какво да ядът, обаче задължително с трошка, карат е на кредити :)))
27
15
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Абе не точно така... 2000 та взимах 1600 лева, сега само около 8 пъти повече.
26
2
 
13
 
! Отговори
Тоя е луд преди 2 месеца
Особено пенсионерите,с 500 лева пенсия.По селата хората са оставени на произвола на съдбата.бЕз лекарства,лекарска помощ и болницаи.
25
2
 
15
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
Човека е визирал личното си финансови сьстояниеИ е сложил под общ знаменател всичкиШефа получава 20 000 лв заплата аз 1100 значи средно и двамата получаваме по -10 000
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Високи заплати от 50 бона на месец ще се стопят с още данък до 5 бона и така ще намалее разликата с минималната. Няма друг начин, защото бизнеса не може да плаща 50 бона на всички.
23
3
 
11
 
! Отговори
чурулик преди 2 месеца
тоя не знае какво говори
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото повече неграмотни, толкова по-голямо богатство! Кандидат за Нобелова награда по икономика!
21
1
 
0
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 месеца
Моделът "Борисов" е половината от този период и явно не е бил толкова тежък! За Виденов къде са данните? Колко пъти "забогатяхме" при управленията на БСП и онзи "специалист" Румен Гечев,топлещ още депутатския стол?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те всичките са *** вече, карат е на кредити и си карат трошката...така си мислят, че са нещо :)))