"Български пощи" още 5 г. ще изплаща пенсии

Дружеството получава държавна помощ 15 млн. евро
27 мар 2024 13:35, Петър Бойчев
18
"Български пощи" още 5 г. ще изплаща пенсии
Снимка БГНЕС

Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5 години, предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Така на практика се удължава срокът на възлагане на задължението на "Български пощи“ ЕАД да извършва обществената услуга на територията на цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Тази услуга е от общ икономически интерес, като такива са икономически неефективни дейности или които пазарът не може да предоставя при условия, отговарящи на обществената потребност. Без намеса на държавата, някои категории граждани не биха могли да ползват съответната услуга. Това налага държавата да възложи върху доставчик задължение за обществено обслужване, което е основано на критерии за общ интерес и с което се гарантира, че услугата се предоставя при условия, позволяващи на доставчика да изпълнява задачата си.

Извършването на услугата от общ икономически интерес – изплащане на пенсии чрез пощенските станции на територията на цялата страна е възложено на "Български пощи“ ЕАД с посочената наредба, за срок 10 години, считано от 1 юли 2016 г., се напомня в мотивите към проекта.

Друга промяна в наредбата предвижда да се увеличи сумата, която "Български пощи“ получават, за да компенсират разходите си по тази услуга. Изплащането на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за "Български пощи“ ЕАД, за което дружеството се компенсира от държавата. Към настоящия момент дружеството има право да получи до 15 млн. евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
На много места не можеш да платиш с карта. В много населени места няма банки и банкомати. Плащането в брой засега остава единственият вариант за много хора. Пощите имат най-голяма клонова мрежа. Банките закриват клонове и банкомати, т.е. "оптимизират" си дейността
16
0
 
3
 
! Отговори
Чудя ви се на акъла преди 4 седмици
на всички критикари, писали по-долу. Когато някой осъществява някакво нововъведение,той е ДЛЪЖЕН да разясни всичко свързано с него така, че да бъде разбрано от ВСИЧКИ, засегнати от това нововъведение. Пенсионерът е работил 40 години, осигурявал се е и се е пенсионирал преди да влязат в сила днешните електронни услуги. Кой да разясни важни неща, свързани с тези услуги, ако няма окомуш деца и внуци? Защо е плащал данъци цял живот? Защо да разчита на случайни хора, които не му дължат разяснения?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Do 8Зимат ти апартамента ако не погасиш
14
10
 
3
 
! Отговори
Do 8 преди 4 седмици
Както долу са ти казали, с карта не само, че не взимат такси, а напротив- имаш дивиденти. Няма да го разбереш, не са напъвай.
13
10
 
3
 
! Отговори
Do 9 преди 4 седмици
Адмирации! Харесвам възрастни хора, които чуват петела и не се държат като изтървани от нивата на село (за жалост над 80% от пенсионерите са такива). Моите родители не използват Revolut, просто банкови продукти с личен банкер и хубави пакети с отстъпка. Е, татко ми плаща през NFC, да.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 8 В САЩ са масови киберизмами и ужилени за милярди. Почва уж на промоция отначало и после дигат сичко.
11
10
 
4
 
! Отговори
Do 10 преди 4 седмици
Няма шанс на сляп по рождение да обясниш какво е жълто. Иначе казано на неграмотен българин да обясниш, че кредитната карта не е кредит и има само дивиденти от нея, многократно надхвърлящи годишната й такса. Редом до това няма никакви лихви, ако се погаси в гратисен период от 45 дни. То това й е смисълът- безлихвени операции с чужди застраховани пари. По-голям кеф няма. А, ако си тръгнал да влизаш в лихви по кредитна карта, не си от грамотните финансово хора.
10
11
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 4 седмици
Ето за тази стряскаща неграмостност говорим. С карта не само никакви такси и лихви няма, а дори обратното- кешбек. Ама айде, вярвайте си на тъпотиите и си използвайте парите в брой. После не се чудете защо сте бедни. От стадното мислене в стил кон с капаци е.
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Считай за каква стряскаща неграмотност става дума сред пенсиите- масовка ТКЗС-ари плашещо функционално неграмотни. Да, моите родители са пенсионери. Плащат през NFC и пенсията си я взимат по Револют без такси. Че се правят на интересни как станала скъпа поддръжката на банкови сметки :) Даже баща ми е с Револют Платинум- върти сума ти инвестиции в злато, акции, П2П кредитиране. Та, има пенсионери и пенсионери. Повечето пенсии у нас са тотал щета. Каквито пенсиите, такива и отрочетата.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Дедо С карта зимат много по-високи такси и лихви. Около 30 % са такси и лихви ако си с карта.
7
10
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 4 седмици
До 1.....Ами като са бoдaли да не плащат с карта, тъй ще им удържат такси. Тъй и не се научиха че може и без кеш!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шо са поща тогава. Стават клон на НОИ шом са за пенсии. Какво общо има пенсия с поща.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
веднъж ми затриха една пратка и ме мотаха 3 седмици от тогава в български пощи не влизам.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чувам да се говори, че след последното преизчисляване на пенсиите, все още имало пенсионери с пълен трудов стаж и редовно внасяни осигуровки, чиито пенсии са под минималната.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди няколко години чух, че най-закъсалите пенсионери отивали още на 7-о число в пощенския клон с молба да им изплатят пенсията, макар че в пощите това плащане става на различни дати в зависимост от годината на раждане на пенсионера. Преди няколко години един такъв човек припаднал от глад на опашката от няколко такива закъсали пенсионери, които били отишли да чакат пред вратата на пощенския клон още преди началото на работното време. Питам се, това ли са заслужили някои пенсионери?
2
1
 
11
 
! Отговори
Тлъстите задници преди 4 седмици
И без това друго не вършат!
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Става ми мъчно, като слушам какво си говорят някои пенсионери в квартала. Предпочитат да си взимат пенсиите, като отиват на крак в пощата, защото някой им бил казал, че при всяко теглене от банкомат им удържат някаква такса. Според мен от пенсии такава такса не бива да се удържа. Преди няколко години чух още нещо по тази тема.