Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата

Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод"
Обновена: 16 май 2024 12:57 | 16 май 2024 09:01, Петър Бойчев
100
Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата
Снимка БГНЕС

Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лв., става ясно от съобщение в електронното деловодство на Софийския градски съд. Делото за обезщетение по Закона за отговорността на държавата беше заведено приживе от Петров, а след убийството му близките му не се отказаха от процеса. 50 000 лв. от тази сума е за неимуществени вреди, а останалата - за неимуществени. Отделно прокуратурата е осъдена да плати и над 3300 лв. разноски по гражданското дело, пише Сега.

Ако бъде окончателно осъдена, прокуратурата ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв.

Петров настояваше да получи 200 000 лв. обезщетение заради дело за присвояване и пране на пари, които беше отделено от прословутия процес "Октопод". По него той беше съден, че през 2006 г. - 2009 г. е участвал в присвояването на 3 308 944 лв. от две дружества, изпрал в периода 2008 - 2105 г. За всичко това той беше обвинен през юли 2016 г.

Съдия Ели Анастасова отбелязва в решението си, че Петров е бил обвиняем 5 месеца, преди да бъде предаден на съд. По делото свидетелства адвокат Ина Лулчева, която беше адвокат на Петров. Тя припомня, че срещу клиента ѝ бяха образувани куп дела. Заради делото, което било свързано с търговската му дейност, отношенията с бизнес партньорите му се развалили, той се чувствал потиснат, страхувал се, че делата никога няма да приключат. Освен това Петров имал проблеми и в създадения от него Съюз за стопанска инициатива на гражданите.

И друг адвокат - Лъчезар Таков, свидетелства по делото. Той разказва, че е познавал Петров от 1989 г., когато постъпил като юрисконсулт в отряда на баретите, чийто началник група бил Петров. Процесът се отразил тежко върху емоционалното състояние на бившата барета, който бил горделив човек с високо мнение за себе си. В този период Петров започнал и преподавателската си дейност в Пловдив, като същевременно преподавал и в УНСС.

Притеснявал се да преподава на студентите, предвид привличането си като обвиняем, много от бизнес партньорите му в Съюз за стопанска инициатива на гражданите започнали да напускат, Петров се затворил в себе си, ограничил социалните си контакти, скарал се с най-близките си роднини, променил се и се отчуждил.

В решението на градския съд се посочва още, че Петров е бил преподавател в два университета и обвинението накърнило преподавателския му престиж и репутация. Следва да се съобрази и обстоятелството, че той е бил известна обществена фигура и широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение сериозно е засегнало в негативна степен авторитета му в обществото, мотивира се още съдия Анастасова. Нейното решението не е окончателно. Както прокуратурата, така и роднините на Петров може да го обжалват пред апелативния съд, тъй като съдът не приема цялата им претенция за 200 000 лв. неимуществени вреди.

Вдовицата и дъщерята на Петров встъпиха и по друго дело срещу прокуратурата, което той заведе малко преди убийството си. То е за близо 2 млн. лв. С този иск Петров настояваше да получи 1 684 628 лв. за неимуществени вреди, 226 500 лв. за имуществени, причинени му от акция "Октопод", както и 2419 лв. за адвокатски хонорари. Според него вредите са му причинени от нeзaĸoнния мy apecт нa 10 фeвpyapи 2010 г., зaдъpжaнeтo мy, пoвдигнaтитe мy нeзaĸoнни oбвинeния и проточилия се процес. Петров беше окончателно оправдан през 2021 г. Припомнете си подробности тук.

Колкото до разследването за убийството на Петров, то изглежда в задънена улица, тъй като 9 месеца след разстрела му няма информация дори за заподозрени. Не е ясно и дали експертите успяха да "хакнат" телефона му и да извлекат от него някаква информация в полза на разследването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За такива като Алексей, нотариуси и подобни въобще не ми пука. Всички мутри се изпраха и вече били най-почтените бизнесмени хахаха. Страхотна страна.
84
0
 
0
 
! Отговори
А имуществени преди 1 седмица
50 000 лв. от тази сума е за неимуществени вреди, а останалата - за неимуществени.
83
0
 
1
 
! Отговори
И мене убиват преди 1 седмица
Разбрахте ли сега кой го е поръчал Алексей Петров , полицаи от прокуратурата! На МВР Борисов МВР - то са и се хвалят, че са от прокуратурата , тези избиха много хора и никога не ги разследват! Разследвайте ги, не ви стиска нали!?
82
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 1 седмица
запомнете едно за нашата изстрадала родина - единствените ефективно осъдени в България са онези, които се противопоставят на престъпността.
81
0
 
2
 
! Отговори
я пояснете преди 1 седмица
50 000 лв. от тази сума е за неимуществени вреди, а останалата - за неимуществени.
80
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Ако слушаше и му увираше главата, като му се приказва щеше да е жив. Искаше все отгоре и той да казва как ще стане. Човек трябва да има мяра загуби ли я Бог да му е на помощ.
79
1
 
3
 
! Отговори
Бай Миньо преди 1 седмица
А как върви разследването по убийството на Нутариуса? Комисията по разследване на корумпирани прокурори,държавници и висши полицаи продължава ли да ги уличава и съди,или всичко беше ,,Дай ми само 5 минута" от Бобан Здравкович?
78
1
 
12
 
! Отговори
Капитан Клос преди 1 седмица
Престъпници осъждат други престъпници.Антидържава.Взаимно са свързани но се съдят.Алиса в страната на Чудесата.
77
0
 
18
 
! Отговори
bb преди 2 седмици
Лошо няма, ако парите които му се дължат се вземат от прокуратурата, или прокурора, който е вкарал делото в съда!!! Тогава, и само тогава прокурорчетата ще внимават какво внасят и срещу какви доказателства!!!
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Реално е осъдил Борислаф Сарафов!
75
5
 
20
 
! Отговори
sky преди 2 седмици
Един мафиот по-малко.
74
0
 
34
 
! Отговори
ааааа 222 преди 2 седмици
вчера взимаха детето на Маджо с охрана от 2 коли мн скъпи и Майбах за 1 млн . дали няма пари , а ??? и не е само той . а балъците нека си мислят че у БГ няма Мафия и богати хора ! мн про2стичък народ има у нас ама МНОГО ....
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 25 - Да, но поне не съм загуне и откачен нацист, като теб!
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен - Трактора и Нотариуса бяха неудобни на почти всички. Броя на тези, които са били засегнати от действията им, директно или не, се измерва в десетки хиляди.
71
4
 
13
 
! Отговори
Eдин Българин преди 2 седмици
Този НЕбългарин е Асан Омеров!
70
0
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 2 седмици
не просто престъпниците плащат на политиците - тоест държавата !
69
1
 
30
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 седмици
не разбрахте ли че организраната престъпност се е сраснала с държавата ?!?!??
68
0
 
22
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 2 седмици
Спортистите от бойноприложните спортове -борба , бокс , джудо , карате ,самбо и пр. Бяха златната младеж на Партията и отряда на милицията и ДС .Някои се упражняваха като биячи в милицията.Ако Трактора е мутра е създаден от ДС.Който го е създал той го ликвидира защото сигурно много знае.
67
2
 
21
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
Само в България всички престъпници успяват да осъдят държавата, явно законите и тези, които ги прилагат са гола вода!
66
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В цял свят държавата в лицето на прокуратурата съди и осъжда мафиотите, само в БГ е наобратно. И след 1000г. БГ-то ще си е същата пост-комунистическа к.0.чина.