Заради жалби: Само няколко блока класирани за саниране

Открити са технически грешки
13 мар 2024 18:45, Стела Стоянова
2
Заради жалби: Само няколко блока класирани за саниране
Снимка БГНЕС, архив

Заради подадените жалби от Сдруженията на собствениците на неодобрените проекти в първия етап на процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило и ръчна оценка на машинната оценка, каза в Кърджали заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, съобщва "Дарик".

Тя обясни, че наистина са открити технически грешки, непълноти, документални особености, които не са били забелязани на първия етап, но в единични случаи и само няколко блока в България са се оказали класирани след жалба.

Припомня ме, че класирането за саниране на многофамилните жилища предизвика реакции в региони на страната, заради големия брой неодобрени проекти, сред които и Кърджали, където от 43 проекта едва осем бяха определени да получат финансиране.

Заместник-министър Бонева каза още, че министерството е в процес на търсене на допълнителни решения за резервния списък, а и народните представители също се интересували от това да се намери решение за тях.

"Мисля, че скоро и парламентът ще ни задължи да го направим, но и без да го направят, ние се чувстваме длъжни. Например с Фонд за справедлив преход, част от българските общини имат вече достъп до средства от зелената сделка. Там също ще има саниране", коментира Бонева.

Тя посъветва Сдруженията на собствениците ако не са от регион, засегнат от намаленото производство на въглища и използването им в електропроизводството като Перник, Кюстендил и Стара Загора, да се включат в схемата 80/20 (Етап II на процедурата, който е с 20 процента самоучастие) и да не чакат. Заместник-министърът допълни, че самофинансирането действително е трудно за част от гражданите, но това е инвестиция, която в бъдеще ще им спести средства и ще повиши стойността на техния имот. И подчерта, че се мисли и за енергийно бедните граждани. За тях е създадена специална наредба за бъдеща подкрепа, но трябва да се изчака IT система, която да може да проверява точно кои граждани са енергийно бедни.

Заместник-министър Ангелина Бонева бе в Кърджали като гост и участник в национална конференция на Българската асоциация за паркиране и градска мобилност, която продължава и утре в родопския град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Напомняме преди 1 месец
Окончанието за 1-во лице мн.ч. не се разделя от основата на глагола.
1
0
 
8
 
! Отговори
Нотариус преди 1 месец
Като видя тая снимка в новините се сещам за дълбоката бездънна яма "съд и прокуратура", бездънна каца.