Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Половината юноши не ядат плодове и зеленчуци
23 май 2024 12:24, Стела Стоянова
10
Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване
Снимка БГНЕС, архив

Тийнейджърите от семейства с ниски доходи са изправени пред по-голяма опасност от затлъстяване, показва нов доклад на СЗО-Европа.

Документът подчертава нарастващите нива на наднормено тегло и затлъстяване и ниските нива на физическа активност, които са значими рискови фактори за редица незаразни болести, включително сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. Toй се нарича "Здравословно поведение на децата в училищна възраст" и е базиран на данни от 44 държави, пише clinica.bg.

Нездравословните хранителни навици растат

По-малко от двама от всеки петима юноши (38 %) ядат плодове или зеленчуци ежедневно, като тези стойности намаляват с възрастта (от 45 % при 11-годишните до 33 % при 15-годишните за плодовете и от 40 % до 36 % за зеленчуците). Обезпокоително е, че повече от половината юноши съобщават, че не консумират нито плодове, нито зеленчуци всеки ден.

За сметка на това консумацията на сладкиши и сладки напитки остава висока, като всеки четвърти юноша (25 %) съобщава за ежедневна консумация на сладкиши или шоколад. Oт 2018 г. насам се наблюдава увеличение, особено сред момичетата (от 23% на 27% за 11-годишните момичета и от 26% на 28% за 15-годишните момичета). Докладът разкрива и тревожна връзка между социално-икономическия статус и нездравословните хранителни навици. Юношите от семейства с по-ниски доходи са по-склонни да консумират сладки напитки (18% спрямо 15%) и по-малко склонни да ядат плодове (32% спрямо 46%) и зеленчуци (32% спрямо 54%) ежедневно.

Разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването сред подрастващите отдавна е сериозен проблем за общественото здраве, като над 1 от 5 подрастващи са засегнати от него. Тази цифра се е увеличила след последното проучване през 2018 г. - от 21% на 23% през 2022 г. Процентите на наднормено тегло и затлъстяване са по-високи сред момчетата (27%), отколкото сред момичетата (17%).

Обезпокоително е, че юношите от по-малко заможни семейства е по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстяване (27% в сравнение с 18% от техните по-заможни връстници).

Липса на физическа активност

Докладът отчита и ниските нива на физическа активност сред подрастващите. СЗО препоръчва младите хора да се занимават средно поне 60 минути с умерена до интензивна физическа активност (MVPA) на ден. Докладът показва, че като цяло само 25 % от момчетата и 15 % от момичетата постигат 60 минути MVPA дневно, като участието им намалява с възрастта, особено сред момичетата (24 % от 11-годишните момичета спрямо 13 % от 15-годишните момичета).

Въпреки че 60 % от подрастващите изпълняват препоръката на СЗО за интензивна физическа активност (ИФА) поне три пъти седмично, този процент е по-нисък сред момичетата (51 %) в сравнение с момчетата (69 %). Отново се проявяват социално-икономически неравенства, като юношите от по-заможни семейства отчитат по-високи нива както на MVPA (16 % спрямо 26 %), така и на VPA (51 % спрямо 69 %).

Проблеми за общественото здраве

Дългосрочните последици за здравето от нездравословните хранителни навици, липсата на физическа активност и наднорменото тегло/затлъстяването в юношеска възраст могат да бъдат сериозни, включително повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Тези състояния засягат не само индивидуалното благосъстояние, но и представляват значителна тежест за системите на здравеопазване и икономиките.

"Децата от по-малко заможни семейства е по-вероятно да изпитат неблагоприятни здравни последици, което може да попречи на тяхното образование, перспективи за заетост и цялостно качество на живот. Това затвърждава социалното неравенство и ограничава възможностите за възходяща социална мобилност.", заяви д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Препоръки

В доклада се препоръчват всеобхватни стратегии, насочени към по-строги разпоредби за маркетинга на нездравословни храни и напитки на деца и юноши, насърчаване на здравословното хранене, повишаване на физическата активност.

Препоръчват се и разработване на специализирани интервенции в подкрепа на по-здравословното поведение на подрастващите, особено на тези в неравностойно положение. Тези интервенции биха могли да включват училищни програми, които насърчават здравословното хранене и физическата активност, инициативи в общността, които осигуряват достъп до достъпни спортни съоръжения и места за отдих, както и кампании за обществено здраве, които повишават осведомеността за значението на здравословното поведение.

Политиките следва да имат за цел да намалят социално-икономическите различия в здравеопазването, като гарантират, че всички млади хора имат възможност да водят здравословен начин на живот.

"Тези констатации са сериозно напомняне, че държавите могат да направят повече за формирането на здравното поведение на младите хора", заяви д-р Кремлин Викрамасингхе, регионален съветник на СЗО/Европа по въпросите на храненето, физическата активност и затлъстяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Страната
Болници обжалват в съда новите изисквания за ТЕЛК
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 1 Точно на село винаги са имали произведени от тях самите екологично чисти хранителни продукти. Как няма да са жилави? Яде качествена храна, а трудът му е свързан с ежедневно движение на чист въздух.
8
1
 
5
 
! Отговори
По бедните ли? преди 3 седмици
Или тези от семейства с по-ниско образование? Защото шоколадите, сладкишите и подсладените напитки не се раздават без пари. Мама пък решава дали да купи ябълки или да направи сиропиран сладк Колкото по-голямо е детето, толкова повече свобода му дават самичко да избира за какво ще похарчи парите, които неговите родители му дават, за да си купи вкусотии. И едно ще налети на шоколад, друго ще си купи плодове, защото у дома го учат да внимава какви видове и в какво количаство сладки неща консумира.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А на богатите се раждат направо тлъсти.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми чипсове, захарни напитки, предимно кола, некакви изсмукани от пръстите си чикен фрайз, макдоналдс... :)))
5
5
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Престанете да фаворизирате тези досадни плодове и зеленчуци! Извършвате престапление, чрез заблуда! Разболявате хората с диети! Нужна е здрава, истинска питателна храна, а плодовети и зеленчуците са само подправки, салати, гранитурки към пържолите и за десерт! Особено плодовете! Поставете лятос плодове в един бидон и след 2 дни ври и кипи! Така е в стомаха - джибра! Плодовата захар /фруктоза/ се усвоява само от черния дроб и вие го претоварвате!
4
3
 
3
 
! Отговори
МесоЯд преди 3 седмици
да не съм луумпен, че да ям храната на моята храна!
3
7
 
9
 
! Отговори
Ели преди 3 седмици
Не само бедните, а и пpoстите. Ние като хапваме авокадо, чия, киноа и тн и избягваме рафинирана захар срещу нас се чуват агресивни крясъци от лелки с наднормено тегло " едно време баба ти само чия е яла", а не се погледне, че на 28 години е заприличала именно на баба си...
2
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Ами с тия скакалци и хллeбарки дето ядем сече, така ще е, ще става и по-зле.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи едно време на село, хората като бяха бедни и дялаха залъга на две, са били затлъстели?! Ми по наблюдения даже бяха жилави.