65% от работещите у нас не взимат достатъчно пари, за да се издържат

Това заяви икономистът Любослав Костов
1 май 2024 21:30, Нели Христова
51
65% от работещите у нас не взимат достатъчно пари, за да се издържат
Снимка: БГНЕС

"Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига дори нивото за издръжка – 1454 лева, за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно. С компенсиране на инфлационните равнища към 2027 г. ще стигнем 80% от нужните пари за издръжка на работещите. Българинът прави потребление на отложено плащане". Това заяви Любослав Костов, главен икономист в КНСБ пред NOVA NEWS.

"В частния сектор средната заплата расте с 12-13%, в държавния расте с по-малко. Новите технологии дават предимство на пазара на труда", обясни той.

В същото време синдикалистът каза, че "всеки човек, който полага труд, не би трябвало да се чувства беден. Всеки, полагащ труд, би трябвало да се чувства като на празник. В над 80 държави 1 май е официален празник".

Икономистът изтъкна, че разпределението и преразпределението на 50% процента от добавената стойност трябва да отива приоритетно за най-бедните. "Това е искане на ООН, това е една от целите за устойчиво развитие. У нас не е така", допълни Костов.

Относно вноса на работници от трети страни той обясни, че не бива да има социален дъмпинг. "Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова"

Костов прогнозира увеличаване на неравенствата между отделните интеграционни съюзи в близко бъдеще. „ЕС изостава от Китай и САЩ. Ще се увеличат неравенствата и между отделните страни-членки в ЕС – едни имат достъп до нови технологии, други нямат, трети не е ясно дали някога ще имат", каза Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Последни сме в ЕС по извънреден труд
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
13
 
! Отговори
Хикс преди 4 седмици
С цени на домати 7-8 лв, кашкавал 25-30 лв... и помощи за земеделците от бюджета, как ще има достатъчно за хората?
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Важното е да пращаме помощ на Украйна и курорта да продължава за украинците.
18
0
 
16
 
! Отговори
Събор преди 4 седмици
На озеленяването кога ще свърши отпуска от август? Есента не прибраха счупените клони, зимата не чистеха снега, тревата вече е един метър. Но заплатите им вървят.
17
0
 
20
 
! Отговори
Това преди 4 седмици
Внасяме работници отвън, а ръмляните на социални.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕС изостава, факт. ЕС ще ни направи по-бедни много скоро, след въвеждане на еврото. Българският лев е много стабилен защото има 20 милиарда евро неприкосновен валутен резерв в БНБ. След въвеждането на еврото валутния резерв ще влезе в Европейската банка. Това е целта, за да се пороби България. Кой да мисли трезво? Хората са объркани.Всеки ден политиците ги объркват все повече.Щом политиците могат да правят измами, да фалшифицират подписи безнаказано, хората губят представа за ред и законност.
15
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 седмици
- Ама, то, голямо прозрение е това, бре!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Иван (15) За малките заплати от 52 милиона евро дето откраднаха онези селяни в Англия ли говориш?!
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има огромно количество НЕработещи които точат европейските социални системе и си докарват по 2-5 хил евро на месец без да си мръднат пруста. Та кого да съжаляваме???Всички българи са крадци по рождение. Българин и на снимка-БОЙ !!Главният крадец на държавата Боко-тиквата е спестил от закуски 10 милиарда евро.Пеески и той е там.
12
15
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 седмици
Който иска, има работа, но българите търсят на хляба мекото. Не искат в кол център, защото много работа и не могат да си лафят на цигарка и кафе с колегите цял ден, не искат да са програмисти, защото много трябва да учат. Ами, който иска леко, му е малка заплатата.
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За сметка на това България е в ЕС с въздушен Шенген. Как е, добре ли е? Доходи като в третия свят. Искат еврото да смени лева. Алоуууу, аламколоууу, колко евро ще вземе баба ти като пенсия? 220 евро пенсия къде дават в целия ЕС? Като кажеш на някой от страна в ЕС, че баба ти получава 220 евро, веднага ще те попита на ден ли ги получава? А теб ще те е срам да кажеш, че цял месец трябва да живее с тези 220 евро, от които 50 евро и е тока и 40 евро лекарствата. Нищо, че е бачкала 43 г.за България.
10
0
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 4 седмици
Тоя главния икономист на КНСБ , като го гледам кви бузи е отпрал на това пълно лице, трябва сериозно да се замисли за здравето си и да спре с банкетните маси на КНСБ.
9
1
 
9
 
! Отговори
Ййй преди 4 седмици
Бе на кой му пука. Важното е на милиционерите , държавните служители и пенсионерите да им се увеличават през три месеца парите. Другите кучета ги яли.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вече станаха 35 години откакто 200 червени ДС прасеma и членовете на техните фамилни продължават с геноцида над българите,35 години изкуствени задържане на доходите с една единствена цел-обогатяване,време през което три милиона българи напуснаха държавата ни,кога ще се събудим най после и ще окачим по стълбовете тия гнидиии за всичко което сътвориха и продължават да творят!
7
0
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 седмици
Димитър Манолов каза: Средностатистическият българин живее по-добре..... ИСТИНАТА Е: БЪЛГАРИНЪТ ЖИВЕЕ ПО-ДОБРЕ САМО СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Съжалявам, но тук пишат слааобоооумни ипрооостии емигранти, които са роби. От скука вечер не знаят какво да правят и леят злоба. Това е.
5
3
 
16
 
! Отговори
Слава на БЪЛГАРИЯ.!! преди 4 седмици
Спрямо Русия сме си много добре. Никой не ни задължава да ходим да ни убиват на фронта.. Ходим си по Европа безвизово..... Путин ше се спуска от завист, че никъде не може да се покаже...
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И ще ми влизате в еврозоната? Като някой, който е работил в България и две европейски държави (Англия в момента от 10 г) заявявам, че нямате си и идея как се работи в България. Мислите си че бачкате, ама не е така. По цял ден въртите цигари и кафета и плюете другите.
3
12
 
5
 
! Отговори
1232 преди 4 седмици
А какво образование имат тези работещи.
2
6
 
9
 
! Отговори
мафиот преди 4 седмици
65 % не работят достатъчно за да се издържат,прдпочитат по-малко работа за по-малко пари и всяка седмица в Гърция за един ден и 100 селфита!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Просто цените са картелно завишени, във всяка област!