Отварят за посещение пещера “Бисерна”

Посещенията стават след предварително записване
25 мар 2024 22:08, Инна Ангелова
3
Отварят за посещение пещера “Бисерна”
Снимка: БГНЕС

Пещера “Бисерна” е най-дългата пещера в ПП “Шуменско плато”. Тя ще бъде отворена за посетители на 6 април. От дирекцията на парка съобщиха, че пещерата ще може да бъде разгледана само след предварително записване на тел.  054/800765, от сряда до неделя включително, като посетители в понеделник и вторник няма да се приемат.

Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а в празничните и почивните дни групи да се приемат и от 15:00 ч.

Разходката в „Бисерна“ е около 800 метра в едната посока, а температурата е около 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки. Не се препоръчва да се водят домашни любимци и малки деца. До пещерата се стига пеша.

Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“, през чешма „Боровец“ и маркиран маршрут „Урок по горската пътека“, както и от разклона за крепостта „Стария град“, по пътя за вилата на Община Шумен.

Всяка година пещера “Бисерна” е посещавана от много туристи. Туроператорите я включват в пакетите си и я популялизират. Миналата година пещерата е била посетена от над 4000 туристи.

Пещера „Бисерна“ е обитавана от 14 вида прилепи. Обичайно тя се отваря за посещения само през пролетта и есента, заради жизнения цикъл на прилепите. Тя е благоустроена по проект от Оперативната програма „Околна среда“, а основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите. Те са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, припомниха на БТА от природния парк./ БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Ако няма втори изход преди 1 месец
вкарайте павламента вътре и я запечатайте отново!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там ще хвърляме копейките след края на войната.
1
4
 
3
 
! Отговори
ЩОМ ТАМ ИМА ПРИЛЕПИ преди 1 месец
НИКАКВИ ХОРА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПУСКАТ