Калин Стоянов: Ще има ли чужда намеса на вота, заплахите и дийп фейк новините

Има ли опасност България да се превърне в гето
Обновена: 26 май 2024 15:15 | 26 май 2024 13:00, Петър Бойчев
58
Калин Стоянов: Ще има ли чужда намеса на вота, заплахите и дийп фейк новините
Снимка БГНЕС

Съвместно с Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия ще успеем да се справим и няма да допуснем намеса във вота на 9 юни. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът започна вчера и ще продължи и утре, съобщи БТА.

На ниво МВР, Министерство на електронното управление и множество други институции и агенции, които са ангажирани, работим активно да не допуснем каквото и да е влияние на изборите на 9 юни, обясни Стоянов. Министърът отбеляза, че в последните няколко години имахме няколко избори и "натрупахме необходимия опит". По думите му ситуацията е спокойна и за европейските, и за националните избори.

Няма промяна в средата за сигурност след присъединяването на България в Шенген по вода и въздух. Това увери вътрешният министър. „Дори в контекста на настоящите военни конфликти и новите заплахи като дезинформация и киберпрестъпност, общественото възприятие за сигурността не е фокусирано върху общата заплаха, а всяко събитие, дори инцидентно по своя характер, може да предизвика риск за сигурността", каза Стоянов. Той даде за пример често разпространяваните "изцяло неоснователни твърдения за засилен миграционен натиск" и "превръщане на страната ни в гето" на нелегални мигранти.

Министърът акцентира върху непредвидимото измерение на разпространението на дезинформация, което формира различна от истинския факт обществена нагласа. "Свидетели сме и на фалшиви новини, създадени с изкуствен интелект и т.нар „дийп фейк".

Вътрешният министър подчерта, че динамиката на картината на сигурността изисква постоянна гъвкавост и активно противодействие на трансграничната престъпност, съпътстваща нелегалната миграция – особено по линия на каналджийството.

По думите му адекватният отговор срещу „жизнеността" на фалшивите новини изисква много усилия и открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията - инвестиция в дългосрочен план, насочена към възстановяване на общественото доверие.

Какво още каза МВР шефът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Общество
Поискахме от НАТО брегови системи за корабна защита
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
45 ....И ПАК ДЕД ДАМАДЖАН И ПУДЕЛИ С ПАЧКИ И ....БАНДИТЕ МУ ИДВАТ НА КРАКА В МИНИСТЕРСТВОТО- Е ТЕ ТАКОВА ПАДЕНИЕ Е НЯМАЛО...КО СТАНА С ОНИ 60 МИЛИОНА ДЕТО НЯКАКЪВ РОМ ГИ ПРИБРАЛ ОТ БАНКАТА,.....
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РЕФОРМИ В МВР ДО ПЪЛНО ИЗРИТВАНЕ НА ГЕРБ ОТ ТАМ
35
0
 
3
 
! Отговори
Ушеф преди 3 седмици
Виждам Носталгия по ВИС и СИК........Милиционерчето заплашва от Страх. С тези "кадри" Няма да влезем в Шенген. П.С. Русия Умре....
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МАФИОТСКИ ИБРИК
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
2019 В НАП имаше хакерска атака след което изтекоха хакер публикува лични данни на 2.25 млн. клиенти на Лев инс и записи на Алексей Петров. И макар всички разследвания стигащи до дело в прокуратурата през което националната агенция за приходите (НАП) бе ОСЪДЕНА да плати 5, 1милиона лева глоба през 2024 та , тя (НАП)не го стори в срок и получи прекратяване на делото по изтекла давност ! ТА този горе за каква борба с технологиите говори ????
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Алоооо Калинчо вчера снимаха и показаха хедш кода на машините пред цяла България, няма ли да арестуваш лицата показали кода?! Миналата година с ГЕРБ-ДПС вдигнахте голяма олелия за този код когато беше показан, дори отменихте машинотто гласуване. А сега мълчание, когато мафията ГЕРБ-ДПС го показва всичко е наред. Хора мафията ви манипулира, излезте и гласувайте, защото избора е или ГЕРБ-ДПС, демек мафията, или България.
31
0
 
3
 
! Отговори
скулио преди 3 седмици
калине ти сии един диип фейк министър на дпс бре КОЙ от КОЙ ще пазиш ???
30
1
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Зеленски с нов призив на конференцията за мир в Швейцария държавите да пратят държавните си глави,за да вземат решение за мир.Да Силва на Бразилия бил отказал участие без обяснения,Си на Китай заявил готовност само при участието на Русия равнопоставено ако участва,но домакините не са поканили Путин заради заповедта му за задържане.Жайдън не посочва причини за неучастие,но вероятно е свързано с необходимо време за организиране на сигурността.Кво ща стай ша ла чуе.
29
0
 
3
 
! Отговори
Чичолина преди 3 седмици
Вслушвам се само в собственици на самолети,а тези в НДК имат ли самолети.Ако нямат за какво да ги слушам?
28
1
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Е,форум голям е,дискусии много,но за Кремъл са само повод вече за медийни реплики,след оншбашията им рече,че със Зеленски преговори няма да има,сиреч и с прозападно правителство.Оншбашията едва ли е дребнав,че да визира единствено Зеленски.Ами мечката не иска да се разпада нито да слуша Дедо Сам.
27
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
От гербаджийските Калинки тече много мозък, но за обществото нямат капацитет да свършат и грам работа. Инсталирани са по местата си, за да обслужват личните интереси на Борисов, с парите на данъкоплатците. Но вместо да ги изметем, всеки чака от изтърбушената държава и не си мърда пръста срещу корупцията и статуквото. А заради корупцията Европа ще ни спре кранчетата и пицата ще става все по-постна. Готви се масово купуване и фалшификации на изборите. Проследете вота в ромските махали.
26
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Липсата на интелигенция и гражданско общество у нас са достатъчни причини,за да няма никаква нужда от чужда намеса за това България да остане в блатото в което ни вкара дс-агент Буда и неговите евра-зийски избиратели. Все пак, добре че след края на войната срещу Украйна, националните ни предатели ще си получат заслужените решетки...
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямало да допуснат чужда намеса.Хайде да видим как ще забранят на сглобкаджиите да ходят на инструктаж в американското посолство.В момента е състезание кое парче от сглобката по-добре целува задните части на посланника.
24
0
 
1
 
! Отговори
СУФ преди 3 седмици
Ако си подкарам Haut Voiture-то, може и да има, ама ние сме си свои :)
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само така Калинка, достоен наследник на Бойко и член на мафията в България си!
22
0
 
4
 
! Отговори
Рендето преди 3 седмици
"Когато лисицата не може да стигне гроздето, казва че било кисело." Та, сега и тези политически бактерии още преди изборите си търсят оправдание!!!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тлгарите сте тотални инвалиди!!Защото глОпавият човек е и сляп и глух.А българите сте много глОпави.Срам ме е че съм бугарин.
20
0
 
4
 
! Отговори
Питам само преди 3 седмици
Защо на това момчИ са му червени очите?
19
1
 
3
 
! Отговори
А бе преди 3 седмици
ясно.Зеленски си мие краката на плажа в Крим е истината,светата истина,а Крим,Луганск и Донецск са вече част от РФ е лъжа,лъжа и лъжа!Ясно!Д асанкционират и Ди Велт като чета една статия тук,че до края на годината Украйна я очаквали големи териториални загуби,*** как може,те остъпвайки побеждават!
18
1
 
5
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 3 седмици
Министерство на истината,къде ли съм го срещал,а да в "1984" на Джордж Оруел.Докъде може да ни докара несбъдването на мокрите сънища на Запада бленуващ като овца под открито небе я разпад на Русия вследствие на санкциите,а мълниеносна победа на нея,над територия 4 пъти по-голяма от ЕС от държава неможеща без помощи да оцелее,само защото Запада я подкрепял!Че Запада ако има топки да иде лично да ръчка руската мечка,поне мечката ще има какво да откъсне,колкото и малко да е.