Енергиен експерт: Цената на тока едва ли ще скочи от 1 юли

Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока
Обновена: 25 мар 2024 13:41 | 25 мар 2024 13:00, Анисия Иванова
69

Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази година от 1 юли. От БСП обявиха, че има повод за притеснение и затова поискаха либерализацията за домакинствата да се отложи с една година. До 31 март трябва да бъде попълнен и дефицитът от 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Основният въпрос за домакинствата остава как и на кого ще плащаме.

"Въпреки че либерализацията предстои, от 1 юли за домакинствата нищо няма да се промени, защото това, което реално се случва, е, че правомощията, които КЕВР имаше всяка година - да актуализира цените на тока, сега преминават в ръцете на Министерския съвет. Процесът е политически и затова има напрежение", коментира енергийният експерт Констанца Рангелова в студиото на "България сутрин".

По думите на главния асистент в Института за икономически изследвания към БАН д-р Теодора Пенева не е ясен механизмът, по който ще се компенсират крайните потребители и има много нерешени въпроси, които трябва да се разпишат в закона и в регулациите.

На въпрос ще има ли скок в цените на електроенергията, Рангелова отговори, че шансът е малък и обясни, че се намираме в чувствителен период и не мисли, че политическите фигури, които ще участват в процеса на образуване на цената, ще си позволят скок.

"Единственото, което е проблем за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е, че ще има по малко пари, които да се точат в тази посока", добави Рангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дълги години тези пари бяха използвани са субсидиране на въглищни централи. Либерализацията е изключително важна. Вече сме се забавили с това постоянно отлагане. Ако бяхме либерализирали преди 2021 г., щяхме да сме в много по-стабилно положение. Без либерализация електроенергийният сектор е в застой. Ножът ще опре до кокала и няма да има какво да направим, тежките последствия ще стигнат до самите потребители", заяви още Рангелова.

Пенева също е на мнение, че отлагането няма да помогне. Тя подчерта, че не може да избягаме от този ангажимент.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Процесът е политически и затова има напрежение", коментира енергийният експерт Констанца Рангелова в студиото на "България сутрин". Много експертно, много правоверно и тук таме малоумно. Браво на експертите.
66
0
 
0
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 месец
Червената с.м.р.а.д стига плашихте хората. Вчера цяла Европа, които са на свободния пазар , цените на тока бяха нула. Само такса пренос и достъп.....Червени и русофили нали ревахте против възобновяемата ел. енергия.....
65
1
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 1 месец
"Първо ЕС-то ни затвори реакторите, сега ни налага либерализацията. Някой може ли да ми каже защо въобще сме в този съюз?" - Хората са стадо. Накъдето ги подкарат овчарите, натам отиват.
64
0
 
5
 
! Отговори
Учен Долски преди 1 месец
Пък аз едва ли ще повярвам. Цената не скача, някой я вдига спекулативно, може би.
63
1
 
3
 
! Отговори
Васил Михов преди 1 месец
След 34 години на нон-стоп грабеж на всичко видимо , новите бг. милиардери на власт го удариха на подигравка с народа си . Обикновените българи трябва да съжаляват , че БОГ ги е пратил да се родят на това стратегическо място , където идат времена на крайна мизерия , времена на осветление със газени лампи и свещи и " гордост" от членството в ЕС .
62
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Нямало да скочи ама махат нощната тарифа. Ще плащаме повече.
61
0
 
6
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
Сулю и Пулю станаха "експерти". Тази Контанца говори основно глупости. Всъщност се вижда, че прословутият "Център за изследване на демокрацията", барабар с оня другия "експерт" Мартинчо, явно са давали акъл на това енергийно неграмотно правителство. Сега обаче лъсва и явната глупост на този Център и набедените им експерти.
60
1
 
2
 
! Отговори
бай Бай преди 1 месец
До aa 48отново манипулация драги, става въпрос за тома че ще се покачи общата сума за ел. енергия която плащаш! Просто щото няма да я има нощната.За сметка на това се дава възможност на местните ЕРП-та да имат часови зони с различни цени. Повечето ЕРП започнаха да стават производители!
59
0
 
6
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Тая голяма секспертка бре.
58
0
 
4
 
! Отговори
бай Бай преди 1 месец
цената, няма да се промени, но сумата която ще плащаме за ел. енергия ще се покачи!А цените ще се променят тогава когато всеки доставчик ЕРП започне да прави часови зони в които ел. енергия ще е с повишена стойност!!
57
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
do пияницата колега нема лошо правиш един аец тец градиш язовир правиш вец и продавай ток коко сакаш и на какви цени сакаш до тогай не ми думай за свободни цени и конкуренция
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо ЕС-то ни затвори реакторите, сега ни налага либерализацията. Някой може ли да ми каже защо въобще сме в този съюз?
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната баячка и бобохвъргачка - всичко знае
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 1-ви юли - не, от 2-ри.
53
0
 
3
 
! Отговори
До мистика преди 1 месец
Икономиката е мистрия за теб! Това са естествени монополи и там априори конкуренция няма. Така че поста ти е пълна г-пост
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Карамболов Става като 90те и като не искат да плащат данъци става хиперинфлация на цените. Всички ще платят но най-много богатоте дето са за еврозона ще изгорат. Бедните нямат пари и дали евро или лев все тая.
51
5
 
5
 
! Отговори
Карамболов преди 1 месец
Не може хем душата в рая, хем оня до края. Хем ви вдигат заплати, пенсии , помощи, хем да ви е евтино. Такъв филм нема.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е тази категория "едва ли". Предвижда ли увеличения тази експертка или не?
49
0
 
22
 
! Отговори
Пасящ преди 1 месец
Като чуя експерт по нашите медии се сещам за платен манипулатор
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик Къде пада цената при часник. След 1989 г. цените са скочили 100 пъти при капитализма и либерализация.