Поколението Z: Смели, предприемчиви, търсят гъвкаво работно време

Гонят кауза отвъд тях, да има смисъл това, което вършат
28 мар 2024 18:00, Анисия Иванова
89

45% от поколението Z биха напуснали работното си място поради ниско заплащане. Това показват данни от специално направено проучване. Поколението Z са младежи на възраст между 12 и 25 години, които се отличават с желание за независимост, гъвкавост и свобода.

"Успяхме да съберем 1240 младежи, които влязоха в изследването за 2 години. Няма кой знае колко големи разлики между поколението Милениум и поколение Z. Но наистина се вижда, че поколение Z са много по-смели, по-предприемчиви, по-независими, да им е гъвкаво, да разполагат с времето си. Професионалното им развитие не е всичко за тях, искат балансиран начин на живот", заяви Андрей Илиев от Академия за личностно развитие.

При по-младата част от поколението Z се наблюдава засилване на тенденцията да искат да работят на свободна практика или да опитат като предприемачи. По-склонни са да рискуват.

"При ниско заплащане биха напуснали, ценят труда си. Интересното при 15-19-годишните е, че има изместване: номер 1 не е ниското заплащане, а екипът и работната среда. По-младите търсят повече екипност. 9 от 10 младежи биха изкарали стаж, но основната мотивация е да имат възможности да се развиват, а не заплащането. При момчетата основната мотивация е да се развиват, докато при девойките е финансовата сигурност", обясни Илиев за Bulgaria ON AIR.

От проучването става ясно още, че конвенционалното от понеделник до петък се измества като предпочитано работно време. При младежите от 15 до 19 години само 30% си представят да работят от понеделник до петък. Предпочитат гъвкаво работно време или на принцип "свършена работа".

"Гонят някаква кауза отвъд тях, да има смисъл от това, което те вършат. За тях е важно да разберат какво им се отдава и спрямо това да изберат кариерната посока. Това с професионалното ориентиране след години почти няма да има смисъл", каза още Андрей Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мистър зет ли е сега на мода след мома хикс?
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те са толкова предприемчиви Zletata, че немам думи :)))
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мога да преведа заглавието на разбираем български: "Нахални непукисти, на които не им се работи."
40
3
 
24
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Поколението Z е първото преминало през масивни мозъчни промивка, още от училище гейпропаганда, феминизъм, еко-веган секта и т.н., след това социалните мрежи допълнително им изглаждат мозъчетата. Така че в това поколение едни човечета инвестираха много пари за да ги превърнат в послушни, лесни за контролирани овчици.
39
0
 
3
 
! Отговори
Хахахааа преди 1 месец
...на държавна издръжка ----И ПОСЛЕ НА ФРОНТА В УКРАЙНА .....и груз---200........НЕ НАМ...НЕ НАМ...!!!!
38
3
 
21
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Новите поколение могат да се опишат с 3 думи - смели, мързеливи и кухи, типичното интернет поколение
37
3
 
15
 
! Отговори
инженера преди 1 месец
поне половината от тях за нищо не стават с тия купени дипломи!
36
2
 
12
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 месец
Поколението 15-19 годишните какъв професионален ценз или жизнен опит могат да ми предложат като работодател за да профитирам и аз от това? Мисля, че отговора е ясен! В тази възраст повечето дори нямат завършено средно, а да не говорим за професинални умения! При мен не е така и няма да бъде така! Хора, които искат да напускат заради нямам! Плаща се както трябва и се изисква както трябва, иначе вратата се затваря и от вън!
35
0
 
17
 
! Отговори
f преди 1 месец
- Здрасти, как е? Завърши ли висшето?- Завърших. С две дипломи съм вече - психология и публична администрация.- Браво! А по колко даваш марулите?
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЛГБТ , татуировки и смъркане, е това са тия прехвалени те z
33
3
 
6
 
! Отговори
същите дрисльовци преди 1 месец
като предишните поколения, има само индивидуална разлика.
32
0
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
....Абе, всички некадърници искат, "ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПЛАЩА".......ХАХАХА.....гооолема смелост и гъвкавост се иска да се храниш на "ДЪРЖАВНАТА КОПАНЯ".....!!!!
31
11
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Абе добре са си тук младите в България,имат избор дали да работят или да мързелуват:):):)В русия техните Z направо за врата и на фронта в Украйна и там който оцелее:):):)
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смели, предприемчиви, готови да бъдат смачкани от живота.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен След Z идва ZZ русофили и са по-добри от XYZ
28
1
 
11
 
! Отговори
62 преди 1 месец
лигльовци!!!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости!
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво е това напъване в последно време от всички медии да анализират въпросното поколение, представяйки го за нещо изключително. Аз не съм видял нищо особено.
25
0
 
21
 
! Отговори
old-timer преди 1 месец
смели, колко да са смели?лекомислени, израснали във социалните мрежи!като им дръпнеш шалтера на соц. мрежите и са дотам, хахановобранци!
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и русофилчетата в БГ, толкова "кадърни" като поколението Z, ама ко да праиш :)))