Лудост: До €300 хил. за двустаен в центъра на София

В момента сме с най-ниските лихви в света
22 апр 2024 11:43, Инна Ангелова
194

Данните на Евтостат за последното тримесечие покават, че страната ни е на второ място по  ръст на цените на жилищата в ЕС. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година.

"Историята не помни такова тримесечие като това, което приключи. То е абсолютно рекордно, обикновено януари-февруари са по-слаби месеци за този бизнес. Но тази година нещо се случи и не само че това тримесечие е рекордно въобще от съществуването на пазара, но то и обърна тенденцията. Имахме 5 поредни тримесечия спад на броя на сделките и спад на броя на ипотечните кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че има 15% ръст в броя на сделките и 24% ръст в броя на ипотеките. основният фактор за ръст на цените с голямото търсене и ниското предлагане на имоти. Пред Bulgaria ON AIR Тошев каза, че “въпреки многото издадени разрешителни за строеж и появата на ново строителство, готови апартаменти почти не се предлагат, а търсенето е голямо”. По думите му има хора, които вярват, че цените на имотите ще се сринат и ще си купят имот, който ще е по 500 евро на квадрат в София.

"Те узряват след 7-8 години, обикновено купуват два пъти повече, откогато са имали възможност. Основната група е хора, които добре са преценели възможностите си и излизат на пазара. За миналата година имаме сериозен ръст на депозитите, те са над 80 млрд. Тези хора, които имат спестени пари, са активни участници на пазара на имотите. Доходите в последните години също нараснаха заради инфлацията, безработицата стои ниска. Това кара повече хора да се чувстват спокойни, да вземат решение и да си купят имот, дори при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев подчерта, че все повече хора ще прибегнат до ипотечен кредит и допълни, че в момента 96% от кредитите се теглят с плащава лихва за срок от 25-30 години. "Ако погледнете един обикновен двустаен апартамент, в централните райони на София той е между 200 и 300 хиляди евро. Нещо, което беше немислимо преди няколко години. А в момента категорично сме с едни от най-ниските лихви в света. Това е един от стимулите на пазара. Но хората не може да очакват, че винаги ще бъде така”.

Тошев посъветва хората да бъдат внимателни в преценката си.

"В момента движението на лихвите тръгва надолу. Така че заради това тук имаме очакването, че като влезем в Еврозоната, няма да хванем ръст на лихвите, а ще останат ниски. В повечето страни, които са влезли в Еврозоната, е имало по-висок ръст на цените на имотите, но е важен и моментът, в който ще влезем", коментира още Тихомир Тошев.

Средното увеличение в тези страни е било между 5-10%. "Повечето хора в момента предпочитат да купят готово и завършено жилище, но предлагането е твърде малко. Заради това за миналата година имаме много сериозен ръст на покупките на зелено. Хората, които излизат и купуват в строеж, трябва да знаят, че ще получат това жилище на шпакловка и замазка. И след това ще трябва да инвестират немалка сума, за да го завършат. Най-рисковата група са хората между 23 и 28 години, които са в началото на кариерата си, нямат спестени пари, разчитат на помощ от родителите", поясни кредитният консултант.

Самият той смята, че имотният пазар в момента е изключително стабилен и няма "балон". Тошев допълни, че българинът предпочита да живее в собствено жилеще, зашото това му дава сигурност и спокойствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
28
 
! Отговори
kkk преди 1 месец
600к лв. на кредит при 3%, за 30 г. е 2500 на месец, 900к лв. накрая на периода. Отделно ти трябват още на старта 20% за капаро, такси и разноски, и евентуално още 10% за ремонти и обновление. Ние сме семейство с две деца, с 8.5к нетен доход на месец и за нас пазарът е неразумен, да не кажа, че започва да става невъзможен. Чакаме по-добри дни и така :)
164
9
 
1
 
! Отговори
До Митьо 161 преди 1 месец
Само че брат ти е в Германия, а нашите овдовели майки са в София и пенсиите им са ниски. Когато има пари кеш, което не е чак толкова рядко явление, ако купи имот в Германия, как да го наглежда и на кого да се довери, че редовно ще й превежда наема в някоя наша банка? Затова инвестират в София. Младите хора си преценяват какво да правят по проблема с жилището.
163
1
 
2
 
! Отговори
Петърчо преди 1 месец
Дайте тези данни на "президента" на КНСБ негово височество другаря - господин Димитров за това колко му трябват на човек на месец...
162
2
 
13
 
! Отговори
любим квартал преди 1 месец
Любимият ми квартал е Хиподрума. Ожених се там в ритуална зала "красно село". Много зелен , с голям парк в средата на квартала. Училища , детски градини. Близо до центъра. Но и там цените стана убийствени и ще търся компромис.
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мръсните пари на рушветчийте по къщите им са точно за момента,после не могат да ги сменят в евро ,защото са черни.
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е време за продаване (ако има купувачи ) , не е за купуване
159
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дъщеря ми си купи къща в DE за 500 000 евро,сега е 1 000 000 евро,вшлие чакайте влака..
158
4
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Наистина хубавите имоти се лапат бързо. Разни дупки дето се опитват да продадат си седят в сайтовете с години и чакат балъци.
157
0
 
4
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 1 месец
До Митьо Брат ти е *** мерзавеца... Товари 6 гастербайтера все едно им наема 150м2.... Ама сигурно горките нямат достъп до норналния пазар на имоти и са зависими от разни *** тарикати.
156
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че е лудост - лудост е. А колко балами са останали? Май посвършиха.
155
5
 
36
 
! Отговори
Митьо преди 1 месец
Брат ми купи апартамент в Германия за 200 хил. евро и сега го дава под наем на шестима българи, които му плащат 2400 евро наем на месец! Смешното е ,че там апартамента се води 50 квадрата, а тук същият се води 75 квадрата! И като му сметнеш общата цена излиза почти еднаква цена, ама тук наема, който може да му вземе е не повече от 500 евро. Толкова за инвестициите в Бабуинистан.
154
5
 
40
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Толкова пари за жилище в клоаката София .....?! С дупките по улиците , изронените тротоари , осраните градинки , омазана с кретенски драсканици уж графити .....? На ,,Славейков" плочките са отвратителни , а "Раковски " не измиван сигурно няколко години - *** !!!!!! Тия , дето ги дават тия пари , виждали ли са европейска столица ??!!
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик : Пак ли ти бе, *** !
152
2
 
20
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Ами не е лудост! Луди са тези дето ги дават или ще ги дават тези евраци!
151
0
 
6
 
! Отговори
до алчния брокер преди 1 месец
"""Нищо не е гарантирано, освен двата метра под земята."""" ----- Уф, успокои мъъ...! Туй поне е безспорно на 101%!!!! -))))
150
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За тези пари може да си купиш апартамент дори къща в едни от най-луксозните квартали в столицата на Гърция. Такава цена за мизерните имоти и обстановка в България е комична! По-добре инвестирайте в чужбина
149
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До 153: значи е трябвало още толкова! Никой не е казал, че борбата ще е лесна и кратка.
148
1
 
19
 
! Отговори
Алчен брокер преди 1 месец
До до алчния брокер - Нищо не е гарантирано, освен двата метра под земята. Интересни времена се задавт. Интересното в БГ е тази лудост по купуването на апартаменти. Другото интересно е, че когато пуснах обява за продажба на имот за същата сума получих обаждания и предложения само от брокери и агенции.
147
3
 
7
 
! Отговори
До ББ преди 1 месец
Правил съм го с почти 100 огледа, най-голямата отсъпка на които едни закъсали хора се навиха беше 10%. Загубих половин година в пазарлъци и нищо.
146
1
 
6
 
! Отговори
Ганев преди 1 месец
И да не ги жалите като почнат да скачат от покриви и тераси и да стават на лютеница върху плочките пред блока.