Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма

Проф. Надежда Сталянова: Езикът ни все пак не обеднява
24 май 2024 13:00, Стела Стоянова
60
Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма
Снимка Милена Парцунева

В навечерието на празничния 24 май Dnes.bg разговаря с проф. Надежда Сталянова, преподавател в Софийския университет и изследовател на езика ни във връзка с преподаването на български език и езика на политиците.

- Проф Сталянова, от години вие и доц. Владислав Миланов, заедно със студенти, провеждате наблюдения върху езика на политиците. Как се промени той напоследък и особено в поредицата от предизборни кампании?

Със съжаление трябва да отбележа, че още преди десет години прогнозирахме, че в политическата реч настъпва агресията, незачитането на колегата, опонента и другия изобщо. Това вече е реалност и норма за публичното общуване в България. От една страна хората в най-представителната и висока институция в България говорят по начин, по който е обидно дори да се говори в кръчма. Особено през последната година обидите, агресивното поведение, тоталното нарушаване и неспазване на езиковия етикет бяха като отличителна черта за Парламента.

От друга страна политическото говорене стана съвсем неразбираемо. Непосредствено преди падането на редовното правителство преди два месеца всички помним как в ефир се чуваха откъслечни реплики от някой политик, а ние, обикновените хора, нищо не разбирахме от тях. На следващия ден във всички медии се събираха политолози, социолози, анализатори, за да предположат какво е имал предвид политикът. И пак не ставаше ясно. Всичко това говори за десемантизацията, за загубата на смисъл в политическата реч. Ние като че ли имаме нужда от превод или преводачи от политически език на български език.

- Знам, че имахте проект да изследвате общуването по време на кризи. Какво по-точно включва той? Куцат ли у нас кризисните комуникации?

Ефективното общуване в кризисни ситуации е от особена важност. Като че ли целият ни живот минава в кризи – от политически, икономически и социален характер. Правилно подадената, формулирана информация от страна на ръководни институции, в официално общуване, може да предотврати кризи или социална дестабилизация. Общуването с администрацията може да е проблемно, понякога има неразбиране в комуникацията между учители и ученици, между лекари и пациенти. Например помним как по време на пандемията от Ковид-19 неправилното комуникиране от страна на институциите вся хаос, породи неразбиране и процъфтяване на теории на конспирацията. 

Във връзка с това миналата година стартира един мащабен научен проект – „Българският език в държавните институции и в публичното пространство – кризи на общуването и общуването по време на кризи“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на МОН. Екипът се ръководи от доц. Владислав Миланов от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, в него са включени утвърдени имена на учени от страната и чужбина. Ще се опитаме да откроим проблемните места в тази комуникация, както и целта ни е да предложим модели, чрез които тя да стане ефективна и действаща за двете страни в процеса.

-  Виждате ли луфт между онова, което се изучава в училище, и онова, което трябва да знаят в езиково отношение студентите, и особено студентите филолози? Къде се къса нишката?

Разбира се, че у някои студенти има пропуски, що се отнася до граматиката и усвояването на книжовната норма. Затова в Софийския университет още в първи курс студентите  започват обучението си с практически занятия по езикова култура, където пропуските се запълват и се преминава към по-теоретичен подход към езика чрез всички езиковедски дисциплини.

-  Обеднява ли езикът ни в последните години? Как можем да променим тенденцията

Категорично не. Даже ми е малко странно да говорим за обедняване на даден език, защото основната функция на всеки език е комуникацията – тоест някой да предаде определена информация на даден адресат. Ако хората, ползващи даден език, успяват да комуникират помежду си, значи езикът изпълнява функцията си. Различно е обаче, когато говорим за беден или ограничен лексикален запас на някой човек – тоест способността на всеки от нас да се възползва от потенциала на езика, от синонимите, позволяващи ни да детайлизираме посланието си, от стилистичните нюанси на различните думи, от цялата палитра, назоваваща дадено явление, да подберем точно тази дума, която най-добре би паснала в нашата ситуация. Богатият и разнообразен речник се развива целенасочено и е въпрос на личен избор на зрелия човек дали да инвестира в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: 24 майНадежда Сталянова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С идването на Кирил Петков и Асен Василев в политиката, се появи езикът на омразата, и простащинатв българската политика.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо бих обърнал вниманието към журналистите, чийто език и степен на грамотност е плачевен и обиден!
50
1
 
8
 
! Отговори
...ЩОМ... преди 1 месец
..ИЦО ХАЗАРТА И ТОШКО АФРИКАНСКИ МОГАТ ДА БЪДАТ "ПОЛИТИЦИ" ...ЗНАЧИ И *** ОТ ЛИЛЯЧЕ ИЛИ КРИВА БАРА , МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ......КВО МУ ПРЕЧИ??!
49
0
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
А, ВИЕ КАКЪВ ТОЧНО ЕЗИК ОЧАКВАТЕ ОТ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ И ХОРА БЕЗ ОСОБЕННО ОБРАЗОВАНИЕ , ВЛЕЗЛИ В ПАРЛАМЕНТА С ПАРИ И ПРОТЕКЦИИ..??!ЗА ПОЛИТИЦИТИ СЕ ИСКА "ЦЕНЗ" И "ПОЛИТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА"----А, У НАС СЕЛСКИ И НАРОДНЯШКИ ПРОИЗХОД И КРЪЧМАРСКО ВЪЗПИТАНИЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА---/...ИЛИ КАКТО КАЗВА ЛЕНИН ----"..И ЕДНА ГОТВАЧКА МОЖЕ ДА ПРАВИ СВЕТОВНА ПОЛИТИКА".../
48
0
 
17
 
! Отговори
Vs преди 1 месец
Кои политици! То в България няма такива! Има само далавераджии, лъжци и измамници!
47
2
 
5
 
! Отговори
ДЪРТ МЕРАКЛИЯ преди 1 месец
САМО ДА ми ПАДНЕ ...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Оххх, Наде! Ни можи...не виждаш ли, че е заета, има пръстен на оня пръст.
45
2
 
4
 
! Отговори
Оххх, Наде! преди 1 месец
Искам да сравня моя език с този на професор Сталянова. В близка среща да ги сравня и ги анализираме заедно. Сравнителен анализ на езици - моят и на Надето Сталянова.
44
0
 
18
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Езикът на политиците ни ли? Че ние отдавна нямаме политици,а гамени. Политик е човек,който в предизборната си кампания говори,той какви политики ще проведе,ако дойде на власт за благото на целия български народ. Този който плюе по опонента си,за да покаже уж колко той е по-добър от него не е политик,а хулиган.
43
0
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Сталянке Ами ИВАН ПИЛЕТО ГРАДУС.. КОЙТО Е ПОДАРЯВАЛ ЗЛАТО НА БУЦИ И ДРУГИ ПАЧКИ ..МАТА ХАРИ .. Хората забравят.. всичко за три дни....
42
1
 
5
 
! Отговори
няма нуждаот чуждици преди 1 месец
А тази Н.С. използва много чуждици. Май така разбира тя обогатяването на езика.
41
1
 
7
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
По- голямата част от "политиците" говорят и действат по същия безскрупулно- брутален и агресивен начин ,като техните "избиратели" ,които са им себеподобни. Те не случайно ги " избират " ,за да ги представляват в НС. Ако не бяха корпоративните зависимости - ГЕРБ/ДПС и компания без оглед на "цвят" отдавна нямаше да съществуват. Тях ги има ,чрез "армиите им за убийства" обвързани в зависимости и интереси в схеми и далавери ,заради които са готови дори да убиват. "Не народ ,а ***" е казал поета !
40
1
 
0
 
! Отговори
CCCCCC.... преди 1 месец
MAMA...aaaa!!!!
39
2
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Това момиченце на снимката ли е проф.Надежда Сталянава ? Ако е така , браво.
38
0
 
24
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
А езика на журналистите да не би да е по добър ? Вместо да се придържат към книжовния български език , те го опорочават и демонстрират отчайваща неграмотност.Най ме дразни обръщане на словореда и вулгарни думи.
37
4
 
9
 
! Отговори
Милиардер преди 1 месец
Те не са мои политици, а на мисирките и мисирините им на медиите. Така ги определи и нарече мутрата от Герб. Честита еврозана на гуверньора им на тези от БНБ, както и на рабтощети в тази несъществена за мен институция. Бюджетна при това. Както и останалите с бюджети.
36
4
 
2
 
! Отговори
Журналист преди 1 месец
Те, политицине ви, за това и не могат да говморят. Липсват имне само тези неща. Липсват им пари и избиратели. Честити ицборш во со;шжлжцшти ш ржбштжлжцшти шм. Сакто и но тизш жт |БНБ, които ми обясняваха че не разбирам нищо. От тогава изминаха около 10 г., а станвах от хилядер, милионер. К/ато пак ми обяснят, че не ги разбирам, ще сдтана милиАрдер. Честита 2024 на Митьовците. Те си имат именни дни, за разлика от мен. Другата разлика е, че те си нямат пари. Дори запрати си нямат. Служебните им.
35
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Политицине ни са все пияни. Дори и без да са м сръчми. То, такива и си няма, а те искатн вякои да им плащатн сметките. За тяхно сведение или информация, будалитне в страната ни свършиха отдавна. Дори и субсизиите на партиите им свършиха. Да си искат от членовете и членките си. Така ги объркаха закиноте, че дори и Годпод Бода да следза на земята българска, вяма как да я оправи. А пък, тя си ни е наша, а не на политиците ни.
34
2
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
До Анонименкакаъвто народа такива му и управниците !
33
3
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
на колко години и от кой техникум трябва да си, 2024 да ползваш в речника си "луфт"