Рециклирането в България не е на нивото на ЕС

Разделното събиране на отпадък е все още трудно
Обновена: 28 мар 2024 21:46 | 28 мар 2024 21:38, Инна Ангелова
14
 Рециклирането в България не е на нивото на ЕС
Снимка: БГНЕС

Качественото събиране на отпадъци, както и тяхното рециклиране са от особено важно значение за изпълнение на целите на ЕС, свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери" даде ясното по темата в ефира на БНР.

Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки, Браншова Асоциация Полимери организира дискусия по темата с акцент върху ролята на рециклирането. Бъдещият Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки предопределя необходимостта от качествено рециклиране на пластмасата. Това обаче отново ни връща към проблема с разделното и качественото събиране на отпадъците от опаковки, което у нас стои на дневен ред от много години, подчерта Цветанка Тодорова.

Според Тодорова рециклирането и събирането на отпадъци в България не е достигнало необходимото ниво спрямо това в ЕС. Тя посочи, че за постигането на целите, заложени от ЕС за събиране и рециклиране на пластмасовите опаковки за еднократна употреба, е необходимо много добро взаимодействие между бизнеса и най-вече добрата воля на държавата и общините.

"Съществуващата инфраструктура в България не винаги предразполага към добра събираемост. Например, едно от изключително важните неща е разделното събиране на органичния отпадък от домакинствата, където България е много далеч от това събиране все още. Друг основен фактор е по-бързото въвеждане на депозитната система, която отчасти ще подпомогне този процес", уточни Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от София
Вдигнаха кола с 2-годишен абонамент в центъра
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Горе от ума преди 4 седмици
Континент в географски аспект наречен Европа няма. Политическата приумица на много младия в исторически план Обединен Запад ще се разпадне в исторически много близко бъдеще.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Рециклирането по Атлантическото крайбрежие на Африка и Южна Америка е изхърляне на всичко в океана, същото е рециклирането по Тихоокеанското крайбрежие като изключим САЩ, Канада и Япония. Европа е полуостров на Евразийската тектонична плоча, а останалият свят, какво прави някой пита ли се?!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Празни приказки и празни статии. Къде Бъкстон-Павлово-Триъгълника и в близост има кофи за разделно събиране? Да складирам вкъщи и през няколко дни да натоваря колата и екологично да обикалям из околността? НЕ благодаря!!!Иначе се рециклира почти всичко, където съм виждал от шарените кофи има едни *** хора които вадят и предават за вторични суровини.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А статистически в общотото рециклиране доближаваме средното ниво, като зад нас остават Гърция, Унгария и др. За пластмаси сме по-добре и от Фрация...
8
3
 
4
 
! Отговори
Гето преди 4 седмици
Рециклирането във България е равно на рециклиране то във Гана нали се пак сме роднини!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Даже сме много напред с рециклирането - на снимката се вижда, че си имаме цял eтнос, който се занимава активно с рециклирането и при това работи много по-ефективно, отколкото ЕС могат да се справят някога! Отделно, че от ЕС си изхвърлят всичко ненужно у нас, така че айде да не се правят на много добри и чистички!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България яде *** на ЕС като полски яйца със салмонела и 70 годишно ирландско месо, ползва втора трета ръка автомобили и дори и дрехи, а после рециклирането куцало.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е айде, нивото на ЕС всички го знаят. Бг е в Европа, тогава ЕС къде е, Бг не е ли член на ЕС.:))
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да почнат да ни плащат за върнати шишета и кенчета като на другите европейци и ще стигнем нужното ниво. Сега, за какво да рециклирам за някви мърляви 5 стотинки в супермаркет дето се чудя дали кучето ми ще им яде "свинските пържоли" или "бабековите наденици" с вкус на тоалетна хартия? Не стига, че ни подиграват с четири пъти по-ниски цени за рециклиране, а и мрънкат.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В България нищо не е на ниво. Вижте днес как нахално кмета на София си вдигна заплатата на 9000 лв. както и на общинските съветници, това също не е нормално. Същите тези хора обясняват на други как няма начин да им се вдигнат заплатите, няма откъде, това не е нормално. Управляващите непрекъснато ни убеждават, че те са във властта за собствена облага, това не е нормално. За всичко е все така.
2
0
 
5
 
! Отговори
Е снимката преди 4 седмици
Показва обратното
1
5
 
4
 
! Отговори
Кое ли ни е на ниво? преди 4 седмици
Мисля, че само заглавието и снимката са достатъчни. Няма нужда да пишете цяла статия. Нивото е нулево. Всеки събира всичко на куп и хвърля. В Германия има глоби, и следващия път събираш разделно.