Спада предлагането на работа за IT специалисти

У нас има недостиг и на неквалифицирана работна ръка
13 апр 2024 11:34, Александър Попов
35
Спада предлагането на работа за IT специалисти
Снимка: БГНЕС

Ако допреди няколко години имаше недостиг само на квалифицирани кадри, сега в страната трудно се намират и работници без квалификация, каза за БТА Християн Петков, оперативен мениджър в компания за обяви за работа.

Според него причините за това са няколко. Освен че хората намаляват, в някои сектори работодателите продължават да не предлагат адекватно заплащане и да мотивират служителите си, бе неговата позиция.

Петков допълни, че у нас спада предлагането на работа за IT специалисти. По думите му международните компании в този сектор са започнали съкращения и са замразили подбора на нови кадри още в края на 2022 година. Постепенно тенденцията се е усетила и на българския пазар на труда. В момента има с близо 35-40 процента по-малко предложения за работа в сравнение с края на 2022, началото на 2023 г., посочи експертът. Той обаче подчерта, че въпреки тази тенденция в сектора няма проблем да се реализират квалифицирани кадри с опит. Предизвикателството по-скоро е за тези, които тепърва навлизат в професията.

За появата на нови професии у нас Петков коментира, че по-скоро може да се говори за видоизменени стари. Много хора се превърнаха през последните години от работници в управляващи автоматизацията на процесите, обясни експертът. Неговата прогноза е, че с активното навлизане на изкуствения интелект най-вероятно ще има кратък период от време, в който той ще изземе функциите на работещи хора. Да не забравяме обаче, че Al е алгоритъм, който се обучава, а за да учи правилно, са нужни човешки същества, допълни Петков. И уточни, че с разрастването на управлението на данни се очаква също да се видоизменят редица професии.

Експертът коментира още, че българският бизнес вече предлага регулярни стажантски програми. Той уточни, че много компании имат и позиции за служители без опит. Младите хора днес имат много възможности, защото дори и стажантските програми са заплатени, допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
19
 
! Отговори
IT е за всеки преди 1 месец
Да станеш IT не е чак толкова трудно. Познавам двама, които на 35 години оставиха монтьорската дейност, изкараха някакви онлайн курсове и сега вече 3-а година работят там (май тестери), а един друг като тях, ама с 2 години по-рано започна и е ***. Та не е толкова трудно стига да имаш желание и време да поучиш малко.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9 Те си направиха парата, не ги мисли.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ми Човекът го хайпва на макс, защото в момента е яката златна мина. Без значение, какво шв стане, nVidea си продава хардуера и няма да понесе финансови загуби. За тях далаверата е да накарат всеки - от шефът на MS и Amazon, до стоянчонот 9а, да си купят GPU-та за AI. Вече тошкова тежки станаха модешите, че се исла GPU за 4 бона, само да го подкарваш и напъваме още. А шефчето самонказа Moore's law is dead.
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво става с хитрите програмисти? Много съм обезпокоен!
9
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално.Всеки втори без никакво образование стана такъв специалист.
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман вече. Напишете кое в ИТ е намаляло! Щото ако проверим в реалността какво е положението, програмисти, тестери, админи, и всички останали технически професии са си много добре и растат като брой. Това дето намалява е Човешки ресурси, дизайнери, административна дейност позиции за разни там скръм, канбан, и всякакви други мастъри и измишльотини. Да имаше свиване на пазара след края на КОВИД като се усетиха че са наели твърде много хора. Но сега се местят фирмите от Западна Европа и САЩ насам.
7
7
 
32
 
! Отговори
ми преди 1 месец
Наскоро в една статия пишеше, че шефа на Nvidia казва, че хората трябва да се преквалифицират от IT към практически професии - водопроводчик, автомеханик, заварчик и т.н. Защото изкуствения интелект ще измести първо IT-тата
6
18
 
5
 
! Отговори
AI преди 1 месец
За някои да. Аз съм IT с AI и съм си утроил заплатата вече. Отивам на Малдивите утре щот така ми прищя.
5
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Искам програмист да стана, пачки да броя...
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работата соада сорямо края на 2022-а, но защо никой не казва, *** всъщноат е далеч повче спрямо 2019-а примерно. Просто имаше едно маааасово надуване покрай Ковид. Ама нали кономиатите са гнусни животни, превиждат им се кризи навсякъде.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много бавно копи пействаш,Сашо, вече четох в друг сайт. Сигурно ползват АЙ. Иначе аз реда павета, жълти, гранитни циментови. 400лв за 8 часа.
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, временно сменят заплатите на IT, прехвърлят ги на липсващите неквалифицирани, докато се напълни и с такива. А IT-та със заплати на неквалихфицирани. Като станат дефицит IT, пак сменят нещата.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за сметка на туй мисиркаджийството и цензурата са на подем