Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

Неравенството не се премахва с прогресивен данък, каза икономистът
22 мар 2024 19:30, Анисия Иванова
153
Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната мисия на МВФ в България, която завърши във вторник, е неразумна. Обосновката, че така ще се засили борбата с неравенството в обществото е глупава по няколко причини, коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако вземем бедността - от 2000 г. досега крайната бедност по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от населението, което е 29 пъти намаляване на крайната бедност в България. Българската статистика показва, че положението от материална гледна точка на почти всички сегменти на социалната стратификация, с изключения на многодетните семейства и самостоятелните пенсионери, се подобрява."

Никъде неравенството не се премахва само с въвеждането на прогресивен данък, както показват редица случаи в Европа и доклад на самия МВФ, каза Станчев.

Премахването на малките разлики в личното и корпоративното облагане  доведе до увеличаване на разполаемия доход на българите с около 20% през 2007 - 2008 г.  и предизвика наплив на чуждестранни инвестиции заради подобрената икономическа перпсектива, напомни Станчев. Богатството на българите се е увеличило единадесет пъти от 2000 г. насам, добави той.

Индекс за тежестта на данъците върху работниците през последните три години показва, че в четирите страни с плосък данък в ЕС социалните разходи са по-големи от държавите с прогресивно облагане. Пет американски щата ще въведат равен данък от следващата година, Канада, Швеция и Италия също разглеждат подобна възможност, каза Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой друг ще плаща данъците за полза на всички, добави той.

МВФ отбелязва сравнително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика трябва да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е заради фискални политики в предизборно положение - увеличаване на стимулите, пенсии, заплати - което сигнализира на търговците да увеличават цените, тъй като хората ще имат по-високи доходи, каза Станчев.

С оглед на политическата ситуация в страната и вероятните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става много трудно, коментира Станчев. Няма добра причина да остане дори по-ниската ставка за книгите.

"Това е по-добре, тъй като се поевтиняват разходите по печатането на книги, но това не означава, че ще бъдат отпечатвани умни книги."

Трябва ли да остане по-ниска данъчна ставка за ресторантьорския бизнес, ще има ли увеличаване на квазиданъците в ЕС заради Зелената сделка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече.
58
0
 
0
 
! Отговори
Невярващ преди 1 месец
До Анонимен 56 Ти лично така ли си?
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прогресивния данък е само за работиещите. Богатите не плащат прогресиваен данък. В повечето страни от ЕС има прогресивен данък който започва от 30% и стига до 50% заедно с осигуровките. След 3хил евро заплата вече плащаш 50%, а после и 50 хил месечмо да взима, данъка е същия - плосък. Но такива заплати няма, а богатите не са на заплата и не плащат такъв данък.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравейте, богаташи! Дайте една заплата на Зеленски и още една заплата на Израел! Бедните евреи, вие трябва да им финансирате геноцида над палестинците и славяните.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стилиян Девалвация и пирамиди 1фараона забогатева а 100 мишлета обедневат.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НевярващБългарина е богат....на кредити.
53
2
 
6
 
! Отговори
До Стилиян преди 1 месец
Ами нали точно тия които ни обраха до шушка деветдесетте(червените градушки)сега са новият елит на България и всички те са против премахването на плоският данък,а тоя е пряко свързан с тях!
52
5
 
2
 
! Отговори
Невярващ преди 1 месец
А, това не може да е верно, нали ЕС беше много гаден съюз, пък и копейките нареждат колко било зле в България.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според тоя икономист защо от 2000 -та досега се появиха толкова фирми за бързи кредити и заложни къщи?
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото не сме част от руския мир. Иначе щяха да ни мобилизират и пращат на фронта за кефа на някой диктатор.
49
1
 
3
 
! Отговори
Абе, Василев! преди 1 месец
Пушил някой си по кутия цигари - 3 евра, 90 на месец. Това ли му събаря семейния бюджет, калкулаторче измислено?
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно? А ние защо Не Знаем?-:(
47
1
 
7
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Като се има напредвид каква сопа ядохме с девалвацията и пирамидите как няма да се е увеличило Всички започнаха от нулата, е почти всички де
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Гаврош,известно ли ти е това,че около три милиона българи тоест половината от населението на страната живеят с по малко от хиляда лева на месец,какво богатство те е подгонило?
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а цените 31 пъти
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се увеличи богатството на няколко човека трябва да намалее или населението или да обеднее народа
43
3
 
2
 
! Отговори
Кокорчо преди 1 месец
Няма да е задълго.
42
0
 
3
 
! Отговори
до французина преди 1 месец
А ако бай ахмед направи на фатмето 10 ***, той плаща ли изобщо данъци?
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кои българи???
40
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите ще живеят все по-добре, защото за щастие са част от евроатлантическото семейство.