Проф. Ганев: Важна е стабилността, за да приемем еврото

Най-вероятно ще има отлагане на датата за влизане
27 мар 2024 11:55, Инна Ангелова
25

На 26 март Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото. Документът цели да информира гражданите за процеса на приемане на единната европейска валута в страната. В студиото на Bulgaria ON AIR гостува икономистът проф. Ганчо Ганев, за да разясни повече въпросите, които всички си задават.

"В общи линии законът адресира всички проблеми, с които ще се сблъска страната - цените, банковия сектор и т.н. Основният проблем тук е, че законопроектът се появява късно, това би трябвало да е едно от първите неща, които да се изготвят", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в сутрешния блок.

"Имаме гаранция, че нашите средства ще бъдат правилно изчислени по този курс. Парите, които имаме в кеш, също ще можем да обменяме без такси за някакъв период. Практиката на страните, които въвеждат еврото, е, че в някои от тях хора избират в нарушение на закона да повишат цените. Няма такова опасение при нас, защото по-голямата част от цените на стоките, които търгуваме в магазините, са европейски и няма как да се вдигнат много", допълни проф. Ганев.

Все още не е ясно дали ще бъде спазен срока 1 януари 2025 г. и България ще замени лева с еврото. "Основният критерий, за който се говори, е инфлацията, която е по-висока от Маастрихтските изисквания. Това не би било проблем, ако имаме функциониращо правителство. Много е важна политическата стабилност и готовност да влезем в Еврозоната. Това е изключително трудно в ситуация на евентуални избори и политически конфликти. Ако беше съставено правителство, тази дата би била реалистична. Сега най-вероятно ще има отлагане и това ще се отрази на икономиката", допълни още той.

Съществуват известни проблеми с доверието спрямо влизане в Еврозоната. “Основната линия на убеждение следва да е в това, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени. Забелязва се положителна промяна в Хърватия - там се вдигнаха заплатите", коментира гостът.

Според икономиста гражданите би трябвало да могат да инвестират в ценни книжа. Лихвите продължават да бъдат високи, защото бългрите нямат алтернатива къде да инвестират. “Имаше дискусия относно механизъм, който Министерството на финансите трябва да изготви, който да позволи на гражданите да инвестират в ценни книжа. По този начин би се облекчило и финансирането на държавния дълг", посочи още проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
Нови правила по летищата след влизането ни в Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 18: ултра тъ. по па р че си. Остави мисленето на някой който го може става ли? Ходи слушкай кючек да ти е.. м....
18
1
 
0
 
! Отговори
Хърватска беше преди 4 седмици
ли във валутен борд? Ако не, как така сме били заедно? Да не забравяме, че след приемането на еврото, парите, гарантиращи валутния борд (около 44 милиарда лева) ще останат излишни. Склонен съм да вярвам, че всички експерти, които натискат в посока евро и не споменават тия средства им е обещана част от тях. Други обяснения нямам. Само спекулантите ще ни разкажат играта, а какво остава до другите фактори. Не бива да се минава на евро, а да си изберем друга валута към, която да се залепим с борда.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дайте политическа програма колко ще получи всеки в бг от това евро. И тогава хората ще гласуват всеки ако е добре. Защото аз ако не получа за какво ми е евро като с лева ми е по-добре и няма нужда да сменя лев в евро което си е пак съшото. За да вкарат евро трябва някаква печалба от това а не просто смяна и то смяна на загуба.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Правителство от кол и въже, за да приеме еврото, което потъва? Не, благодаря. Еврото трябва да се отложи, докато се докаже, че е в интерес на нацията, а не на шепа *** на брюксел Не е спешно.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По последно преброяване България изчезва с 86 000 човека на година . Това са официалните данни . Кво по стабилно от това ??? Ние съвсем стабилно изчезваме като народ . ЕС от 2022 година е с отрицателно търговско салдо и става все по отрицателно . Трябва да се спасяват банките в ЕС война с Русия емигранти и огромни дългове . Ами ние сме на стабино потъващ кораб . Кво по сабилно от това ??? При тая криза в която ни вкара членството в ЕС кво очаквате във влвастта ???
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква стабилност бе *** - балкански - ахахха - ти правителство няма дори за една година той за сатабилност говори - само ние сме балъците дето ще се подлъжат с туй евро - румънците отложиха , другите и те не бързата, инглизите им буха дузпата и казаха чао
13
0
 
6
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Всеки ни обяснява колко е важно да приемем еврото, а никой не ни казва как ще подобри живота ни това. Мисля че това е важното. Всички са влезли в обяснителни режими за минусите и никой не изтъква нито един +
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврото ще е абсолютна катастрофа за България, ще настъпи тотален хаос във всички сфери, особенно финансовата...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При тока има проблеми защото ще поскъпме. Дълга на БЕХ и метрото също не се отчита а там е много и външния дълг ще скочи. Пазара на труда е блокирал и няма места. Имотния пазар е балон. Много проблеми са и по-добре е нов лев вместо евро. Еврото също е без борд и ще вкара допънлнително инфлация.
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Редно е да спрем с глупавите статии и още по-глупавата пропаганда. Еврото ще подмени лева. Избрали сме посока Европа и НАТО. Пишете каквото си искате, но това няма да промени пътя на страната. АКо не ви пасва, ами отидете и гласувайте, а? Чак толкова без гъби ще оцелеете един сезон!
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами що БСП не подкрепиха сега ПП и да направят отново правителство с тях/нямаше да им е за първи път/ та да има стабилност.:))
8
0
 
2
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
И кой сега е номер 1?:)))
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За евро мечтая само марионетки и фосили като тоя. НЕ на еврото, товас казва народа! Ако не вярвате, питайте го. Референдум да реши.
6
5
 
8
 
! Отговори
Лева струва преди 1 месец
2 евро в момента. Искат да ни ограбят
5
4
 
5
 
! Отговори
Никакво евро преди 1 месец
Не ни трябва. Рублать си е добре
4
2
 
16
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Забавно е да се гледа как медиите карат по инерция. Политическата ситуация е на път да се промени значително. Икономическата ситуация е съвсем огелпена и ако излязат истинските данни за БГ икономиката, даже Урсула не може ни набута в Зоната. Но на медиите са им спуснати задачки да пропагандират еврото и те карат по тях. със съответните опорки, експерти и анллизатори:)
3
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТРЯБВАЛО ПРАВИТЕЛСТВО , ЧЕ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО :D ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО ЗНАЧИ САМО ЯКО ГУШЕНЕ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩОТО ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ 10-КИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ КОИТО МВФ Е БЛОКИРАЛО В МОМЕНТА ЗА ДА ИМА СТАБИЛНОСТ БЪЛГАРИЯ! ВСЕКИ КОЙТО , ЧЕ ТРЯБВА ПРАВИТЕЛСТВО ЗАРАДИ ЕВРОТО Е ОБИКНОВЕН ИНТЕРЕСЧИЯ РАБОТЕЩ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато ни приемат ЕС ще фалира или разпадне.. Бог си знае работата..
1
5
 
23
 
! Отговори
Никакво евро преди 1 месец
Не ни трябва. Лева си е добре