Стряскащо - над 1 000 000 българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи

Профилът на безработния - 56-годишна жена, със средно, живее в град
16 май 2024 07:10, Петър Бойчев
471
Стряскащо - над 1 000 000 българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи
Снимка Пиксабей

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще", предаде БНР.

Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град.

Неактивните лица на пазара на труда са огромен неизползван работен потенциал, подчерта на форума изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той допълни, че предстои създаването на регистър за неактивните.

"Когато вече сме идентифицирали тези хора, ние ще се обърнем към социалните партньори, към общините, да стигнем до тях и да успеем да им помогнем - било то с повишаване на квалификацията, било то със заетост.

Особено рисково е в момента да ги оставим извън подкрепата на държавата, особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето", коментира Вълов.

Той каза още, че 56% от активираните от Агенцията след това намират мястото си на пазара на труда.

Сред новите мерки, които се прилагат, са така наречените клубове за активиране - места, извън рамките на административното обслужване.

"И в пряк, и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни - хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма "Развитие на човешките ресурси", отбеляза Смилен Вълов.
ИЗБРАНО
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
1
 
3
 
! Отговори
Като... преди 1 седмица
...добавиш и два милиона пенсионера ( за последните АБСОЛЮТНО ЗАСЛУЖИЛИ ), но като имаме впредвид, че едва ГБ е пет милиона и половина над 18 годишна възраст, остават около милион и половина души, които работят и се осигуряват. Поне около 800 хиляди са на минимална работна заплата и остават 600 хиляди, хранещи около шест милиона и половина души ( тук не омаловажавам и приносът на БГ гурбетчиите, които пращат на семействата си в БГ ), но нещата са доста тревожни и отиват на все по-зле. Трагедия!
399
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
Годините на натрупване на капитала и ограбването на държавното имущество промениха манталитета на българина.Виждайки как една нова класа, която натрупа милиони на гърба на народа, то тези милион българи не желаят да се трудят за жълти стотинки.Нека да има успяли българи но малко са тези които забогатяват единично(тото милионери) ,а останалата част трупат пари за сметка на работниците им.България върви по пътя на модерното робство с привличането на работна ръка отвън .Младежта ни е обречена.
398
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 седмица
в моя роден град над 90% са така! работят в сивия сектор! плаща им се на ръка и никъде не ги водят, че работят! Работят като шивачки или в зеленчуко производството! Там има дават по 20-25 лв на ден на ръка естествено и тези хора са просто призраци! някай от тях работят и в чужбина, понеже границата е близо! Там естествено им се плаща много по-добре! Ходят дори да берът грозде във Франция! Та така!
397
1
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 седмица
Върховенството на правистите води до това . Целта са я достигнали ! Доволен съм . Дано никой не им работи на хората с юридическо образование - собственици и на тяхното си правосъдие и на тяхната си държавата . Над 1 000 000 българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи , което означава над два милиона . Няма защо да работят за обогатяване на юристите ? Мога само да поздравя народа че не работи на собствениците на държавата ! Поумнял е !!!!!!!!!!!!!!!
396
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето" Хахаха, откъде ги намирате такива коментатори ? Бъдещето на кое ? На хазартните компании ?
395
2
 
3
 
! Отговори
Зомби преди 1 седмица
Е и? Кво от тва?
394
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Цвета" на нацията, електорат са!
393
5
 
3
 
! Отговори
ДО СМЕХ преди 1 седмица
До СМЕХ...Ако можеш да се напънеш малко евентуално би разбрал защо тези хора са в това състояние. Ако се интересуваш попитай някой квалифициран психолог или психиатър, но не и политик.
392
5
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
ИМА ТАКЪВ НАРОД----възпитаниците на Чалгаро....НА ТЕХ , ДЪРЖАВА ИМ НЕ ТРЕБВА , НИТО РАБОТА, НИТО ГРИЖИ ...САМО ПИЯЧКА И ЧАЛГА ДО ДУПКА---ПОСТ-СОЦ ПОКОЛЕНИЕ , БАКЕ...
391
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
долу в градинката пред блока са от сутринта с бутилките в ръце след малко някоище е заспал на пеиката толкова се е надрусал семеиствата вече не могат да сесправят с тях и са ги оставили на свободно отглеждане това е 24/7 няма лете нямазима поколение след поколение телефони и чалга
390
2
 
4
 
! Отговори
решението преди 1 седмица
Нямалавянае на пенсионна възрас на 40 г. и който има къде да бачка . Който нема остава с пенсия. За обучение но къде ще бачка после . Има много ВУС но нема работа после.
389
1
 
3
 
! Отговори
А за .. преди 2 седмици
До Рендето..особено социално слабите ...За ..клошарите ...наркодилърите ...сводници ...криминалния сектор ...Свещени крави ли са ? Що така бе грапав ???
388
1
 
11
 
! Отговори
А КОЛКО НА БРОЙ преди 2 седмици
СА САМОТНИТЕ РОМСКИ МАЙКИ ( самотни но многодетни ), ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНИ ( безработни ама работа не търсят ), С НУЛЕВ ДОХОД БРУТО ( нямат никакви пари, ама постоянно обикалят из Европата ) ???
387
10
 
4
 
! Отговори
Марина преди 2 седмици
Спрете и Вие да работите за да ви тръгне играта.Ако имахте малко мозък нямаше да стоите на заплата и наемни роби.Знайте си мястото-несъщественото ви мнение е ирелевантно.Неслучайно е измислена йерархия вода не тече наобратно.Един оборот горе-долу колеллата трябва да летите.Съберете купищата безполезни държавни г'оуведа и пенсионери и вижте какво правят с бюджета.Всичко на този свят е заслужено на правилното място яма учайнинеща и парив грешните хора.Разбрахте ли ме Марш обратно на раб.място.
386
2
 
11
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Минимум 1/3 от тези хора (ако не и повече) живеят и работят в чужбина, 1/3 работят в "сивата" икономика на Бг, 1/3 не работят, но половината от тях са в престъпно криминалния сектор - ОПГ, наркодилъри и разпространители, сводници и проституция, измами, трафиканти, клошари и дори обикновенни джебчии.
385
3
 
3
 
! Отговори
до 381 преди 2 седмици
""""""защо да учат?... чистачката взема повече от вишист""""""" ------------- Ами стани Чистач/ка!!! -)))))))
384
0
 
0
 
! Отговори
AAAA преди 2 седмици
Явно не си много образован в този случай :)
383
5
 
4
 
! Отговори
Aaa...m преди 2 седмици
Ами то заради това на тея дето работят и се осигуряват на релани доходи ще им се увеличат удръжките, че да ги издържаме мързелите, " майките" по 2-3 г да стоят и да си почиват у дома.
382
0
 
0
 
! Отговори
лии преди 2 седмици
До КикоПосмали малко,много се изхвърли.
381
3
 
10
 
! Отговори
Емигранти преди 2 седмици
Голяма част от тези хора не сме в България. Вие не ни идентифицирате. Преброихте ни служебно. НЯМА НИ. Активирали сме се там, където ни броят за ХОРА.