Енергиен експерт: Цената на тока едва ли ще скочи от 1 юли

Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока
Обновена: 25 мар 2024 13:41 | 25 мар 2024 13:00, Анисия Иванова
69

Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази година от 1 юли. От БСП обявиха, че има повод за притеснение и затова поискаха либерализацията за домакинствата да се отложи с една година. До 31 март трябва да бъде попълнен и дефицитът от 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Основният въпрос за домакинствата остава как и на кого ще плащаме.

"Въпреки че либерализацията предстои, от 1 юли за домакинствата нищо няма да се промени, защото това, което реално се случва, е, че правомощията, които КЕВР имаше всяка година - да актуализира цените на тока, сега преминават в ръцете на Министерския съвет. Процесът е политически и затова има напрежение", коментира енергийният експерт Констанца Рангелова в студиото на "България сутрин".

По думите на главния асистент в Института за икономически изследвания към БАН д-р Теодора Пенева не е ясен механизмът, по който ще се компенсират крайните потребители и има много нерешени въпроси, които трябва да се разпишат в закона и в регулациите.

На въпрос ще има ли скок в цените на електроенергията, Рангелова отговори, че шансът е малък и обясни, че се намираме в чувствителен период и не мисли, че политическите фигури, които ще участват в процеса на образуване на цената, ще си позволят скок.

"Единственото, което е проблем за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е, че ще има по малко пари, които да се точат в тази посока", добави Рангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дълги години тези пари бяха използвани са субсидиране на въглищни централи. Либерализацията е изключително важна. Вече сме се забавили с това постоянно отлагане. Ако бяхме либерализирали преди 2021 г., щяхме да сме в много по-стабилно положение. Без либерализация електроенергийният сектор е в застой. Ножът ще опре до кокала и няма да има какво да направим, тежките последствия ще стигнат до самите потребители", заяви още Рангелова.

Пенева също е на мнение, че отлагането няма да помогне. Тя подчерта, че не може да избягаме от този ангажимент.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
ДААА преди 1 месец
Защо всички ревете за тока, Йетел от февруари са вдигнали таксите с 10 % и всички мълчите. Тока не е скъп просто много се краде в Държавната енергетика Визирам: ТЕЦ, най-много В ТЕЦ СОФИЯ 930 лв за мВ ...... и стига ревахте не е проблем цената. Проблема е в кражбите на държавните дружества и от там на партиините хранилики.
26
0
 
8
 
! Отговори
Всички, преди 1 месец
от БАН са се продали...тази е поредната, която ни убеждава, че всичко се върши за наше добро...първо хомеопатия, сега либерализацията на ток, после червеи и принтирано месо, ИИ и дигитализация...Явно много ни мразят...
25
0
 
6
 
! Отговори
е нали еврохолд преди 1 месец
искат и те големи заплати , като парното , църквата, а да ги вземат е редно от цената . Затява я вдигнаха 40 процента . Нови 20-30 са им нужни за заплати от по 10-15 бона . експертите са хазартен тип полит съветници на хранилка в нпо , клуб за анализи и разни американофилски организации .
24
0
 
8
 
! Отговори
На 1 Юли преди 1 месец
Никой те иска да управлява! Ще обвинят служебната правителство!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жената казва истината, токът няма да поскъпне на 1-ви Юли. Ще поскъпне на 2-ри.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросния експерт явно за него няма значение премахването на нощната тарифа, това си е увеличение в пъти и грабеж най-вече за бедните пенсионери съсипани от държавата, за жалост и нас ни чака същата съдба!
21
2
 
8
 
! Отговори
Очвевидно преди 1 месец
подготвят почвата за голямата секира от януари '26
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Кой ни затвори и АЕЦ Белене
19
2
 
18
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Само я вижте къе работи тая грантаджийска слугиня и, ще ви станат ясни нещата... Център за изследване на демокрацията... ===)))
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко плаши, че без него потоп...,но така са мутрите :)))
17
2
 
6
 
! Отговори
Св преди 1 месец
Е то за мен вече скочи. С 25% т.к. премахват нощната тарифа. А аз основно се стремях и харчех нощно време (загряване на бойлер, готвене, пералня, сушилня, климатици). Сега всичко ще ми е с 25% нагоре. На 200 лв. ток, 25% не са малко, дори и нищо да не се повишава.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До девойки В градовете са най-много пенсионере. 60 % от населението е над 50 г. и не се регсистрират безработни в бюрата по труда, защото стоят безработи и там.
15
9
 
4
 
! Отговори
девойки преди 1 месец
Никакъв народ няма да скача. Народа е - 2/3 качествени българи, 1/3 мишмаш. От тези 2/3 над 85% са презадоволени с пари, имоти .Всички по градовете сме на ТЕЦ , тока да скача и да хвърчи все тая. Имаме малка консумация. Проблема са пенсионерите и маргиналите щото висят на държавата.
14
1
 
16
 
! Отговори
българина преди 1 месец
цената г жо Умнице се формира така, ще купуваш ток от борсов посредник, който ше я купува от единствения определен доставчик за региона, в България има три ерп та! отделно на какъв принцип и кой ще решава за микса в цената между аец тец вец солар? всичко е такава мъгла и измама с 10 посредника, и скачането на цената е абсолютно сигурно! всичко качено на борсата има една посока, нагоре, особено без конкуренция когато е
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа е свикнал с -200 ще бере банани у гватемала наесен
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви мърда гражданска война . Дори в момента хората като си платят сметките и храната остават без пари .
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скочи ли тока, скача всичко и народа ще скочи
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затворете ВЕИ и цените ще паднат. Излизане от ЕС също е добре за да не плащат милярди за емисии.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той като скочи тока скачат и храните поне дяойно на тока
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ни затвори блоковете на АЕЦ Козлодуй и защо още не е осъден за престъпление срещу държавата ?