Лекари искат неимунизираните деца да не ходят на училище

Не средство за натиск, а апел за ваксинация, казват медици
13 май 2024 15:14, Инна Ангелова
69
Лекари искат неимунизираните деца да не ходят на училище
Снимка: БГНЕС

На фона на неспиращия ръст на заболелите от коклюш, общопрактикуващите лекари у нас искат нови санкции за неимунизираните. До сега беше известно, че неимунизираните деца нямат право да посещават детска градина. Медиците обаче настояват мярката да се промени и невакцинираните да не могат да посещават училище.

„Това като предложение все още го няма. За да го направим, трябва да бъдат отворени съответните наредби за обсъждане. Следваме само медицинската логика. В детската градина, която е организиран детски колектив, не е разрешено да се пускат неимунизирани, тъй като създават риск за останалите. Да не забравяме че има 5000-6000 деца годишно, които заради тежки заболявания са освободени от имунизация. Техният имунитет е подтиснат и за тях болестите може да бъдат смъртоносни”, коментира в ефира на НОВА общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров.

Според д-р Сотиров препоръката няма да доведе до бум на фалшиви бележки за поставени ваксини. Всеки общопрактикуващ лекар работи съвестно и не би си позволил издаването на такава бележка. По думите на д-р Сотиров, има няколко случая на фалшиви ваксинации, но те са издадени от медицински центрове и са били покрай пандемията от COVID.

Лекарят казва, че никой не иска да лиши децата от училище. Санкцията в момента за родител, който нарочно не завел детето си на задължителните имунизации, е от 50 до 100 лв.

Според данни на УНИЦЕФ около 9% от родителите не са поставяли задължителните ваксини на децатяа си, една от задачите на педиатри и общопрактикуващи лекари е да разяснят какви са ползите от ваксините, както и какви са последиците от едно инфекциозно заболяване и усложненията, които носи то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
gg преди 3 седмици
Образовението е основно право. Успех с отнемането му.
58
3
 
0
 
! Отговори
КАТО СЕ преди 3 седмици
РАЗБОЛЕЕ ДЕТЕТО ИМ ДА СИ ГО ЛЕКУВАТ САМИ
57
1
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Нехуманните лекари ,които преобладават ,може "утре" да решат на училище да не ходят децата ,които според тях са грозни ,докато не си направят пластични интервенции .Обществото е болно ,защото го управляват индивиди с "болни мозъци" ,за които лечение няма и имунизациите също няма да им помогнат."Бялата мафия" ,заради комерсиалните си цели ,умишлено зомбира населението ,не се грижат за превенция на здравето ,а за това то да е все "по- болно",докато нищо не се прави хората с тежки заболявания
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искам да видя осъдени медици за измамата Ковид! Искам да ги видя в затвора- варненски, сливенски, софийски.!
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяка година обикалят махалите на индусите за да изпросят децата им да посещават училише. Та сега седя и си мисля те като всичките са неваксинирани как ще се процедира ? Аз съм кротък човек , но ако спрат моето дете от училише ще ме превърнат във сериен садистичен убиец защото за един убит и за 100 убити наказанието по НПК е 20г затвор . Със сигурност след мен ще има поне един камион със трупове и познайте на кого !
54
3
 
4
 
! Отговори
До “ мафия Бяла” преди 3 седмици
Лекарите са длъжни да изискват всичко необходимо за опазване на здравето на хората. Това е основно тяхно задължение. Но грижата за здравето е лична отговорност и всеки си носи кръста.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да се съкратят медицински сестри и да им се намалят заплатите!
52
6
 
2
 
! Отговори
Таня преди 3 седмици
Правилно.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"неспиращия ръст на заболелите от коклюш"??? 700 човека от началото на годината досега.. В цялата страна... "неспиращ ръст" леле леле
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След единните европейски грижи за здравето, резултатът е този. Някои не искат да чуят, че това не било натиск, а апел. Не било настинка, а Ковид, не било експериментална течност, а ваксина ..., не било натиск, а препоръка, не било всяване на страх и паника, а било информиране на обществото ... и т.н....
49
1
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
"невакцинираните", Инна с две Н?
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и също антиваксърите да не им се позволява да работят в затворени пространства. Не е натиск също.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
номер 20 се натиска: "нека да позная" и неуверено пита: "познах ли?"
46
7
 
3
 
! Отговори
Jj преди 3 седмици
Чудесно - но лекарите осъзнават ли колко корумпирани колеги имат, които издават фалшиви сертификати за ваксинации?
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е нали ваксинираните са ваксинирани, т.е предпазени. За кво са се ваксали, като пак могат да се заразят? С две думи файда от ваксините йок.
44
3
 
11
 
! Отговори
az преди 3 седмици
Интересноооо, неваксинираните да не ходят на училище, защото застрашават ваксинираните. А тези, които не могат да се ваксинират поради нещо в здравословното състояние, не застрашават...не знам...обърках се вече :) Ами поне аргументите да са по-нормални! Аман бе!
43
4
 
15
 
! Отговори
МАФИЯ БЯЛА преди 3 седмици
Пациентите искаме лекарите да спрат да искат!
42
7
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 3 седмици
Като гледам - тук пълно с обожатели на сибирската империйка . Злото джудже ги е ваксинирало изотзад , многократно . Явно читавите повечето читави хора вече са се разкарали от задунайската губернийка .
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Урсулина да ваксинира украинците !
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Урсула Фон дьо Тен , да си гледа рабоАтЪ !Повече пари , ...ЙОК за НЕЯ !