Спада предлагането на работа за IT специалисти

У нас има недостиг и на неквалифицирана работна ръка
13 апр 2024 11:34, Александър Попов
35
Спада предлагането на работа за IT специалисти
Снимка: БГНЕС

Ако допреди няколко години имаше недостиг само на квалифицирани кадри, сега в страната трудно се намират и работници без квалификация, каза за БТА Християн Петков, оперативен мениджър в компания за обяви за работа.

Според него причините за това са няколко. Освен че хората намаляват, в някои сектори работодателите продължават да не предлагат адекватно заплащане и да мотивират служителите си, бе неговата позиция.

Петков допълни, че у нас спада предлагането на работа за IT специалисти. По думите му международните компании в този сектор са започнали съкращения и са замразили подбора на нови кадри още в края на 2022 година. Постепенно тенденцията се е усетила и на българския пазар на труда. В момента има с близо 35-40 процента по-малко предложения за работа в сравнение с края на 2022, началото на 2023 г., посочи експертът. Той обаче подчерта, че въпреки тази тенденция в сектора няма проблем да се реализират квалифицирани кадри с опит. Предизвикателството по-скоро е за тези, които тепърва навлизат в професията.

За появата на нови професии у нас Петков коментира, че по-скоро може да се говори за видоизменени стари. Много хора се превърнаха през последните години от работници в управляващи автоматизацията на процесите, обясни експертът. Неговата прогноза е, че с активното навлизане на изкуствения интелект най-вероятно ще има кратък период от време, в който той ще изземе функциите на работещи хора. Да не забравяме обаче, че Al е алгоритъм, който се обучава, а за да учи правилно, са нужни човешки същества, допълни Петков. И уточни, че с разрастването на управлението на данни се очаква също да се видоизменят редица професии.

Експертът коментира още, че българският бизнес вече предлага регулярни стажантски програми. Той уточни, че много компании имат и позиции за служители без опит. Младите хора днес имат много възможности, защото дори и стажантските програми са заплатени, допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Общество
Измамниците за милиони в Англия в кадър: Разгул и пачки без пудели
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко палячовци се изредиха да пишат глупости, повечето най-вероятно скъсаняци дето ги сцепват от работа за никви пари, но и за друго не стават. И да има намалено търсене, то ще е за хората в ИТ сферата с малък опит. Ако имаш натрупан а,опит, заплата от 10000 си е нещо нормално и офертите, които получаваш валят постоянно. Та, оправяйте се
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ИИ вече си върши сам работата, това е.:))
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те нали накупиха апартаменти, какво толкова.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Отдавна ви казах че има балон в IT сектора. Технологиите се развиват и вече не са нужни толкова хора колкото преди 10-15 години. " - нин познавам, ни ти вярвам.
29
1
 
2
 
! Отговори
Чуков преди 2 седмици
само тесла-не за тези нахалници, някои от тях доста си повярваха последните 4-5 години
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има сайтове в които се пускате и буквално фирмите наддават за вас, няма нужда от обява, та може да е спаднало търсенето но за нискоквалифицирани ИТ-та, за останалите особено в ИИ направо ще се избият за вас.
27
0
 
4
 
! Отговори
Бспар преди 2 седмици
Излезе Радка русото гадже рязаната па ли марка да си покаже ОПСА !!!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не ви спира да се занимавате с компютри или с каквото и да е било. Но в България няма адекватно заплащане и това е факт. Ние трябва да имаме 1000 евро минимална заплата и 800 евро пенсия. Това са нормални заплащания. IT е голям спектър и един поддръжка на компютри като махане на части или сменяне н монитори и оправяне на принтери е IT както и програмист създаващ програми или очастващ в общ проект с милиони страници(линии) код.
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отдавна не се търсят хора по обяви. Всичко минава през рекрутери. Обявите са за бачкатори.
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Друг пример ще ви дам. Преди години беше масова практика бизнесите да наемат ИТ фирма за индивидуална изработка на сайт и онлайн магазин заедно със неговата поддръжка за период от време по споразумение или годишен абонамент след първоначално заплащане за изработката. Сега това вече е отживелица и всичко се прави по готови шаблони. Поддръжката е автоматизирана и всеки може да управлява сайт и онлайн магазин. Всичко е по шаблони . Програмирането в тази сфера стана ненужно в голямата част
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отдавна ви казах че има балон в IT сектора. Технологиите се развиват и вече не са нужни толкова хора колкото преди 10-15 години. Автоматизацията е навсякъде. Примерно преди години имаше много работа в кол центровете и поддръжката на клиенти по телефон, имейл и чат. Всичко това вече е автоматизирано с AI ботове. Доста от големите компании дори вече нямат опция клиента да се свърже със жив човек.
22
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Онзи ден един IT ми вика че и за 2000 лева ял да работи , изкара ми СV къде ли не е работил какви ли не сертификати и накрая го назначих на 1800лева , та идвам да се гъбаркам с ай ти та та дето уж вземали 10 000 евра на месец
21
4
 
15
 
! Отговори
Aaa преди 2 седмици
В ит.джобс.бг може да се види статистика. От 2022 до 2024 спада на обявите за работа в сектора е към 400%, независимо от език или направление.
20
3
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
Технологиите винаги ще са в основата на прогреса. Но като при всяко едно нещо, последните години се оформи един голям балон в пазара на труда. Сега поне 2-3 години ще има спад в работата за тези професии. Но след това ще има отново търсене. В момента голяма част от услугите, които правихме преди се изместиха от облачните доставчици.
19
9
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Хитрите програмисти стават по-малко хитри.
18
27
 
5
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 седмици
Глупости! Наемаме си без никаква проманя. Последните 3 гофини от 0 до 650 назначихме. Тази година още поне 200 :) А и заплатите са по-високи :) Криза в ИТ НЯМА :)
17
6
 
29
 
! Отговори
ТКЗС преди 2 седмици
търсят се работници на полето
16
8
 
20
 
! Отговори
мдааа преди 2 седмици
което значи че ше има изземване на коли и апартаменти взети на изплащане :)
15
3
 
9
 
! Отговори
Вервайте в промяната преди 2 седмици
Не вервайте на очите си
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще го обясня така. Преди се наемаха по 50 чивека в нашата фирма на година. Дойде ковид, всеки паническо взе да нашива пари в борсите и алциите се подуха. Масово се мина "онлайн" работа, демек не се налагаше и да търсим и офиси - айде! 50 души ги наемахме за 6 месеца. После за 3. 2022-а бяхме наели 280 души. Пазара се забави и ... Се оказа, *** сме 400+ души отгоре. В съшото време, по-малките компании фалираха, защото по-големите измукахме всичконладри. И аега няма работа за повечето.

Спонсорирани публикации