Побългарено саниране: При около 65-70% от сградите има дефекти

Контролът липсва, каза архитект Стефан Цонев
11 апр 2024 21:07, Елка Василева
53
Побългарено саниране: При около 65-70% от сградите има дефекти
Снимка: архив, БГНЕС

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани, заяви пред БНР арх. Стефан Цонев.

Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет.

По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти. Една прекрасна идея, която беше силно побългарена, отбеляза той и каза със съжаление, че очакванията и за новия етап са същите. Контролът липсва, обобщи той.

Още по темата
Проверката е обхванала санирани сгради в Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, София, Горна Оряховица. Там бяха очакванията и там бяха санирани повечето сгради, уточни Стефан Цонев.

"2000 сгради е невъзможно да бъдат обхванати, но конкретните примери, които прегледахме, са достатъчно красноречиви. По цялата територия на държавата дефектите са едни и същи, което показва една систематичност на липсата на контрол и едно формализиране на целия процес", каза архитектът.

Той посочи, че дефектите започват от документацията преди санирането и стигат до строителния процес, при който най-често срещаното е прехвърляне от фирмата, спечелила конкурса, на втори и трети подизпълнител. Това е в разрез с договорите с МРРБ, подчерта експертът.

"Няма нещо, което да бъде санкционирано по тази линия. Хората търпят негативите от неглижирането на процеса по саниране. Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват страшно много дефекти", подчерта арх. Цонев, като отбеляза и влаганите некачествени материали. В проверките са използвани термокамери и дронове, с които се установяват проблемите. Според него дефектите е можело да бъдат избегнати.

Докладът, който се готви след проверките, ще бъде изпратен в МРРБ, прокуратурата и на ЕК, съобщи още арх. Стефан Цонев.

По думите му е изключително важно хората да се запознаят с основните правила. Той ги посъветва да правят снимки и при съмнение да се обърнат към специалист, както и да заведат исканията си писмено. Когато има съмнение за некачествено изпълнение, има механизми, които да сработят и това да бъде поправено, напомни той.

Според специалиста "тази безотговорност се дължи на последните 15-20 години политически назначения във всички структури". Изключително неподготвени кадри се назначават на възлови места и оттам страда всяка една от системите, категоричен бе той.

Следващото безплатно саниране на 756 многофамилни жилищни сгради ще се случи в 102 общини. Стойността на проекта е 1,13 млрд. лв. Той е по Плана за възстановяване и устойчивост и цели да постигне намаляване с 30% на разходваната енергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Страната
Тревожно: Не достигат над 30 000 медицински сестри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това просто не е саниране а организиран от ГЕРБ грабеж на народна пара. Масово се регистрираха нови фирми, които след свършване на "санирането" изчезнаха. Сега където има проблем не могат да намерят никой. Фирмите не ги избираха и контролираха хората, а кметовете. Напревиха си делаверите. Работниците никога не бяха правили топлоизолации. Слагани стирупор беше от най-ниско качество, без никакви изолационни качество, дето става само за опаковане на стоки.
40
0
 
4
 
! Отговори
Шкаф преди 2 седмици
Нормално. След като 50% от средствата заминават под формата на рушвет, качеството дори няма как да е връх. Дори е добро.
39
7
 
0
 
! Отговори
Архитект преди 2 седмици
Санирането в нашия град направи панелките като нови . Вдигна им цената със много. Качеството е супер и не е някакви стиропори а подмяна на дограмата , изолации . Сега 60-годишни панелки покриват нормите за енергийна ефективност. Факт.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 43, всичко беше продадено като "саниране". После започна бруталната кражба на пари и се видя, че в действителност става въпрос само и единствено за пари. И се знаеше, че ще се случи точно това. Но обикаляха разни "бизнесмени" от строителния бранш и убеждаваха хората, че е за тяхно добро. Първосигналните лапнаха въдицата :) Сега плачт и се вайкат :) Лепенето на стириопор се оказа потресаваща идея. Апартаментите са мухал :) Да не говорим какво се случва с фибрана. Пр0ста нация!
37
1
 
2
 
! Отговори
Алов преди 2 седмици
Кефи ме само как хората се набутаха_ 400к евро панел на 70г с лошо саниране, успех да го пордадат за 50 след 20г
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В тази държава дори не се използват правилните думи от журналистите. Думата саниране няма нищо общо със безразборното лепене на стиропор по фасадите и монтажа на най евтината дограма. Саниране имаше в бившото ГДР. Тука е по скоро свиниране.
35
0
 
5
 
! Отговори
Fena преди 2 седмици
Първо, ако може един политик да мисли (което си е абсурд), освен само да краде, щеше да се замисли дали само санирането води до енергийни икономии. Газификацията на един имот може да е много по-рентабилна и по-евтина. ВЕИ или геотермална енергия също са вариант за някои имоти. Второ - всеки знае, че строителя строи под инвеститорски контрол. Кой е контрол при санирането? Общината? Собственика? никой! Затова всеки си прави каквото знае и накрая само плащаме като луди "безплатното саниране".
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Остатъците от един режим преди 89та. Докато манталитета не се промени... все така ще е :) Както обичат да казват динозаврите от онова време "за тези пари, толкова". Някой ден, когато тези динозаври станат на полезно изкопаемо, на тази територия ще живеят хора с интелигентно поведение. До тогава децата ни все ще бягат в други страни :)
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бабите ви се у санирани соби са спали...разглезен маТриал!
32
0
 
6
 
! Отговори
..... преди 2 седмици
Когато се извършваше първото саниране,как да е качествено след като фирмите спечелили санирането наемаха други под изпълнители,те пък следващите и така до пет навързани под испълнителя.И работниците които работеха бяха от северо западнала Бг. нископлатени и без опит и стаж в санировките.Хванали който може от улицата и давай да лепиш стиропори без дюбели и така!
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това не е саниране, а опаковане в пластмаса. Има ли някъде, където да са обновени елтропреносната мрежа? А водопроводната и канализационната? Как се мият прозорци, които не се отварят? Когато всичко се затвори, отвътре се запазват всички миризми и всяка влага, включително от дишането на хората. Това е идеална среда за всякакви болести.
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сигурно и за това са виновни ПП-ДБ...
29
0
 
21
 
! Отговори
Корумпиран преди 2 седмици
Все едно чета статия за Индия или Нигерия. Не се обиждайте от истината, моля.
28
1
 
24
 
! Отговори
Сандокан преди 2 седмици
В тази нескопосана държава, въобще има ли нещо което да е направено, така както трябва.
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Герберите преди години свалиха от министерство на енергетиката облицовката от врачански камък за да го облепят с стериопор. Тая простотийка беше уникална, но едни пари от правилните фирми трябваше да се усвоят, а най вероятно и врачанския камък да отиде за лични нужди.
26
3
 
19
 
! Отговори
баба Дора преди 2 седмици
До като има чекмеджета така ще е драги ми българино ще ядеш дебелия!
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Некачествено саниране, но качествена кражба на много милиони от ГЕРБ.
24
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е побългарено, а поевропейчено. Българите работят качествено и добре.
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От кога лепенето на стиропор му викат саниране?
22
8
 
9
 
! Отговори
така е преди 2 седмици
безплатното. С пари от общия бюджет санират някви панелки които едно време бай Тошо ги раздавал почти без пари. Аз пък искам тия 2 млрд да се вложат в инфраструктура, в детска болница, в нов нац. стадион и т.н. Ама на шепа социалки пак се уредиха. Е нали им е безплатно точно като при бай Тошо, за без пари толкоз.

Спонсорирани публикации