Завърналите се: БГ лекари от Ботсвана отварят кафене в Асеновград

История за любовта към Африка, лекарския дълг и черното кафе
4 апр 2024 17:45, Инна Ангелова
51

В “Завърналите се” Петя Кертикова ни води до Асеновград, за да ни разкаже историята на двама анестезиолози, които след близо 30 години, прекарани в Африка, се завръщат в родината си и отварят кафене. В родината на бушмените - Ботсвана, Дарена и Крикор стигат до завеждащи отделения в частна болница. Както казват самите те - едно време приспиват хората, а днес ги будят с усмивка в подножието на Асеновата крепост.

"Заминах 1996 година от България, бях на разпределение в Кнежа. Изкарах 6 години, държах да взема специалност и разбрах, че България няма да бъде държавата, в която ще работя, защото нещата бяха много трудни. 1995 година се сдобих с виза за Южна Африка, туристическа виза и просто не се върнах. Знаех, че няма да се върна. Без език, без нищо, кацнах в Йоханесбург и беше страшно", разказва Дарена пред Bulgaria ON AIR.

Дарена разказва, че в началото ѝ е било трудно, трябвало е да се научи да оцелява. Заминава с пълен с документи куфар за държавата с едни от най-прочутите диамантени мини в света, на втория по големина континент - Африка.

"Три години и половина работих ужасна работа. Аз не говорих английски. За да стигна до позицията лекар бяха големи мъки. Отидох в Южна Африка във време, когато вече имаше мораториум върху изпита за медици, те не желаеха да вземат лекари. Нямаше шанс", спомня си Дарена. През първите си години работи много неща - разнася пици, работи във фабрика и е санитар.

"С много усилия тормоз и изпити успях да заема позиция в Ботсвана. От 1999 година, докато се върнах през 2018 г., съм прекарала живота си в Ботсвана като лекар", споделя още Дарена. Не след дълго завежда отделение в частна болница, където започва работа с бъдещия си съпруг, а с него се запознава случайно на африканска земя. Той, родом от Пловдив, също заминава за ЮАР след падането на комунизма. Една година двамата влюбени пътуват между двете държави, за да се виждат. Разстоянията са огромни - близо 800 километра в двете посоки, а отпуск не трудно се взима, а невъзможно.

Магията на Африка оживява в сърцата на двамата българи, когато посещават пустинята Калахари и делтата на река Окаванго, която буквално изчезва в необятните пясъци. Дори и трудно да е началото на чуждия континент, Дарена и Крикор успяват да се наложат с много труд и лишения. Стигнали своя връх двамата знаят, че няма да остареят в Африка.

"Ботсвана, когато аз заминах 96-та година, беше изключително мирна държава. Аз не съм изпитвала страх първите 5-6 години. След това обаче Зимбабве тотално се срути и нахлу престъпност, от Южна Африка също. Започнаха да се внасят страшно много оръжия. Ние по пациентите видяхме какво става. След няколко нападения, които преживяхме, когато си купихме собствена къща, едното условие беше всичко да бъде супер протектирано. Имахме бодлива ограда, като по затворите, имахме електрическа ограда, отделно сензорна вътрешна и външна аларма, решетка на всички врати и прозорци, две огромни кучета, които спяха вътре, защото иначе ще ги отровят, и накрая завършихме с жива охрана", разказва Дарена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Африкалекари
Още от Общество
След ареста на митничар номер 1: Парите от заловения кокаин в Бургас били за купуване на изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
ЗЛОБЧОВЦИ преди 3 седмици
Каква е тази БЕЗУМНА ЗЛОБА.Живота е бил тежък тогава и те са решили да ходят в Африка.Аз съм в Маями от 20 години,защото ми искаха рекет за малкия "бизнес" дето имах.Какво да правя в българия?да гледам простаци,мутри и още по-мутри политици по цял ден?
43
1
 
2
 
! Отговори
Мама Миа преди 3 седмици
До АнонименКакви средства е "вложила" българия?20 лева?ти като си некадърен,колкото и да вложат,пак ще си останеш некадърен...
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОЧАКВАХ, ЧЕ С ПАРИТЕ ОТ ДИАМАНТИТЕ ЩЕ ОТВОРЯТ БОЛНИЦА,АЛА НЕ - ОТВОРИЛИ КАФЕНЕ!!...
41
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България е вложила много средства в израстването и обучението им, а те когато е дошло времето да връщат тези средства като работят в България, те са избягали. Това е една от главните причини да сме зле - бягството на младите в чужбина.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам тези луди ли са били, страшни авантюристи или глу.паци. Няма нормално обяснение какво прави разумен чужденец в такава държава при всичкия ужас, който описват.
39
1
 
2
 
! Отговори
Питам се ка се става преди 3 седмици
говорител в новини с тези надземни гласчета?
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам защо се хвали,че се е унижавала в чуждата страна?
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много българи отидоха в района през 90те. И истината е, че по времето на т.нар. апартейд ЮАР беше най-развитата и уредена държава в Африка, много близка до Европа. И лесно приемаха имигранти. Но в последствие стана една ***.....
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Половината от коментиращите не са изгледали нито 2 мин от репортажа. Става въпрос за хора на възраст, които явно търсят нови предизвикателства,ама за бай G важното е колко пари ще вземат и ако не са в САЩ на по 2 млн заплати са под стандарта му.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много интересно беше, хората са много симпатични, но интервюиращата не им задаваше добри въпроси. Можеше да ги пита защо все пак са останали в Африка, след като на толкова други места се търсят медици и предлагат изключителни условия на работа, защото мен лично това ме озадачи - защо след като е толкова трудна и враждебна средата, те са продължили именно там. Поздравления за чудесното кафене иначе и успех!
34
2
 
14
 
! Отговори
до При тази липса преди 3 седмици
Ами писнало им е от напрежението. Искат вече по-спокоен живот, а и не са длъжни.
33
2
 
18
 
! Отговори
до всички недо.. преди 3 седмици
До всички критични, злобни, подигравателни и такива като Пфф - една от основните причини сънародниците ни да бягат в чужбина е отношението на такива като вас. Спрете, да съдите, критикувате, да се подигравате, да злобеете, да недоволствате. Всички това отблъсква изключително силно много хора.
32
10
 
8
 
! Отговори
БРИКС преди 3 седмици
В ДЪРЖАВИТЕ ОТ БРИКС Е ТАКА... ОРЪЖИЕ, ПРЕСТЪПНОСТ, НЕСИГУРНОСТ... КОПЕЙКИТЕ ВСЕ ТИКАТ БЪЛГАРИЯ КЪМ БРИКС.. ЗАЩО, КОЙ ИМ ПЛАЩА?
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При тази липса на анестезиолози у нас, двамата работят в кафене?
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мда, ти плюсове ли им цъкаш на тааквиз въртоглави, дето не знаят какво искат
29
10
 
6
 
! Отговори
MNENIE преди 3 седмици
Тези хора са се наредили в НОИ . Нямат История , нямат Осигуровки . 40 години ги няма .
28
1
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Когато ви писах , че приятели емигрираха в конго и ботсвана вие ми цькахте минусиУбедихте ли се сега
27
2
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Представи си да избягаш в ботсванаКолко сме зле
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аха. Завърнали са се, но от Ботсвана, не от някоя просперираща държава. Завърнали са се, но защото в страната е имало жестоки конфликти и престъпност. Т.е. просто са били принудени. Интересно, биха ли се завърнали от мирни и проспериращи страни? Цялата тая рубрика "Завърналите се" е такава. Опитват се да ни убедят, че по-хубаво от тук няма. А ние виждаме какво се случва всъщност.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не го разбирам?!? Берлинската стена е паднала, дипломата ти я признават в Европа. За Германия и Австрия съм сигурен. Само остава един немски да научиш и приравнителни изпити. Тогава що народ се изнесе на запад къде ли не, а тия? 30тина години в бункер живеят! То излиза, че ти колкото и да печелиш няма къде да си изхарчиш парите. Да бяха работили като лекари в някой затвор по-добре. И в ЮАР има 11 ОФИЦИАЛНИ езика. Ще дойде някакъв и *** го разбери какво говори и от какво е болен.

Спонсорирани публикации