Завърналите се: БГ лекари от Ботсвана отварят кафене в Асеновград

История за любовта към Африка, лекарския дълг и черното кафе
4 апр 2024 17:45, Инна Ангелова
51

В “Завърналите се” Петя Кертикова ни води до Асеновград, за да ни разкаже историята на двама анестезиолози, които след близо 30 години, прекарани в Африка, се завръщат в родината си и отварят кафене. В родината на бушмените - Ботсвана, Дарена и Крикор стигат до завеждащи отделения в частна болница. Както казват самите те - едно време приспиват хората, а днес ги будят с усмивка в подножието на Асеновата крепост.

"Заминах 1996 година от България, бях на разпределение в Кнежа. Изкарах 6 години, държах да взема специалност и разбрах, че България няма да бъде държавата, в която ще работя, защото нещата бяха много трудни. 1995 година се сдобих с виза за Южна Африка, туристическа виза и просто не се върнах. Знаех, че няма да се върна. Без език, без нищо, кацнах в Йоханесбург и беше страшно", разказва Дарена пред Bulgaria ON AIR.

Дарена разказва, че в началото ѝ е било трудно, трябвало е да се научи да оцелява. Заминава с пълен с документи куфар за държавата с едни от най-прочутите диамантени мини в света, на втория по големина континент - Африка.

"Три години и половина работих ужасна работа. Аз не говорих английски. За да стигна до позицията лекар бяха големи мъки. Отидох в Южна Африка във време, когато вече имаше мораториум върху изпита за медици, те не желаеха да вземат лекари. Нямаше шанс", спомня си Дарена. През първите си години работи много неща - разнася пици, работи във фабрика и е санитар.

"С много усилия тормоз и изпити успях да заема позиция в Ботсвана. От 1999 година, докато се върнах през 2018 г., съм прекарала живота си в Ботсвана като лекар", споделя още Дарена. Не след дълго завежда отделение в частна болница, където започва работа с бъдещия си съпруг, а с него се запознава случайно на африканска земя. Той, родом от Пловдив, също заминава за ЮАР след падането на комунизма. Една година двамата влюбени пътуват между двете държави, за да се виждат. Разстоянията са огромни - близо 800 километра в двете посоки, а отпуск не трудно се взима, а невъзможно.

Магията на Африка оживява в сърцата на двамата българи, когато посещават пустинята Калахари и делтата на река Окаванго, която буквално изчезва в необятните пясъци. Дори и трудно да е началото на чуждия континент, Дарена и Крикор успяват да се наложат с много труд и лишения. Стигнали своя връх двамата знаят, че няма да остареят в Африка.

"Ботсвана, когато аз заминах 96-та година, беше изключително мирна държава. Аз не съм изпитвала страх първите 5-6 години. След това обаче Зимбабве тотално се срути и нахлу престъпност, от Южна Африка също. Започнаха да се внасят страшно много оръжия. Ние по пациентите видяхме какво става. След няколко нападения, които преживяхме, когато си купихме собствена къща, едното условие беше всичко да бъде супер протектирано. Имахме бодлива ограда, като по затворите, имахме електрическа ограда, отделно сензорна вътрешна и външна аларма, решетка на всички врати и прозорци, две огромни кучета, които спяха вътре, защото иначе ще ги отровят, и накрая завършихме с жива охрана", разказва Дарена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Африкалекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
2
 
! Отговори
Ваз преди 1 месец
До абе Сметай дри$льовци като тебе щом им е позволено да драскат колко сме изпаднали.
22
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Благодаря за чудесния пост на медиите и на самите лекари! Живот и здраве ще посетя кафето им, когато имам път към Асеновград. Хубавата Петя винаги много интересни истории разказва!
21
4
 
3
 
! Отговори
Кукуригу преди 1 месец
И мен не ме възхищават особено, да си призная, ама тяхна си работа.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази н........е са я гледали като богиня докторката.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЮАР и подобните държави на светофар не се спира. Питайте защо ако имате познати дето са били там
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вие нормални ли сте бе. все едно като съм бил няколко години извън БГ някой да пише за мен... как съм си купил апартамент в Несебър
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми май са пропилели най-хубавите години от живота си в Африка, но това си е техен избор.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пфф Пуснаха много английски и ненски пенсионере в бг пък те не са бачкали в бг.
15
2
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Смятай да отидеш някъде да работиш и да си всъщност един затворник живеещ в дом с решетки, ограда с бодлива тел и на всичкото отгоре да плащаш и за охрана. Хахаха. Ако са вадили по 100 милиона долара на година сигурно си е струвало. Но едва ли са печели по повече от 100-200 хиляди долара на година, като половината са давали за охрана. Анестезиолозите в САЩ печелят по 2 милиона долара на година и не им се налага да живеят в затвор.
14
16
 
15
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
Хората вече са пенсионери. Старци. Това са пенсии на 65+. Това не са завърнали се, защото те не дават никаква стойност за обществото. Това се пенсионери, които не са вложили и една стотинка в българската система. Върнали са се, за да доизживеят последните си годинки от живота. Губене на време е да се пише статия за тях.
13
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да се възхитя на подобна история. Изучили сме ги тук без пари и те хукнали някъде по пущинаците за да живеят като затворници. Не уважавам такива хора, хуманната професия е призвание и човек трябва да е отговорен към обществото, а не да е алчен.
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати неудачниците. Тяхната професия, ако изобщо я имат, се търси. Лъжат, вие лъжете, всичко в БГ е лъжа.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Либия нали ги арестува и Кадафи искаще да ги беси.
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E що са се мъчили в тая Африка.Странна работа - да живееш така вкъщи ограден и да те е страх да излизаш. Аз имам приятел анестезиолог - много търсена специалност - 10 години в Лондон - страшни пари изкарва. Сега се върна в София - пак е добре платен.
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браоо! Ней кат вас вашта кожааа!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голяма печалба е ако не учиш и си кафечия. За какво им е Ботцвана и др. загубен живот само.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче Днес-а как слагат яката мацка на картинката към новината, за да цъкнеш.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се знам къв инжинер съм, ме е страх да отида на лекар. Разбирам ги напълно.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо отварят кафене? Срамно ли е да си лекар?
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кат не стават за лекари :)))