Николай Василев: Асен Василев е най-прахосническият финансов министър

Държавата има пари за десет дни напред, обясни бившия вицепремиер
11 апр 2024 18:30, Анисия Иванова
87
Николай Василев: Асен Василев е най-прахосническият финансов министър
Снимка: БГНЕС

Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 години, заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

"Той вдигна държавните разходи до космоса – два пъти по-високи, отколкото преди пандемията. Добрият финансов министър не е този, който раздава пари на калпак до безкрай. Взима дългове от бъдещето на нашите деца. За 3.5 години творчество на Асен Василев държавният дълг се вдига с 20 млрд. лева. Правителството започна да харчи ударно още от зимата. Защо на изпроводяк трябва да прахосваме парите на държавата, които ги няма? Прахосваме пари с нулеви реформи", каза той.

Още по темата

Людмила Петкова – новият служебен министър на финансите, би тревога, че липсват 3 млрд. лева от фискалния резерв. Бившият финансов министър Асен Василев каза, че това не е вярно. Той обвини наследничката си на поста, че манипулира информацията. Лидерът на ГЕРБ пък каза, че много пари са похарчени неправомерно.  

"Критиците на Асен Василев казват истината. Всеки път се повтаря едно и също - когато той издава министерството на финансите, следващият министър казва, че бюджета е доста зле. Сега държавата има пари за десет дни напред. Това е неправилна и безотговорна политика за управление на държавните финанси. Държава с БВП от 200 млрд. трябва има фискален резерв около 20 млрд", обясни Василев.

Той коментира скандала с митниците.

"Подобни скандали не помагат на имиджа на държавата навън, нито на настроенията на хората вътре. Грозно и потресаващо! През цялото време се занимаваме със скандали, с ежедневни теми, а не с важните проблеми – демографската катастрофа и как да си опазим границите.

Истината  е ужасна – имаме поредна година, в която има няколко хиляди по-малко родени деца. Нито едно правителство не се занимава с този въпрос. А ако ни изненада огромен брой мигранти на границата, как ще се справи държавата? Според мен- никак. Как може с десет дни резерв да оперира? Ние си просим проблем", допълни той.

Василев посочи Асен Василев и като "причина да не влезем в еврозоната".

"Той наследи държава, която беше в чакалнята, нямахме инфлация, имахме бюджетен излишък и отговаряхме на всички критерии. Асен Василев беше против влизане в еврозоната през 2021 година. Не знам кога стана "за", но едно е да го казваш, а друго е да водиш политики, които да доведат до това.

Предполагам, че няма да влезем на първи януари 2025 г. Големите бюджетни дефицити не водят до това да бъдем искани в еврозоната. Василев завари държава с нулева инфлация и доведе до държава, която не отговаря на критериите за влизане", убеден е Николай Василев.

България влезе за първи път в т.нар. "сив списък" за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, посочи още Николай Василев.

ПВУ е поредната сфера на лошо управление, отчете още той: "Преди края на Борисов 3 имахме чернови на плана. Въпросът беше да заменим едни лоши проекти на едните управляващи с лоши проекти на други управляващи. Забавихме се с години. Досега с огромно закъснение получихме един транш, който не отиде за проекти, а за пенсии".

Василев вижда "едни счетоводни шмекерии и никакви резултати през последните години в управлението".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Общество
Пазарът на ток у нас с нулеви цени, причина е топлото време
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
8
 
! Отговори
Тъпомер преди 2 седмици
Най накрая вденете че резерва се гледа в края на месеца,има приходи и разходи,новата г-жа почна с глупостите си от първия час а не ден,и тая е министър боже боже.
70
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само частично е прав, като се има предвид, че Милен Велчев обърна дълга на България при най-неизгодния курс тогава и загубихме над милиард. Но за това, че се раздават пари за сметка на дългове е абсолютно прав. Колко производства се отвориха и работа за хората? Като се има и предвид как закопахме Белене, защото нямаме първо 5, а после 10 милиарда, а сега 30 само за реакторите при тези цени, се чува че ще стигнат до 60 милиарда с неясно въобще пускане е абсолютно добре.
69
5
 
13
 
! Отговори
Шушу-мушу преди 2 седмици
Къф е тоя ? Прилича на келнер от някой ресторант на "Златни пясъци" по времето на соца...Мамин-сладък, че и говори нещо.:-)))
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 64 живееш и работиш тук и сега за развитието на държавата а не крадеш не лъжеш бързо за да напълни своята собствена сметка и после по островите с милионите а ние включително и ти 64 плащаме сметката и никакво развитие на държавата застой е 64
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 52 и какви заплати са вдигнати 52 лъжеш здраво и глупаво 52 а онези които драскат тук да го защитават са наемници по нехаещ за държавата фин министър не е имало жалко за българите живеещи работещи тук няма как да се противопоставят на тези мошеници
66
3
 
14
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
Николайчо, за демографската политика за да се реализира, си трябват едни доста солидни инвестиции от страна на държавата. Ама ти нали не си от тези, които обичат да раздават пари, за дейности, чиито резултат е трудно измерим. Така, че свиквай с мисълта, че България изчезва и спри да ни дразниш с излишното си присъствие в медиите.
65
2
 
10
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
Ники, ама ти сега ли се сети за демографската криза? Ти си един от основните виновници за тази криза, наред с другите почитатели на рестриктивната бюджетна политика, като Иван Костов, Симеон Дянков - постната пица, Влади Горанов и червенобузестия, напикаващ се дядо - Кирил Ананиев. Всички видяхме докъде доведе България стриктното спазване на тази политика. Вместо 7-8%-та икономически растеж в края на управлението на "Герб", едвам достигнахме 4%-та. А преди "Герб" беше 2 год. подред 6%-та.
64
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Некадърници отвсякъде скочиха върху Асен Василев. Посредствеността винаги се обединява. Толкова не ви ли увряха главите за 35 години, че учебникарските решения отдавна са изтъркани. Живее се тук и сега. Василев е финансист, който мисли и действа извън матрицата, което кара консервираните счетоводителчета да треперят от страх.
63
4
 
4
 
! Отговори
До 63 и 64 преди 2 седмици
До 63 - имаше дълъг период поне от 15 години когато в частния сектор, при това в големия плащаха осигуровки върху минималния осигури за сектора, а останалите на ръка!До 64 - До 1965 г./може да има разлика 1-2 г./ съществуваха социални и пенсионни фондове, но по това време беше втория фалит на социалистическа България и взеха натрупаните пари в тези фондове и направиха държавно пенсионното осигуряване!
62
17
 
9
 
! Отговори
До подкрепящите Асен преди 2 седмици
Да подкрепяш и да хвалиш Асен Василев е все едно да подкрепяш и хвалиш убиец на деца! Асен Василев е унищожител на бъдещето на много хора в България, жалкото е,че много от тях все още не го осъзнават!
61
5
 
11
 
! Отговори
Хахахаа преди 2 седмици
О не. Хахахахахахх. Защо ти натискат копчето. Само направи услуга на Асен Василев. Неее, не се показвай, не се обаждай. Хахахахахха
60
4
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 седмици
Еххх, ... и тоз бодряга ... на мама умното , ама си е нашето дете.
59
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми нормално е да се краде с малки деца Кирил Петков, Лена Бориславова сега трудно се отглеждат малки деца, има инфлация
58
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТОВА НЕДОНОСЧЕ НИ ОПРАВИ ЗА 800 ДНИ,ТИ ДА ВИДИШ!
57
18
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Теглиш заеми за милиарди, раздаваш ги наляво-надясно, на младо и на старо! Голям финансист, няма що! Децата ни внуците ще плащат. Основен виновник е зеления чорап Радев, че докара тези некадърници.
56
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Асен Василев е гений, но тази чичка не може да вникне в плановете му. И я е яд много.
55
18
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Асен В. вдигна заплатите със 150 % а инфлацията с 200%
54
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ХахаГерберастите са *** ***, правят мизерии само и само да се докопат отново до кльопачката, а за Ники Тупото какво да кажеш, освен че е некадърник, явно сега се мазни на селянина от Банкя :))
53
13
 
8
 
! Отговори
cunimi ku... преди 2 седмици
До Анонимен 47.Доларовият дълг го замени Милен Велчев.Да помниш това трябва да имаш нещо в главата.
52
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АСЕН ВАСИЛЕВ ВДИГНА ЗАПЛАТИТЕ И ВСИЧКИ КРАДЦИ И НЕКАЪРНИЦИ ИЗРЕВАХА НА УМРЯЛО.

Спонсорирани публикации