Наши учени заминават за Мексико, за да наблюдават слънчево затъмнение

То ще трае 4 минути и 40 секинди
Обновена: 27 мар 2024 13:20 | 27 мар 2024 13:13, Инна Ангелова
18

Наши учени заминават за Мексико, за да направят проучване на пълно слънчево затъмнение. От там то ще може да се набюдава по-добре. За да даде повече информаци и подробности, д-р Цветан Цветков, който е главен асистент в Институтта по астрономия, гостува в сутрешното предаване на Bulgaria ON AIR.

"Имаме основания да вярваме, че това ще е достатъчно време, в което можем да проведем всички планирани експерименти, заложили в експедицията. 4 минути и 30 секунди не звучи като твърде много време, но последното пълно слънчево затъмнение, което наблюдавахме през април миналата година, пълната му фаза продължаваше по-малко от минута", каза главният асистент.

Цветков допълни, че освен в Мексико, затъмнението ще бъде видимо и в някои части на САЩ и Канада.  "Значително по-голяма е територията, от която може да се наблюдава затъмнението като частично, но за нас, като учени, е важно пълното затъмнение. Това е моментът, в който Луната успява закрие слънчевия диск и ни позволява да видим слънчевата корона. Именно за тези 4 минути можем да я видим", стана ясно от думите на д-р Цветков.

Пред Bulgaria ON AIR главният асистент в Института по астрономия уточни, че появата дори и на едно облаче може да провали плановете им за анализ на затъмнението. Учените ще използват фотографска техника. ”Надявам се от тези 4 минути да останат и няколко секунди, които да си откраднем и да се полюбуваме на гледката. Ще опитаме да направим регистрация на слънчевата корона през различни филтри, експозиции", обобщи д-р Цветков.

Той напомни, че в края на годината или началото на следващата се очаква пикът на слънчевия цикъл: "На всеки 11 години слънцето променя магнитните си полюси". Д-р Цветков подчерта, че подготовката за пълното слънчево затъмнение е започнала преди половин година.

"В края на миналата година получихме одобрение за финансиране от Министерството на образованието през Фонда за научни изследвания. Екипът ни е от четири човека. Освен формата на короната и структурата ѝ, ще се опитаме и да я наблюдаваме в поляризирана светлина. Това е осмата научно-изследователска експедиция за наблюдение на пълно слънчево затъмнение. При една от тях се намирахме в Анталия. Около мястото, от което наблюдавахме, имаше много домашни животни. Тогава наблюдавах реакцията им. Намаленото количество слънчева светлина кара животните да се объркват", разказа още Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Нови правила по летищата след влизането ни в Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
10
 
! Отговори
Мозъчно затъмнение преди 4 седмици
И какво ще промени това за държавата ни, освен че ще похарчим пари за гглупости?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да му плащам на тоя бараба с плитка екскурзия до Мексико - луд ли си :)))
15
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
И аз съм мераклия да отида до Мексико в командировка....
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще открият че земята е кръгла
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Астроном и половина.....твоите данъци са прекалено скромни за такива екскурзии. Проблема е че искат и моите
12
6
 
1
 
! Отговори
Астроном и половина преди 4 седмици
Егати, завистта. Аз пък се изкефих, че едно младо момче може да говори, по добре от 75% от хората в парламентчето. Браво и с удоволствие бих си дал данъците за подобни "екскурзии".
11
0
 
9
 
! Отговори
Пепа Миланова преди 4 седмици
Искам и аз! Плащат ти пътни, командировъчни, нощувки в хубав хотел, за да наблюдаваш слънчевата корона....и да правиш замервания и изчисления ....не е ли супер????без да платиш 1 цент от джоба си! Всичко за сметка на данъкоплатеца! Но кой за каквото е учил, и колкото са му дебели връзките.
10
0
 
4
 
! Отговори
Тулуп - хлебоед преди 4 седмици
Е, осмата - деветата. йок проблем! Его-е боку колегата света обиколи за наша сметка и нищо не забеляза, дори и животните, само растежа на собственото си жкембфе забеляза с огромно удивление и задоволство!
9
0
 
2
 
! Отговори
Иночке! преди 4 седмици
В публикацията относно демонтажа на стадион "Българска армия" си изобретила новата дума "реконструКИЯ", а тук правиш презентация на нова лексема - "секИнда". Езикови реформи ли осъществяваш?
8
0
 
7
 
! Отговори
Баце преди 4 седмици
Без наблюдението на българските учени и съдействието на ГЕРБ, слънцето няма да изгрее сутрин!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кокошките в Анталия са се объркали като са видяли т.н. "български учени" а не от намалената светлина
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Денко ще пътува ли?
5
0
 
8
 
! Отговори
КъдеОтиват парите ни преди 4 седмици
До *** - хлебоед - Направи ли ти впечатление, че това е ОСМАТА им поредна разходка? Ние им плащаме екзотичните екскурзии, а те какви приноси правят в резултат на тези круизи? Забелязал бил как реагират животните, когато намалее слънчевата светлина! Ами че това го има описано още в древни ръкописи отпреди Новата ера! Ама трябва да се чете, за да се знаят тези неща. "УчЕните" от БАН обаче си мислят, че стават учени само защото са намерили връзки да се уредят в БАН.
4
0
 
6
 
! Отговори
Eeee преди 4 седмици
Каква хубава екскурзия! А някои плащаме, други им плащат за същото, аре ве
3
0
 
7
 
! Отговори
Туроператор преди 4 седмици
Акад. денков там ли ще е?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А за Марс кога?
1
0
 
9
 
! Отговори
Тулуп - хлебоед преди 4 седмици
Ша заминават, как не ?! Щом е на гърба на народа и зад Мексико ша заминават.!.