На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години

България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много
27 мар 2024 21:50, Нели Христова
170
На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години
Снимка: Pixabay/Dimhou

Около 153 хиляди са младежите у нас, които нито учат, нито работят. Макар и делът им да остава висок за средния в Европа, добрата новината е, че намаляват с най-бързи темпове. Работещите са ангажирани основно в търговията и охранителната дейност.

Концепцията за "младежи" през последните години постепенно се изменя, при това на европейско ниво. Ако преди за младежи се считаха от 15 до 24-годишните, сега към тях вече се причисляват и тези до 29-годишна възраст. Последното преброяване провело се у нас през 2021 г. изчислява броя им на близо 1 милион души. Най-голям е техния дял в Югозападна България, а най-малко са те в Северния централен район. Младите напускат дома на родителите си на средно 30 години, което ги нарежда на четвърто място в Европа след Хърватия, Словакия и Италия, като мъжете се позастояват в родния си дом с 4 години повече от жените. С висше образование са 36% от младите между 25 и 34 години, а рано напусналите образование на възраст от 18 до 24, са 9%. 75% от младежите с някаква степен на образование, владеят чужд език.

Според Националната статистика, заетите лица до 24-годишна възраст, са малко над 100 хиляди, но какво работят? Най-голяма част от тях – близо половината, са ангажирани в търговията и охранителната дейност. Следват професии неизискващи специална квалификация. Според експерти през следващите години тези позиции ще стават все по-примамливи заради променящия се пазар на труда, тъй като работодателите вече са склонни да наемат млади хора и без опит, на които да предлагат добри условия, стига само да искат да работят, предаде NOVA.

За младежите, които нито учат, нито работят, си има абревиатура - "NEETs". По последни данни на Евростат такива са средно 12% от младите на възраст между 15 и 29 години. Но къде сме ние? Феноменът оказва се, е най-характерен за държавите от Южна Европа и Балканите. И като такава, заемаме четвърта позиция в класацията, непосредствено след съседите от Гърция, където неактивните младежи са малко повече от нашите. Най-много са те обаче в Румъния и Италия – близо 20%, а най-нисък е процента им в Нидерландия – едва 4. И докато амбициите на Европейския съюз са до 2030 г. средният процент в държавите членки да бъде свален до 9, има и добра новина на нас. Защото България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много – с 10% за 10 години. Броят им се изчислява на около 153 хиляди души. Голямата част от тях са с по-ниска степен образование, живеят предимно в слабо населени места, а за издръжката им помагат родители, близки или съпрузи, когато става въпрос за омъжени жени, чиито дял е по-голям от този на мъжете.

Друга добра новина е, че все по-малко са младите, които имат намерение да емигрират. Изчисленията са на Националната стратегия за младежта за периода 2021-2030, приета от Народното събрание. Макар и все още висок, процента на младежите, които биха заминали да живеят в чужбина, е вече под 30%. 18% биха сменили населеното си място с друго, но в пределите на България. Доволни от мястото, където живеят в момента са 43%, а 12% нямат мнение по въпроса. Желанието за емиграция е свързано на първо място със стремеж за по-добър живот, после за по-добро образование и накрая за по-висок стандарт и заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Общество
Нови правила по летищата след влизането ни в Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен На 44 години съм. Така че просто почакай. През това време учи, развивай се и работи. Е и на 45 г рака и дотам със жилището. За нищо си се трепала.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Като си успял отиваш накрая при проваления пак.
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 146, когато един човек е провалил се индивид единственото, което му остава да прави е да мрънка и да лелее за миналото. Не всички ги мързи. Не генерализирай и не слагай всички под един знаменател. Да, по-лесно е в Кауфалнд и всеки има право да си подреди живота как му е угодно. А той, животът, слага всички на мястото им.
138
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
тука яко ви тресе носталгията по соца и кооперативите. Какво правите по панелките ви се чудя като имате триетажни къщи на село. Ходете, развивайте селското стопанство. Истината е че всички ви мързи, защото са ви носили мама и тате до средна възраст и сега Кауфланд е близо и по-лесно
137
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дундуркайте си ги до 35 ако искате. Трудния живот изгражда силен характер, лесния живот изгражда безотговорни хора. Ще ми говорят как едно време живеели 3 поколения на село. И до къде я докарахме с това? Домашно насилие навред, ориенталски нрави и алкохолизъм
136
5
 
8
 
! Отговори
Нели, Нели... преди 4 седмици
Уволнете незабавно драскача на статията, защото не си е направил елементарно усилие да разбере, че при нас това е някакъв вид закономерност - заради възприятието на самата нация. Навремето, в къщите на село са живеели задължително по две, че и три поколения и това всички го знаят. И така са градили бъдещето си. Сега пустеят къщи по селата на по три-четири етажа и всичко се гуши в панелките по градовете. Голям просперитет
135
3
 
7
 
! Отговори
ужас преди 4 седмици
Масово е за мъжете тук, да не стават осъзнати хора, защото мама ги микроеанажира. После защо има домашно насилие, то когато мама те гледа, респективно жена ти, ти какви отговорности точно имаш, при положение че и двете работят? Ти си седиш малко дете цял живот, което го дундуркат жени. Нация отгледана от майки и баби не създава мъже.
134
3
 
10
 
! Отговори
Бклуци такива преди 4 седмици
Защо не напишете колко пари трябват на един младеж, за да се издържа самостоятелно и живее достойно, без мизерия и лишения. Вероятно един на сто може да си позволи. И е без значение дали става въпрос за Сф, областен град, малък град или село. Положението е горе-долу едно и също, с оглед съотношението на доходите и цените по места.
133
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До на мама детето, първото и единствено жилище, което си купих беше преди 6 месеца. На 44 години съм. Така че просто почакай. През това време учи, развивай се и работи. Всичко с времето си. Успех!
132
0
 
11
 
! Отговори
на мама детето преди 4 седмици
Аз съм на 28 години, работя и получавам сравнително "добра" заплата за страната. От София съм, но се отделих от майка ми на квартира на 25. Имам късмет, че мога да си позволя наема, защото вътре е старо обзавеждане. Но честно казано, не мога да си представя да си купя ново жилище при тези цени.Така като мен са повечето ми приятели, а късметлиите имат апартамент закупен от семействата им преди години. И престанете да слагате хората под общ знаменател.
131
0
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 седмици
То цялата редакция на днес.бг живее при родителите си сигурно, само собственика има свое жилище. И не че са само млади.
130
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПРИ ТЕЗИ НАДУТИ ЦЕНИ НА ЖИЛИЩАТА НЯМАТ ДРУГ ШАНС
129
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 4 седмици
Скоро не бяхте писали по темата за младите, които живеят с родителите си. И защо да не живеят с родителите си? Това, което правят северните страни, на 18 аут от къщи, за мен е пълно безумие.После деца и родители не се виждат с години. Явно това е целта, разпад на семейството. Е, при нас няма как да стане, в цяла Южна Европа също! Затова не се пънете.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С други дими - сега е момента за апартамента 😄😄
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е къде да живеят като някакви алчни дъртаци искат по 3000 евро за кварат на грозен апартамент в квартал като гето? Надуха балона и сега нямало кой да работи и да им плаща лудите цени или наеми! Да умират - след години и пенсия няма да видят
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 145, глупости! Не всички са от тези, които визираш. Освен това със статии през два дни по темата няма да тръгнат мистериозно на работа. Лошото е, че всички се плюнчат и нищо не правят! Ама то май мързела и манталитета "не е моя работа" до тук води, а?
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 144 - Проблемът е, че не родителите, а ние хрантутим една категория млади хора, която не се споманава в този материал - онези, които започват да раждат още като малолетни и непълнолетни и техните осеменители.
124
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И от къде младите да извадят пари за жилище и да го обзаведат?В момента новите жилища се пазаруват цел инвестиция от българи които почти не живеят в България а живеят основно в чужбина.
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Статистиката не дава вярна представа за безделниците у нас. Поради специфични особености на нашата държава, трябва да се отчита и броят на онези, които са започнали да раждат преди да са навършили 18 г. След това да се отчете какъв процент от тях после никога не започват работа, а раждат докато могат и живеят от детските надбавки. Също и какъв процент от тези жени все някога започват работа, на каква възраст са, когато става това и работят ли нещо друго освен като чистачки?
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щом като си ги гледат родителите им... еми супер! Работата не е задължителна! Както каза и министерството на труда: не е и абсолютно право! Така че, приятен им живот и успех(каквото и да значи успех за тях)!